Conditiile meteo favorabile pana acum culturilor de cereale paioase au determinat specialistii din Ministerul Agriculturii Alimentatiei si Padurilor sa avanseze pentru acest an o productie de grau de sapte milioane de tone. Ceea ce l-a facut pe ministrul Ilie Sarbu sa declare ca Romania ar putea exporta aproximativ cinci milioane tone de grau. -Daca timpul va fi favorabil, iar productia va fi asa cum am estimat, Ministerul Agriculturii va facilita exportul de grau. O cantitate de doua milioane tone de grau este suficienta pentru asigurarea consumului intern-, a declarat Ilie Sarbu. Totusi, ministrul a mai precizat ca efectuarea exportului depinde de modul in care producatorii privati isi vor vinde graul.
Perspectivele prezentate de ministrul Sarbu nu sunt totusi impartasite de ceilalti jucatori angrenati in piata cerealelor. Ioan Scurteli, presedintele Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale (ANCER), este de parere ca ministrul Ilie Sarbu s-a hazardat cand a facut aceste estimari. -Daca in privinta productiei totale de grau estimarile Ministerului Agriculturii se pot indeplini, dar numai cu conditia ca timpul sa nu joace feste fermierilor, exportul a cinci milioane de tone ramane o tinta greu de atins-, este de parere Ioan Scurteli.
Senatorul Trita Fanita pune si el la indoiala prognozele realizate de Ministerul Agriculturii. -Mi se pare nerealista estimarea facuta de minister, cu atat mai mult cu cat prognozele meteo pentru perioada premergatoare secerisului nu sunt tocmai favorabile culturii graului. Rezerva de apa din sol este inca deficitara, deficit care se va accentua in perioada urmatoare, cand sunt anuntate temperaturi extrem de ridicate si care vor duce la scaderea productivitatii la hectar-, afirma senatorul Trita Fanita. Cat despre export, senatorul PDSR crede ca acesta depinde aproape in totalitate de producatori, precum si de calitatea boabelor. Oricum, Trita Fanita este mai rezervat in aprecieri, estimand o diponibilitate la exportul de grau mai mica cu cel putin un milion de tone.
Relativ pe aceleasi coordonate cu reprezentantul Ministerului Agriculturii se inscrie insa patronatul din morarit si panificatie ANAMOB. Viorel Marin, presedintele asociatiei, crede ca estimarile privind productia totala de grau sunt realiste. Insa acesta afirma ca necesarul pentru consumul intern nu este de doar doua milioane de tone, ci de cel putin 3,5 milioane. -Doua milioane de tone acopera doar consumul de paine. Dar trebuie luat in calcul si faptul ca producatorii vor retine cel putin un milion de tone pentru consumul propriu, la care se adauga alte cantitati destinate producerii alcoolului-, subliniaza presedintele ANAMOB. Cert este ca Romania va iesi din nou pe piata externa a graului, fapt care nu poate fi considerat decat ca revenirea la o stare normala pentru agricultura romaneasca.
In cazul in care Romania se va confrunta cu o supraproductie de grau, este de asteptat ca pretul acestuia sa scada, ceea ce va duce la un venit mult mai mic la hectar pentru producatori. Situatie in care Ministerul Agriculturii ar trebui sa intervina prin masuri de sustinere a pretului, astfel ca pagubele pe care le-ar putea avea fermierul sa fie compensate. -Graul la intern poate ajunge la 3.000 de lei kilogramul sau chiar mai putin-, spune Viorel Marin. Presedintele ANCER, Ioan Scurteli, este de aceeasi parere. -Pretul graului va scadea undeva in jurul a 75 de dolari tona. Or, in aceste conditii, singurii care pot suporta preturi mici la vanzarea graului sunt doar marii producatori. Cei care lucreaza pe suprafete mari de teren si care obtin nu trei tone la hectar, ci patru sau cinci tone la hectar. Or, problema este ca micul producator sa fie protejat, altfel acesta nu va fi de acord sa vanda productia realizata-, afirma Scurteli. Ceea ce inseamna ca ne-am putea confrunta din nou cu o criza a graului de panificatie, numai ca aceasta va fi nu din cauze naturale, ci conjuncturale.
Home Economic-Financiar Ministerul Agriculturii crede ca Romania poate exporta cinci milioane tone de grau