Home Economic-Financiar Ministerul Finantelor evita confruntarea cu producatorii de tigari

Ministerul Finantelor evita confruntarea cu producatorii de tigari

DISTRIBUIŢI

Mihai Tudose, colonel in cadrul Politiei Economice, a confirmat miercuri, in cadrul seminarului -Pipa Pacii – cum sa facem profit din accize si invers-, ca -Ministerul de Interne a sesizat legatura dintre cresterea fiscalitatii la tigarete si intensificarea contrabandei. Mihai Tudose s-a raliat astfel pozitiei exprimate de reprezentantii societatilor multinationale producatoare de tigarete in Romania, care au semnalat ca, inca din aceste zile, se inregistreaza nu o scadere a vanzarilor de tigarete, ci o scadere a vanzarilor legale de tigarete, rezultat al intensificarii operatiunilor de contrabanda si a proliferarii fenomenului de falsificare a marcilor traditionale de tigarete. In aceasta problema, Mihai Tudose a aruncat pisica in curtea Finantelor si Agriculturii, specificand ca -pionii principali- in limitarea contrabandei sunt lucratorii vamali, organele de control si decizie in acest sector fiind Garda Financiara si Ministerul Agriculturii. -Noi nu avem destula libertate juridica in acest sens. Cei care decid sunt tot angajati ai Ministerului Finantelor, respectiv Vama si Garda Financiara-, a precizat Tudose. Mai mult, reprezentantul Ministerului de Interne spune ca, desi au fost consultati de autoritati atunci cand au fost promovate acte normative care urmareau diminuarea infractiunilor economico-financiare, propunerile lor nu s-au regasit in textul final adoptat de legiuitor.

Reprezentantii concernelor internationale care desfasoara in Romania activitati productive au evidentiat ca bugetul arata frumos doar pe hartie, dand ca sigur faptul ca, in actuala conjunctura, prezumtia de crestere a veniturilor la buget din colectarea taxelor aferente productiei si comercializarii de tigarete este iluzorie. -Companiile internationale producatoare sunt nemultumite de desele schimbari legislative din domeniu si de tratamentul diferit aplicat producatorilor interni. In trei ani am avut parte de 18 schimbari legislative, toate neasteptate si improvizate-, a declarat Peter Imre, director Corporate Affairs la Philip Morris.

Adrian Popa, reprezentantulcompaniei British American Tobacco – BAT, a afirmat ca accizele ar trebui sa creasca o data cu cresterea veniturilor cetatenilor: -Cel care plateste toate taxele este consumatorul. Noi le colectam si le varsam la buget. Concluzia ultimei actiuni a Guvernului este ca vrea sa-l faca pe consumator sa cumpere la preturi din Uniunea Europeana cu salarii din Romania-.

O dovada prezentata in sprijinul afirmatiei ca Executivul a sarit peste cal atunci cand a decis majorarea accizelor este faptul ca in Romania se inregistreaza cel mai inalt grad de fiscalitate, comparativ cu tarile vecine. Astfel, in cazul tigaretelor clasa premium (Kent, Marlboro, Camel), nivelul accizului total a crescut de la 1,13 la 1,23 euro/pachet, in Bulgaria, acesta este de 0,69 euro, Serbia – 0,87 euro, Ucraina – 0,79 euro; pentru marci ca L&M, Pall Mall sau Winston, accizul a crescut de la 0,67 la 0,78 euro fata de Serbia – 0,65 euro, Bulgaria si Republica Moldova – 0,44 euro; pentru tigaretele medii – Viceroy sau Monte Carlo, accizul s-a majorat la 0,65 euro, in tarile vecine, acesta fiind intre 0,33 euro (Moldova) si 0,43 euro (Serbia).

Desi au fost invitati, reprezentantii Ministerului Finantelor nu au fost prezenti la lucrarile seminarului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.