Declaratiile contradictorii si promisiunile neacoperite ce vin dinspre Ministerul Agriculturii par sa nu se mai sfarseasca. Ministrul Ilie Sarbu a declarat ca va inainta uzinei Tractorul o comanda de 530 de tractoare, dar a uitat sa specifice sursa de finantare a programului. Mai mult, ministerul nu este autorizat sa comande tractoare in numele unor societati comerciale. Cu toate acestea, uzina brasoveana a fost asigurata ca va primi comanda ferma saptamana viitoare. In spatele declaratiilor se ascunde insa o realitate trista, datele centralizate de Tractorul aratand ca pana acum au fost vandute pe ordonanta ce instituie subventia de un milion de lei pentru fiecare hectar cultivat doar 46 de tractoare. Despre comenzile in baza Ordinului 97, ce prevede subventia preturilor tractoarelor, nici vorba.
Ministerul Agriculturii a dat publicitatii, tot ieri, un comunicat care arata negru pe alb ca fermierii au facut cerere pentru doar 131 de tractoare. Ministerul continua sa sustina, insa, ca -finantarea urmeaza sa fie acoperita cu banii stransi din redevente de Agentia Domeniilor Statului-, care abia a reusit colectarea a 30 de miliarde, si -banii urmeaza sa fie dati de tarani din contul milionului pentru un hectar-, uitand insa ca fermierul nu poate fi obligat sa cumpere utilaje doar de la Tractoul.
Situatia este incurcata la Ministerul Agriculturii, premierul Adrian Nastase remarcand ieri ca -se incearca smecherii la distribuirea graului scos de la rezerva de stat-
Conducerea Uzinei Tractorul Brasov a fost anuntata, ieri, ca Ministerul Agriculturii va comanda 530 de tractoare, in valoare de 100 miliarde de lei, fapt care se dovedeste inca o data a fi doar o gogoasa a Ministerului. -Am fost informati de existenta unei astfel de comenzi, care ar urma sa fie oficializata saptamana viitoare, cand se va face de catre Ministerul Agriculturii si montajul financiar al comenzii. Deocamdata nu stim cum urmeaza sa fie platite tractoarele si nici din ce fonduri-, spune Mihai Preda, directorul general adjunct de la Tractorul. Comanda, care urmeaza sa fie lansata la constructorul brasovean, ramane insa doar o dorinta, pentru ca datele de vanzari si comenzi centralizate de producator, pe de o parte, si de Ministerul Agriculturii, pe de alta parte, infirma promisiunile autoritatilor. -In baza Ordonantei 30 – un milion pentru un hectar -, am vandut 46 de tractoare. In baza Ordinului 97 – subventionarea in proportie de 55% a costului unui tractor de catre stat -, inca nu am vandut nimic si nici nu am primit eventuale comenzi-, ne-a declarat directorul Mihai Preda. Si comunicatul de presa transmis de Ministerul Agriculturii, privind situatia livrarilor de tractoare facturate si plecate spre cumparator conform OUG 30, demonteaza promisiunile autoritatilor, pentru ca se spune ca au fost facturate proforma – a se citi -este posibil sa primiti comenzi ferme- – 131 de tractoare, au fost platite 46 si au fost livrate numai 48.
Declaratii in contradictoriu
Cifrele puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii si de conducerea societatii Tractorul nu lasa loc nici unor dubii vizavi de marimea comenzilor, dar arata clar ca MA a facut promisiuni care deocamdata nu au acoperire. Mai mult decat atat, deocamdata nimeni nu stie cine va da aceasta comanda si nici de unde vor fi alocate cele 100 miliarde de lei, atat cat costa cele 530 de tractoare. Pentru ca este evident ca Ministerul Agriculturii se bazeaza pe dorinta fermierilor de a investi milionul primit ca ajutor in tractoare, dar nu ii poate forta pe acestia sa aleaga Uzina Tractorul ca furnizor. In aceste conditii, comanda lansata de Ministerul Agriculturii este improbabila.
