Home Economic-Financiar Michelin a dat 85 milioane de dolari pentru anvelopele Tofan

Michelin a dat 85 milioane de dolari pentru anvelopele Tofan

DISTRIBUIŢI

Saptamana aceasta, reprezentantii firmei Michelin vor veni la Bucuresti pentru a incepe demersurile de inregistrare a noilor achizitii in Romania, dupa ce saptamana trecuta a fost finalizata, la Londra, cea mai mare tranzactie privata la care a participat o companie autohtona. Producatorul francez de anvelope a cumparat 88% din actiunile fabricii de anvelope pentru autoturisme Victoria SA Floresti, 99% din actiunile producatorului de anvelope de camioane Silvania Zalau si 100% din actiunile Tofan Recap Bucuresti, ce au apartinut Grupului Tofan, platind pentru acestea circa 85 milioane de dolari, ne-au declarat surse apropiate negocierilor. Banii urmeaza sa intre in contul actionarilor Tofan in cateva zile, dupa ce saptamana trecuta s-a facut transferul efectiv de proprietate intre cele doua parti. Cele trei fabrici vor face parte de-acum inainte dintr-un holding care se va numi Michelin Romania. Pentru conducerea noii companii au fost pregatiti Juan Pradera si Jean Ives Merrand, care se afla in momentul de fata la Bucuresti.

Nomura ar putea iesi din afacerea cu anvelope romanesti

De luni, 31 iulie, Michelin are trei fabrici in Romania. Victoria Floresti, Silvania Zalau si fabrica de pneuri reesapate Tofan Recap vor purta de-acum inainte sigla Michelin Romania. In grupul Tofan – unde investitorul financiar Nomura International Plc. detine 86%, restul actiunilor fiind impartite intre actionari romani – vor ramane societatile Danubiana, Rotras si Institutul de Cercetari Cerelast. In 1997, Nomura a preluat 49% din actiunile intregului holding Tofan, pentru care a platit 100 milioane de dolari. Surse din mediul de afaceri romanesc afirma ca Nomura se pregateste sa-si vanda participarea in Grupul Tofan, pentru aceasta investitorul financiar tatonand companiile Pirelli si Goodyear. Intentia nu este cunoscuta de actionarii romani ai grupului Tofan. -Nomura nu poate vinde fara noi-, spune Virginia Gheorghiu, vicepresedintele grupului Tofan. -Toate negocierile si toate discutiile pe care le-am avut cu potentialii cumparatori au fost purtate impreuna, deoarece contractul existent intre noi prevede explicit acest lucru. Momentan, nu ne gandim sa vindem si celelalte fabrici-, afirma Virginia Gheorghiu. Grupul Tofan a fost la un pas de a vinde o parte dintre fabricile sale unui alt mare producator de anvelope, inainte de inceperea discutiilor cu Michelin. -Cu Bridgestone am fost foarte aproape de a incheia tranzactia, dar, la vremea respectiva, ei au avut probleme financiare, nu au mai fost interesati sa-si extinda capacitatile de productie, iar pe locul lasat liber de ei a venit Michelin-, precizeaza vicepresedintele grupului Tofan. Bridgestone (Japonia), al doilea mare producator mondial dupa Michelin, a avut o perioada dificila anul trecut, dupa ce s-a constatat ca autovehiculele echipate cu pneuri produse de aceasta companie au suferit mai multe accidente; comisiile care au cercetat imprejurarile in care s-au produs accidentele au stabilit la vremea respectiva ca anvelopele nu respectau normele de securitate, iar firma a fost obligata sa retraga de pe piata un numar mare de pneuri. Negocierile cu Michelin au inceput la jumatatea anului trecut, contractul s-a semnat in octombrie 2000, in iulie 2001 a fost semnata scrisoarea de intentie, iar pe 31 iulie a fost incheiata tranzactia. Grupul Tofan – Nomura a fost reprezentat de firma londoneza Weil, Gotschal & Manges si Nestor & Nestor, iar Michelin a fost consiliata pe partea financiara de PricewaterhouseCooper*s, asistenta juridica fiind asigurata de Casa de Avocatura Musat si Asociatii.

Investitii de 60 milioane de dolari

Michelin are planuri mari pentru fabricile cumparate in Romania. Avand in vedere cererea tot mai mare de anvelope, conform unor studii de piata, Michelin are nevoie de mai multe capacitati de productie. Tofan, compania romaneasca de la care a achizitionat fabricile de anvelope, ocupa locul 34 in ierarhia mondiala a producatorilor de profil. Anul trecut, holdingul, cu 7.000 de angajati, condus de omul de afaceri Gelu Tofan a avut un profit din exploatare de aproape 75 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de peste 5.000 miliarde de lei. Succesul tranzactiei a stat insa in mainile Consiliului Concurentei: -In 26 iulie a.c., am dat decizia nr. 371 cu privire la autorizarea concentrarii economice realizate prin preluarea controlului de catre Michelin asupra <Tofan Holding>, spune Victor Serghie, consilier la Consiliul Concurentei. Dar autorizarea este conditionata. Consideram ca, in urma tranzactiei, desi Michelin si-a consolidat pozitia pe piata anvelopelor de autoturisme si camioane, concurenta se poate mentine si dezvolta, totusi, in conditiile in care firma franceza isi respecta angajamentele ferm asumate-, precizeaza Victor Serghie. In ce constau aceste angajamente? Michelin va investi 60 milioane de dolari pe o perioada de noua ani de la data autorizarii si va mentine in stare de functiune, pe o perioada de cel putin 10 ani, a celor trei fabrici achizitionate. -Acestea sunt conditiile principale. Michelin a propus alte conditii pe care noi le-am acceptat, cum ar fi dublarea productiei de anvelope de autoturisme si triplarea celor de camioane fata de productia actuala prin valorificarea la maximum a capacitatilor productive. De asemenea, mentionez ca Michelin s-a angajat sa mentina productia de anvelope populare Montana, care se vor numi Montana – Michelin, cu o calitate imbunatatita, si sa le vanda la preturi corelate cu puterea de cumparare a populatiei-, spune oficialul Consiliului Concurentei.

Cumpararea celor trei fabrici este cea de-a treia afacere a Michelin in estul Europei, dupa preluarea fabricii poloneze Stomil Olsztyn, in 1995, si a uzinei Taurus din Ungaria. Din Romania, Michelin ar dori sa exporte circa 80% din productie. Firma franceza mai doreste, de asemenea, sa devina principalul furnizor pentru Renault si sa castige contractul pentru echiparea masinilor Dacia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.