Conducerea companiei Michelin a a aprobat planul de investitii la Victoria Floresti, una dintre cele trei fabrici de anvelope achizitionate recent, pentru suma de circa 85 milioane de dolari, de la Grupul Tofan. Michelin, numarul 1 mondial pe piata anvelopelor, vrea sa dubleze productia la Victoria Floresti, societate profilata pe anvelope de autoturisme, si sa mareasca de patru ori numarul anvelopelor de camion livrate de Silvania Zalau. Victoria producea, anual, aproape 2,4 milioane de anvelope, iar Silvania – in jur de 150.000.
Zilele acestea sunt asteptati la Bucuresti reprezentantii firmei Michelin pentru a incepe inregistrarea noilor achizitii in Romania, dupa ce saptamana trecuta a fost finalizata, la Londra, tranzactia cu Grupul Tofan. Noul holding se va numi Michelin Romania si va fi condus de o echipa coordonata de Juan Pradera Aurrecoechea, Sylvain Coisnon si Jean Yves Marron. Negocierile cu Michelin au inceput la jumatatea anului trecut, contractul s-a semnat in octombrie 2000, in iulie 2001 a fost semnata scrisoarea de intentie, iar pe 31 iulie a fost incheiata tranzactia. Michelin s-a angajat sa investeasca 60 milioane de dolari in noua ani si sa mentina in stare de functiune cel putin 10 ani cele trei fabrici achizitionate. Michelin vrea sa exporte 80% din productie, sa devina principalul furnizor pentru Renault si sa castige contractul pentru echiparea masinilor Dacia.
-In momentul de fata la Victoria Floresti s-a finalizat si ultima etapa, de determinare a necesitatilor, pe baza carora a fost aprobat planul de investitii, iar la Silvania inca suntem in faza de evaluarea a necesarului de investitii-, afirma Mircea Podina, seful Departamentului de Comunicare a noii entitati, ce se va numi, in curand, Michelin Romania. Angajatii celor trei fabrici de anvelope preluate de Michelin – Recap Bucuresti, Victoria Floresti si Silvania Zalau – pot sta linistiti. -Compania Michelin nu se gandeste la disponibilizari; mai mult chiar, marirea productiei ar putea genera noi locuri de munca, deci s-ar putea chiar sa facem angajari in viitorul apropiat-, precizeaza Mircea Podina. De altfel, compania franceza a preluat si obligatiile asumate de Tofan prin contractul de vanzare-cumparare incheiat cu FPS, care nu au fost finalizate, in valoare de cateva milioane de dolari.
Vanzarea fabricilor ce apartineau Grupului Tofan catre compania franceza Michelin este cea mai mare tranzactie privata de pana acum. -A fost o afacere buna pentru ambele parti, un deal la care cei implicati au muncit mii de ore, cu seriozitate, timp de mai multe luni-, afirma Gabriel Zbarcea, avocat asociat la Casa de Avocatura Musat si Asociatii. Grupul Tofan – Nomura a fost reprezentat de firma londoneza Weil, Gotschal & Manges si Nestor & Nestor, iar Michelin a fost consiliata pe partea financiara de PricewaterhouseCooper*s, asistenta juridica fiind asigurata de Casa de Avocatura Musat si Asociatii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane