Home Economic-Financiar Minerii trimisi in somaj nu-si pot gasi noi locuri de munca

Minerii trimisi in somaj nu-si pot gasi noi locuri de munca

DISTRIBUIŢI

Numarul salariatilor din sectorul minier urmeaza sa se reduca si in acest an cu inca 10.400 de persoane, potrivit unei hotarari adoptate recent de membrii executivului. Aceasta masura ne va costa intre 100 si 150 de milioane de euro, doar pentru platile compensatorii si ajutorul primit de fiecare miner, pe o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, in functie de vechime. Insa, exista posibilitatea ca numarul disponibilizatilor sa creasca pana la 13.000, in cazul in care statul nu gaseste, in acest an, investitori care sa preia mare parte din societatile miniere scoase la privatizare.


Daca anul trecut un miner disponibilizat primea aproximativ 150 de milioane de lei vechi ca plati compensatorii, la care se adaugau o suma echivalenta cu doua salarii de la companie si salariul mediu oferit pe o perioada de 18-24 de luni – in functie de vechime, anul acesta minerii disponibilizati vor primi 200 de milioane de lei de caciula, gratie negocierilor purtate la sfarsitul anului trecut, cand au amenintat cu venirea in Bucuresti.

Circa 10.000 de euro pentru fiecare miner disponibilizat

Potrivit presedintelui Centralei Nationale Miniere, Marin Condescu, citat de Mediafax, toti minerii disponibilizati care pleaca in 2006 vor primi cate 200 de milioane lei vechi plati compensatorii. Totodata, timp de 18-24 de luni, vor primi in fiecare luna salariul mediu pe economie de la 1 ianuarie 2006, plus 2-6 salarii de la compania de la care pleaca, in functie de ceea ce au negociat prin contractul colectiv de munca. Condescu a aratat ca disponibilizatii vor primi – in raport de vechime – acel salariu pentru 18-24 de luni, chiar daca se angajeaza la o societate privata, conditia acordarii acestor bani fiind ca beneficiarul banilor sa nu lucreze intr-o unitate de stat. Liderul sindical afirma insa ca sunt putine sanse ca disponibilizatii sa isi gaseasca de lucru in bazinele miniere. -Nu s-a facut nimic din *97 incoace (de la inceperea restructurarii in minerit – n.r.) pentru alternative economice in zonele miniere. Nu au sanse sa se angajeze decat daca pleaca de acolo-, a adaugat Condescu.

Din 1990 si pana in prezent, din sectorul minier au plecat peste 200.000 de oameni, in prezent numarul lor fiind de numai 45.000 de angajati in societatile de stat. Totodata, in aceeasi perioada, subventia alocata mineritului s-a redus de la un miliard de dolari, in 1990, la circa 100 de milioane de dolari, suma acordata in 2005. Insa, in ceea ce priveste masurile sociale, odata cu programul de restructurare inceput in 1997, acesta lasa de dorit, asa cum ne-a explicat recent si Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, care spune ca de-abia in 2007 se vor vedea aceste masuri. Potrivit acestuia, fondurile alocate pentru crearea de noi locuri de munca sunt relativ mici in comparatie cu necesitatile. La randul lor, liderii de sindicat declara ca, in acesta perioada, nu s-a alocat nici un leu pentru alternative economice in zonele miniere. -Din pacate, guvernul nu are o strategie pentru resursele miniere-, afirma presedintele CNM, care sustine ca sindicatele miniere ar urma sa prezinte presedintelui Traian Basescu un plan economic si social pentru zonele miniere, -elaborat de sindicate si patronate si convenit cu toate guvernele, dar nepus in practica-.


Societatile necarbonifere – scoase la privatizare


In perioada imediat urmatoare, statul roman urmeaza sa scoata la privatizare societatile miniere necarbonifere, dintre care amintim: Moldomin-Moldova Noua, Cuprumin-Abrud, Minvest-Deva, Baita-Stei, Remin-Baia Mare si Minbucovina-Vatra Dornei. Totodata, ministrul economiei, Codrut Seres, preciza saptamana trecuta ca urmeaza sa fie scoase la privatizare si cele doua complexe energetice Turceni si Rovinari din bazinul carbonifer Oltenia. In ceea ce priveste cel de-al treilea complex, Craiova, ministrul economiei a precizat ca asteapta o recomandare din partea consultantului, privind privatizarea la pachet cu Societatea Nationala a Lignitului-Oltenia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.