Suntem mai jos decat Bulgaria si decat oricare dintre vecinii nostri in ceea ce priveste rata poductivitatii muncii, considera presedintele executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), Dragos Paslaru.
Expertii economici considera ca cea mai mare parte din steguletele rosii care planeaza asupra domeniului economic se datoreaza in primul rand mentalitatii romanilor, care este departe de a fi considerata occidentala, in care persista nu numai consumatorii si opinia publica, dar si o mare parte a mediului de afaceri autohton. Atitudinile de genul -sa moara si capra vecinului- sunt frecvent intalnite in climatul de business din Romania, ceea ce conduce la o rata a eficientei deosebit de redusa in raport cu posibilitatile existente. In opinia analistilor GEA, numai mobilizarea generala si colaborarea dintre oamenii de afaceri, coroborate cu o monitorizare detaliata a tuturor activitatilor, ar putea duce la eficienta ceruta de Uniunea Europeana in ceea ce priveste existenta unei piete competitive si a unui mediu de afaceri profitabil.
Dragos Paslaru a aratat ca raportul Comisiei Europene din luna mai nu reflecta progrese majore in ceea ce priveste macroeconomia Romaniei si ca tara noastra nu a indeplinit nici pe departe criteriile necesare aderarii la acest capitol. -Intr-adevar, au fost demarate proiecte importante, mai ales in ceea ce priveste resursele umane si concurenta, insa la capitolul infrastructura si fiscalitate mai aveam foarte mult de lucru. Nu avem inca perspective pe termen lung, ceea ce se reflecta in rata scazuta a productivitatii muncii, de doar 30% fata de cea a comunitatii europene-, a mai precizat Paslaru.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane