Home Economic-Financiar Ministerul Agriculturii si-a pus in cap producatorii de tehnica agricola

Ministerul Agriculturii si-a pus in cap producatorii de tehnica agricola

DISTRIBUIŢI

Noua conducere a Ministerului Agriculturii refuza sa le dea un raspuns transant producatorilor de tehnica agricola in privinta renuntarii la facilitati, preferand sa-i plimbe cu vorba, promitandu-le alte inlesniri, care raman insa doar vorbe in vant.

Este vorba despre mult mediatizata ordonanta 36/1999, prin care statul suporta avansul de 25% din valoarea unei masini agricole cumparate in rate, precum si 70% din valoarea dobanzii bancare, la creditele contractate prin CEC si BCR. Ordonanta a fost abrogata luna trecuta. In fata amenintarilor sindicalistilor si ale directorilor de intreprinderi din domeniu, domnul Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, le-a promis ca va da alte facilitati, acestea vizand suportarea de catre stat a unui avans de 55% pentru achizitia de tractoare si masini agricole din productia interna. S-a renuntat, in schimb, la subventionarea dobanzii bancare, in conditiile in care, se stie, dobanzile practicate de bancile comerciale la creditele acordate agentilor economici se situeaza inca la niveluri destul de ridicate.

Aceste facilitati ar fi urmat sa intre in vigoare prin adoptarea unui ordin al ministrului. Ordin care insa se pare ca s-a impotmolit prin sertarele functionarilor de la Agricultura, pentru ca nimeni nu l-a vazut in -Monitorul Oficial-.

In consecinta, sindicalistii din cadrul a trei intreprinderi producatoare de tehnica agricola – Tractorul Brasov, MAT Craiova si Ceahlaul Piatra Neamt – au anuntat ca nu vor mai astepta pana la calendele grecesti si ca vor iesi in strada joia viitoare. -Mai asteptam pana miercuri. Daca nu vedem ordinul, joi iesim in strada-, ne-a spus liderul sindical de la Tractorul, Gheorghe Apostu. De la abrogarea Ordonantei 36, uzina brasoveana nu a mai vandut deloc pe piata interna. In ceea ce priveste exporturile, si valoarea acestora a scazut dramatic, avand in vedere ca principalul importator – Turcia – se confrunta cu o criza bancara fara precedent. -Avem potential sa producem 18.000 de tractoare pe an. Daca insa comenzile vor veni in august-septembrie, ele vin degeaba-, a adaugat domnul Apostu.

Productia unitatii din Brasov s-a limitat de la inceputul anului si pana in prezent la aproximativ 350 de tractoare pe luna.

Si MAT Craiova traieste numai din exporturi facute in Africa de Sud, Ungaria si Iugoslavia, care insa nu pot asigura necesarul de lichiditati. De la abrogarea Ordonantei 36, vanzarile uzinei craiovene s-au redus cu 30-40%. Dupa cum a anuntat liderul sindical Costinel Nita, angajatii de la MAT vor iesi pe strazile Craiovei tot joi, dupa orele de program.

Joi vor recurge la proteste de strada si sindicalistii de la Ceahlaul Piatra-Neamt, uzina ale carei vanzari au scazut cu 33% dupa renuntarea la facilitati. -De cand a intrat PDSR la putere, isi bate joc de salariati-, ne-a spus liderul sindical Vasile Pantalon.

Mecanismul acordarii de facilitati la plata masinilor agricole cumparate in rate nu a functionat nici atata vreme cat a fost in vigoare Ordonanta 36. Ministerul Agriculturii are si acum datorii de 50 mliliarde de lei catre producatorii de tehnica agricola pentru avansurile de 25% care trebuiau suportate de catre stat. Tractorul Brasov are de recuperat aproape sapte miliarde de lei, MAT Craiova – patru miliarde de lei, iar Ceahlaul Piatra-Neamt peste trei miliarde de lei.

In aceste conditii, este greu de inteles de ce oficialii Ministerului Agriculturii ezita sa le spuna raspicat uzinelor producatoare de tehnica agricola ca nu vor mai beneficia de facilitati si ca trebuie ca de acum inainte sa se descurce pe piata libera.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.