Home Economic-Financiar Ministerul Agriculturii cosmetizeaza datele prezentate Guvernului

Ministerul Agriculturii cosmetizeaza datele prezentate Guvernului

DISTRIBUIŢI

Conducerea Ministerului Agriculturii se afla la un pas de demitere, din cauza rezultatelor slabe inregistrate in actuala campanie agricola, care a fost si tema principala a teleconferintei cu prefectii, pe care a avut-o, ieri, premierul Adrian Nastase. -Datele privind stadiul acestor lucrari nu ne dau motive de optimism. Au fost insamantate numai 8% din terenurile arate. Fertilizate cu azot sunt numai 50% si cu fosfor sunt doar 13%-, a afirmat seful Executivului. Nastase a spus raspicat ca Ministerul Agriculturii va purta intreaga raspundere pentru modul in care se desfasoara aceasta campanie. -Vom aprecia calitatea acestei institutii, pe baza rezultatelor din actuala campanie-, a mai spus premierul.

Pe de alta parte, premierul a afirmat ca, in ceea ce priveste cumpararea de catre asociatiile de agricultori a tractoarelor, nici acest proces nu merge foarte bine, pentru ca s-au format cozi la livrarea tractoarelor. Nastase afirma ca numerosi cumparatori sunt nemultumiti ca se deplaseaza la Brasov si nu pot cumpara tractoare. Si Octav Cozmanca, ministrul administratiei publice, a criticat regimul achizitiilor de tractoare si de tehnica agricola. Acesta a cerut prefectului brasovean sa anunte care este ritmul de livrare a tractoarelor, intrucat directorii societatii Tractorul -nu se implica- si -se pare ca acestia nu doresc sa-si vanda marfa-.

Acuzatiile aduse conducerii uzinelor Tractorul de catre cei doi demnitari par sa nu aiba temei, pentru ca directorii societatii brasovene infirma afirmatiile acestora. -Cifrele avansate de Ministerul Agriculturii ca reprezentand cererile de tractoare lansate de producatorii romani nu sunt actuale (Ministerul Agriculturii sustine ca au fost inregistrate 505 cereri de cumparare de tractoare – n.r.). Ele au facut obiectul unui studiu de piata realizat acum doua luni. Pana acum, la Tractorul au sosit sub 200 de cereri, din care s-au materializat efectiv 41. Iar in stoc mai avem 156 de tractoare, dar putem produce 1.500 pe luna. Cu conditia sa avem comenzi si capital de lucru-, argumenteaza directorul general de la Tractorul, Petre Filip. Nici cozile formate la livrarea tractoarelor nu sunt reale, spune managerul societatii Tractorul. -Noi vindem produsele noastre prin dealeri de cativa ani buni, cumparatorii nefiind nevoiti sa se deplaseze la Brasov pentru a-si ridica tractoarele. Tot ce trebuie sa faca acestia este sa plateasca pretul utilajului, putand sa-l ridice de la dealer a doua zi dupa efectuarea platii-, completeaza Petre Filip. Daca nu prea sunt deocamdata comenzi interne, problema capitalului de lucru pare sa fie rezolvata, ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, declarand ca -statul a creat un montaj financiar pentru un minimum de comenzi de tractoare-. Totusi, acesta a spus ca -asociatiile de agricultori nu sunt obligate sa cumpere de la Tractorul- si ca -Executivul doar a creat posibilitatea ca acestea sa opteze pentru tractoarele produse la Brasov-.

Premierul Nastase, ca si ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, par sa nu fi fost bine informati fata de situatia de la Tractorul. -Noi vindem tractoare in limita cererilor ferme. Si pana acum nu am fost asaltati de cumparatori. Este si normal, pentru ca producatorii au asteptat aparitia ordinului privind Programul de ajutorarea a agricultorilor, care acorda fermierilor o subventie de 55% din pretul utilajului. Si este evident mai economic sa cumperi un tractor de 65 cp cu 90 milioane de lei decat cu 200 de milioane. De altfel, noi am si avut o campanie de mediatizare si informare a producatorilor asupra oportunitatii deschise de acest ordin, in care am investit peste un miliard de lei-, a mai spus Petre Filip, managerul societatii Tractorul.

Asa stand lucrurile, este evident ca pe traseul informational Ministerul Agriculturii – Adrian Nastase apar disfunctionalitati, informatiile ajungand la premier diluate sau distorsionate. Fapt care va scadea cu cateva puncte nota finala pe care o va primi Ministerul Agriculturii. Cu atat mai mult, cu cat premierul a sesizat si o alta problema grava a Ministerului Agriculturii, referitoare la neaplicarea hotararii de guvern care stabilea restructurarea ministerului condus de Ilie Sarbu. -Desi masura reducerii cu 30% a personalului ministerului trebuia aplicata in 43 de zile, nici astazi nu a fost redus personalul din directiile agricole-, a declarat Nastase. Focul nemultumirilor fata de activitatea Ministerului Agriculturii a fost intetit si de declaratiile mai multor prefecti, care au semnalat premierului disfunctionalitatile de comunicare existente pe linia Prefectura – OCAOTA.

Raspunzand semnalelor prefectilor, Octav Cozmanca a declarat: -Trebuie sa intervenim mai agresiv, ca sa-i trezim. Cine nu vrea sa faca treaba sa ne lase in pace-. Referindu-se strict la activitatea Ministerului Agriculturii, Octav Cozmanca a concluzionat: -Sigur ca aceasta campanie de primavara este o perioada de proba pentru conducerea ministerului. Nu intamplator premierul a inceput teleconferinta cu acest subiect-.

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a publicat miercuri Ordinul pentru aprobarea Programului de sprijinire a producatorilor agricoli si a prestatorilor de servicii in agricultura pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si instalatii de irigat din productia interna. Prin acest act normativ, producatorii agricoli si prestatorii de servicii din agricultura vor beneficia de o alocatie de 55% din pretul de achizitie a tehnicii agricole din productia indigena, finantarea programului urmand a fi facuta din Fondul special -Dezvoltarea agriculturii romanesti-.

Este a doua masura adoptata de Cabinetul Nastase care vine in sprijinul fermierilor romani, dupa promovarea OUG 30/2001 care a acordat producatorilor agricoli un sprijin direct de un milion de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat.

Pentru anul 2001 se prevede alocarea sumei de 800 miliarde de lei, care va acoperi alocatia de 55% pentru achizitionarea de tehnica agricola, echivalent cu 3.600 seturi – tractoare si masini agricole. Tot ieri, ministrul privatizarii a anuntat ca Tractorul si Roman vor beneficia de un sistem de creditare avantajos de la Eximbank pentru exportul produselor lor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.