Instabilitatea politică din România generată de schimbarea președinților Senatului și a Camerei Deputaților de către USL a dus la deprecierea leului pe fondul aversiunii la risc a jucătorilor străini.
Primele tranzacții de miercuri au fost realizate cu mai mult de un ban peste ultimele cotații de marți.
Imediat după deschidere,potrivit dealerilor, cotațiile au fost ridicate până la maximul primei ore de către unii jucători din Londra, atingându-se valoarea de 4,4720 – 4,4730 lei/euro.
„Unii brokeri de la Londra au început să ia poziții pe deprecierea leului după tot ce s-a întâmplat marți în mediul politic din România. Este clar că este instabilitate politică, iar după modul în care au fost înlăturați din funcții președinții Senatului și Camerei Deputaților s-a văzut clar că USL și celelalte partide care îi susțin nu respectă Costituția. Astfel de lucruri nu fac decât să crească aversiunea la risc a jucătorilor străini, care nu mai percep în aceste momente leul ca o monedă emergentă ci ca una cu grad ridicat de risc, iar singura poziție pe care o pot lua este să mizeze pe deprecierea leului“, a comentat un dealer.
După ce în prima fază BNR a intervenit pe piață prin vânzări indirecte de euro pentru a tempera deprecierea leului, cursul de referință a urcat la 4,4715 lei/euro atingând astfel un nou maxim istoric
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București, spunea că este „profund preocupat de orice încercare de amenințare a independenței instituțiilor democratice“, menționând că „manipularea sau amenințările“ la adresa instituțiilor vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.
?ê?£i celelalte monede regionale sunt pe un trend ușor de depreciere, dar sunt mai stabile decât leul, moneda noastră depreciindu-se cu o viteză mai mare.
Andreea Vîrîci