Fondul Monetar International (FMI) este, potrivit ministrului Dan Ioan Popescu, satisfacut de rezultatele obtinute pana in prezent de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). -Pana in acest moment, MEC si-a atins toate tintele stabilite in acordurile cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International, iar dintre acestea cele mai mari progrese s-au realizat in sistemul energetic-, a declarat Dan Ioan Popescu. Declaratie in premiera, am putea spune, daca ne gandim la faptul ca cele doua organisme internationale, dar si altele, -ne urecheaza- in permanenta cand e vorba de capitolul obiective stabilite – obiective atinse.
-Toate tintele au fost atinse. Dar, pentru concretizarea programelor de investitii si de dezvoltare va trebui sa stabilim toate datele. Trebuie sa avem o economie in care toata lumea sa plateasca ceea ce consuma, fie ca este vorba de patroni sau de unitati bugetare. Pentru a discuta in continuare despre un program de conditionalitati, trebuie sa disciplinam consumatorii si, mai ales, trebuie respectat principiul cine consuma plateste-, precizeaza Dan Ioan Popescu. De altfel, marele -of- al MEC este tocmai incasarea facturilor la energie si gaze. Potrivit memorandumului incheiat cu FMI, gradul de incasare a facturilor emise de Distrigaz si Electrica trebuia sa ajunga, la sfarsitul lunii iunie, la 95%. Si la societatea Termoelectrica si unitatile transferate in subordinea autoritatilor locale nivelul incasarilor trebuiau sa atinga, tot pana la sfarsitul lunii trecute, 94% in cazul energiei electrice si 84% pentru energia termica.
In privinta inghetarii datoriilor, ministrul economiei a declarat ca aceasta nu este o solutie pentru rezolvarea problemelor, ci doar o amanare a lor. -Atata vreme cat nu identificam sursa de la care au plecat aceste datorii, nu rezolvam nimic, pentru ca daca le stergem, ele apar din nou.- In cazul societatilor in curs de privatizare, proprietarul trebuie sa plateasca. Trebuie sa gasim solutii pentru fiecare societate in parte. Inghetarea datoriilor, luata singular, nu este o solutie, ci o amanare a rezolvarii problemei-. Dan Ioan Popescu crede ca cea mai buna solutie pentru plata facturilor restante a intreprinderilor din subordinea MEC este rentabilizarea activitatii din unitatile respective. Mai mult, Popescu a declarat raspicat ca -ce nu e rentabil va fi inchis-.
Iar efectele acestei politici de eficientizare a economiei duse de MEC s-au vazut chiar zilele acestea, cand mai multe intreprinderi cu mari probleme la capitolul profit au trecut in lichidare voluntara. De fapt, aceasta politica a fost sugerata (impusa) de BM si FMI, care ne-au cerut sa -sa scoatem din priza- toate intreprinderile aflate in -moarte clinica-. In acest sens, Dan Ioan Popescu a declarat ca solutia pentru societatile din subordinea MEC este clara: -rentabilizarea, plata facturilor si inchiderea zonelor nerentabile-. Autoritatile par a nu se mai purta -cu manusi- nici cand este vorba despre probleme -delicate- pana mai ieri, cum ar fi cea a zonelor miniere. Dan Ioan Popescu taie in carne vie si declara sec: -In privinta unitatilor din zona miniera, o buna parte din cele nerentabile vor fi inchise-.
Ambitii mari pentru economia romaneasca
In privinta sistemului energetic romanesc, acesta se afla intr-un amplu proces de modernizare si retehnologizare. Si asta pentru ca autoritatile au demarat un proces de reindustrializare calitativa a economiei in vederea privatizarii obiectivelor industriale. O confirmare a eforturilor facute de MEC este acceptarea Romaniei in Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE). Practic, acest lucru confirma faptul ca energia electrica produsa in Romania se afla la standardele UE. Dar cea mai mare ambitie a autoritatilor este incheierea procesului de electrificare a Romaniei pana in anul 2005. Pentru atingerea acestui scop, guvernul a aprobat contractarea unui credit in valoare de 200 milioane de euro pentru compania Electrica.
Cu acesti bani vor fi racordate la sistemul energetic national peste 92.000 de gospodarii, precum si locuintele construite prin Agentia Nationala a Locuintelor. Singurul punct slab al acestui proiect este ca vor fi electrificate doar satele care au peste 20 de gospodarii. Cu alte cuvinte, catunele care au case mai putine vor ramane in continuare -in intuneric-.
Privatizarea a ceea ce se poate din sistemul energetic romanesc este un alt obiectiv al MEC. Zilele trecute, de exemplu, cea mai importanta companie italiana in domeniul energetic, Enel, si-a aratat interesul in privatizarea companiilor de distributie Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Potrivit conducerii Enel, compania doreste sa-si extinda activitatea in zona Europei de Est, in special in Romania. In acest sens, grupul italian are in vedere implicarea si in privatizarea Distrigaz Sud si a Distrigaz Nord, precum si dezvoltarea mai multor programe in sectorul hidroenergetic.
Dar asul din -maneca- MEC ramane tot SNP Petrom, respectiv privatizarea acestei companii. Autoritatile par decise sa faca o privatizare -perfecta- in acest caz, avand in vedere importanta economica a societatii. De altfel, ministrul economiei a anuntat ca va prezenta guvernului, in sedinta de saptamana viitoare, strategia de privatizare a SNP Petrom.