Home Economic-Financiar Ministerul Agriculturii, acuzat de discriminare in favoarea SNTR

Ministerul Agriculturii, acuzat de discriminare in favoarea SNTR

DISTRIBUIŢI

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a remis redactiei -Curentul- un drept la replica vizavi de articolul in care am dezvaluit ca Guvernul pregateste in taina o ordonanta care va obliga companiile multinationale sa fabrice Marlboro de Ghimpati si Kent de Baragan. Prin documentul care ne-a fost remis, MAAP recunoaste si intareste initiativa de a obliga, prin ordonanta de urgenta, companiile multinationale sa cumpere tutun romanesc. Reprezentantii companiilor multinationale apreciaza ca documentul nu va primi acceptul UE si ca singurul care nu are de pierdut dintr-o asemenea ordonanta este SNTR-ul controlat de Ioan Niculae.

Prevederi europene -cu filtru- romanesc

Principalul argument in sustinerea initiativei adus de MAAP (de altfel pozitia ministerului ne-a sosit inclusiv de la cabinetul primului ministru) este necesitatea aplicarii unei strategii de redresare a productiei de tutun in Romania, -prin aplicarea tuturor masurilor speciale care au ca scop echilibrarea cererii cu oferta pietei, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ-. MAAP mai sustine ca proiectul de ordonanta de urgenta propune acordarea de sprijin financiar producatorilor agricoli de tutun, dupa cum se practica si in Uniunea Europeana. -Mecanismul aplicat in vederea cumpararii in procent de 50% din cota de piata a tuturor producatorilor de tigarete, tutun romanesc, trateaza in mod egal toti producatorii de tigarete si procesatorii de tutun-, mai mentioneaza documentul remis redactiei. Ce nu se mentioneaza insa in pozitia ministerului este in ce masura se armonizeaza proiectul ordonantei cu urmatoarele prevederi sau politici comunitare si nu numai:

– Articolul 64 din Acordul European semnat in 1994, care denunta ajutoarele de stat care ar putea distorsiona competitia. La acest capitol, MAAP ne-a transmis faptul ca proiectul are avizul favorabil al Consiliului Concurentei. In fapt, Consiliul si-a dat un aviz -de principiu-, este adevarat, extrem de -operativ-. Oare cand au avut cei de la Concurenta timpul necesar sa studieze realist implicatiile ordonantei, daca din momentul sosirii proiectului la Consiliu, exprimarii pozitiei specialistilor, redactarii -punctului de vedere- si aprobarii in sedinta au trecut doar 24 de ore?

– Directiva Uniunii Europene din 2002 prin care se prevede reducerea graduala a subventiilor pentru tutun pana in 2005

– Principiul tratamentului national, prevazut de GATT, potrivit caruia nu poti face discriminari intre produsele de import si cele locale. Or, proiectul de ordonanta are ca efect tocmai introducerea unei restrictii cantitative la importuri, prin obligarea cumpararii de tutun autohton.

La momentul actual, suprafata totala de culturi de tutun contractata de Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- este de 7.595 ha si o productie totala de 8.100 tone, ne-a comunicat MAAP, din care: producatori individuali – 6.565 ha si o productie de 6.646 tone, societati comerciale -1.030 ha cu o productie de 1.454 tone. In cadrul celor din urma, mentioneaza MAAP, SC Interagro cultiva, in anul 2002, 200 ha tutun corespunzator unei productii de 228 tone, nefiind deci cel mai mare producator, drept pentru care facem cuvenita rectificare.

Tutun despre care MAAP uita sa mentioneza ca studiile PHARE au consemnat faptul ca are o calitate inconsistenta si inconstanta.

Japan Tobacco International: -Nu trebuie sa inghitim tot ce ne propune Ministerul Agriculturii-

Companiile internationale de tigarete care opereaza in Romania sunt de acord cu subventionarea producatorilor autohtoni de tutun, dar aceasta este datoria statului si nu a firmelor private din domeniu, a declarat, ieri, Gilda Lazar, corporate affairs director al JT International Romania. -Este de datoria statului sa faca subventionarea agriculturii, asa cum o fac si alte state, dar noi nu putem sa ne substituim statului. Noi platim taxe la stat, iar ei pot sa le utilizeze pentru sustinerea producatorilor de tutun. Am convenit ca anual acciza sa creasca cu 8%, iar acest surplus poate fi utilizat la subventionarea agriculturii. Suntem prinsi intr-un fel de capcana. Am investit milioane de dolari in Romania, platim taxe si avem grija de angajatii nostri, dar nu trebuie sa inghitim orice ne propune Ministerul Agriculturii-, a adaugat Lazar.

Reprezentantul JT International sustine ca initiativa MAAP nu va primi avizul Comisiei Europene, intrucat contravine prevederilor articolului 64 din Acordul european privind distorsionarea competitiei.

-Prin aceasta masura se creeaza o discriminare, pentru ca sunt restrictionate importurile si este avantajat un produs indigen fata de unul importat. La un moment dat am putea ajunge la situatia in care sa fie mai profitabil sa importi tigarete decat sa le produci in tara. De altfel, in lege nu se spune nimic de importatori-, a adaugat Gilda Lazar.

Gilda Lazar a reamintit ca tutunul romanesc nu e utilizat din cauza calitatii slabe, care nu corespunde retetelor de fabricatie ale marcilor internationale. -Procesarea tutunului prin fermentatie este o tehnologie sovietica de grabire a procesului de uscare, pe care companiile internationale n-o folosesc. Singurul producator de tigarete care foloseste tutun fermentat este SNTR, insa companiile internationale nu pot face asa ceva. Trebuie sa se inteleaga ca noi nu crestem tutun, nu facem agricultura si nu tinem locul statului nicaieri in lume-, a afirmat Lazar, pentru Mediafax.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.