Controversele nascute in jurul acestui delicat subiect nu se sfarsesc insa aici. Acum cateva zile, ministrul Ilie Sarbu declara telefonic, in cadrul unui show de televiziune, ca va sprijini fermierii la achizitia de utilaje agricole cu ajutorul Fondului de Dezvoltare a Agriculturii, care urmeaza sa fie alimentat din surse extrabugetare si care are prevazut pentru acest an peste 560 miliarde de lei. Domnia-sa a declarat ca deja au fost identificate aceste sume, ele urmand sa provina din redeventele pe care urmeaza sa le colecteze Agentia Domeniilor Statului. Insa aceasta afirmatie avea sa fie infirmata tot de ministrul Ilie Sarbu, care a declarat, in conferinta de presa ce a avut loc marti, ca Agentia Domeniilor Statului a strans pana acum din redevente doar 30 miliarde de lei. Asa se face ca misterul finantarii achizitiei celor 530 de tractoare este in continuare de nepatruns. Calculul matematic arata ca cele 30 de miliarde nu ajung pentru 500 de tractoare, ci doar pentru 150. Iar cum taranul nu poate fi obligat sa investeasca milionul in utilaje agricole si cum ministerul nu poate interveni direct cu bani, asigurarea finantarii programului nu va putea fi facuta. In fine, brambureala din jurul comenzii avansate de Ministerul Agriculturii a fost desavarsita de liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu, care a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca -banii ar putea proveni dintr-un credit acordat de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului-.
Toata aceasta poveste nu lasa loc decat unei singure concluzii: Ministerul Agriculturii a facut aceste promisiuni pentru a calma muncitorii brasoveni, care declansasera ample miscari de protest saptamana trecuta, si acum se da de ceasul mortii sa gaseasca sursa de finantare pentru a iesi cu fata curata.
Ministerul Agriculturii are probleme
Prim-ministrul Adrian Nastase a declarat, ieri, la o teleconferinta cu prefectii, ca -se incearca smecherii- in ceea ce priveste distribuirea celor 100.000 tone de grau scoase din rezerva de stat, aratand ca, dintre cele 151 de societati nominalizate de Ministerul Agriculturii pentru a prelua graul destinat panificatiei, doar 97 se regasesc in propunerile prefectilor.
Nastase a spus ca 37 dintre aceste societati propuse de Ministerul Agriculturii nu sunt cunoscute de prefecti, iar 17 sunt contestate, apreciind ca responsabilitatea in ceea ce priveste distribuirea graului revine prefectilor. El a afirmat ca, probabil, unele dintre societatile de morarit si panificatie nominalizate de Ministerul Agriculturii nu se afla in judetul in care ar urma sa produca paine si a intrebat, retoric, daca painea va fi adusa cu trenul.
Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a spus ca este posibil sa se faca o ancheta in legatura cu lista societatilor care urmau sa preia grau de la rezerva de stat si a apreciat ca Ministerul Agriculturii are -vesnic probleme- cu datele inscrise in actele normative pe care le promoveaza.
Seful Executivului a avertizat conducerea Ministerului Agriculturii, precum si directiile agricole judetene in legatura cu intarzierile aparute in derularea campaniei agricole si a cerut acestora -sa ia masuri energice si sa ajute acolo unde este necesar-.
Nastase a aratat ca, potrivit unor date centralizate la sfarsitul saptamanii trecute, a fost insamantata doar 16% din suprafata si a fost arata 85% din suprafata pentru insamantarile de primavara. El a spus ca, in ceea ce priveste araturile de primavara, exista sanse ca acestea sa se incadreze -in grafic-.
Primul-ministru a mai afirmat ca, pana in prezent, a fost distribuita suma de 1.963 miliarde de lei, din totalul de 2.600 de miliarde, destinate sprijinirii agricultorilor cu cate un milion de lei la hectar. Nastase a afirmat ca exista mari diferente intre judete in ceea ce priveste acordarea acestui sprijin, in unele judete, precum Valcea sau Teleorman, fiind distribuiti toti banii, in timp ce, in alte judete, precum Buzau sau Bistrita-Nasaud, nu a fost distribuita nici o suma de bani. Ulterior, in cadrul teleconferintei, unii dintre prefecti au sustinut ca au inceput totusi acordarea sprijinului de un milion de lei la hectar, iar intarzierile sunt atribuite autoritatilor centrale, care nu au transmis sumele necesare catre filialele judetene ale CEC.