Home Economic-Financiar Ministerul Agriculturii nu se grabeste sa redevina actionar majoritar la SNTR

Ministerul Agriculturii nu se grabeste sa redevina actionar majoritar la SNTR

DISTRIBUIŢI

Dupa ce a consimtit la vanzarea pe nimic a -Tutunului Romanesc-, cedand societatea pe baza unui calcul aberant prin care statul a fost pus la plata unei -dobanzi- de peste 80% in dolari si a inchis ochii la distributia tip -capusa- a tigaretelor produse in fabricile SNTR, ca sa nu mai vorbim de vanzarea acestora sub costurile de productie, Ministerul Agriculturii asista placid la tergiversarea operatiunii prin care ar urma sa redevina stapanul SNTR. Concret, SNTR a intrat in posesia mai multor titluri de proprietate pentru terenuri pe care le avea in folosinta, dar includerea valorii acestora in capitalul social nu a fost efectuata pana in prezent, dat fiind ca aceasta operatiune ar scadea sub 50% pachetul de actiuni detinut la SNTR de InterAgro.

InterAgro are nevoie de 20 de miliarde

Incepand cu primele luni ale anului in curs, Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- a inceput sa primeasca titluri de proprietate pentru o serie de terenuri pe care le avea in folosinta. In aceste cazuri, legea prevede ca valoarea terenurilor pentru care s-a intrat in posesia titlurilor de proprietate sa fie inclusa in capitalul social, in cel mult 60 de zile de la intrarea in posesie a acestora. Operatiune care ii incurca foarte mult pe cei de la SNTR, dat fiind ca includerea valorii terenurilor ar rasturna -echilibrul- structurii actuale a actionariatului. Valoarea acestor terenuri este, ne-au dezvaluit sursele, de aproape 65 de miliarde de lei, suma care trebuie inclusa in capitalul social al Ministerului Agriculturii. Problema cea mare este ca, in cazul respectarii prevederilor legale, aportul la capitalul social al Agentiei Domeniilor Statului, in calitatea sa de reprezentant al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, ar depasi 50%, trimitand InterAgro in pozitia de actionar minoritar. Lucru de care reprezentantii InterAgro nu sunt tocmai incantati, astfel incat conducerea societatii pare a nu observa apropierea, chiar depasirea termenului legal in care trebuie convocata Adunarea Generala a Actionarilor, care sa voteze majorarea capitalului social si implicit sa constate modificarea structurii actionariatului.

Gurile rele spun ca de fapt se gandeste o strategie de majorare a capitalului social anterior includerii in acesta a valorii terenurilor, astfel incat InterAgro sa ramana totusi actionar majoritar. Pentru aceasta insa, spun sursele, InterAgro ar trebui sa vina cu un aport de circa 20 de miliarde de lei. Oare ce s-ar intampla, insa, daca autoritatile s-ar grabi cu titlul de proprietate asupra terenurilor din Baneasa, unde SNTR are nu mai putin de 7,25 de hectare, iar pretul zonei este de circa 30-60 de dolari metrul patrat, adicatelea peste 700 miliarde de lei?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.