Home Economic-Financiar Ministerul Finantelor falimenteaza SNTR cu accize -fabricate-

Ministerul Finantelor falimenteaza SNTR cu accize -fabricate-

DISTRIBUIŢI

Astazi, Ministerul Finantelor Publice va lua in discutie, cu reprezentantii principalilor producatori din Romania, modalitatea de majorare a accizelor la tigarete. Surse din cadrul ministerului ne-au informat ca, cel mai probabil, negociatorii ministrului Tanasescu vor insista ca varianta de majorare a accizelor sa fie finalizata in forma 4,47 euro/1.000 de tigarete plus 32% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, varianta care -pagubeste-, in principal si inexplicabil, tocmai sortimentele de tigarete populare. Mai mult, aceleasi surse ne-au declarat ca finantistii nu prea vor sa auda de includerea valorii timbrului si a fondurilor speciale in cadrul accizei, ba chiar ca ar intentiona sa bata moneda pe plata acestora in avans, aspect pe care l-am semnalat si comentat in numarul de vineri al cotidianului nostru.

Accizele fixe – ciotul din tigaretele romanesti

Varianta de crestere a accizelor de la 1 iulie 2003, dorita si sustinuta de Ministerul Finantelor Publice, este de 4,47 euro/1.000 de tigarete – partea fixa (2,42 euro/1.000 de tigarete in prezent), taxa ad-valorem urmand a fi stabilita la 32% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, fata de 33% in prezent. Asa ar urma ca accizele medii totale sa creasca de la 11,87 la 14,87 euro/1.000 de tigarete, cei trei euro crestere anuntand vremuri grele pentru producatorii de tigarete, chiar si cu derogarea de trei ani, obtinuta in negocierile de aderare a Romaniei la structurile UE din 2007, urmand a asista la -umflarea- fiscalitatii la produsele din tutun.

Nu de putine ori s-a adus in atentie faptul ca cele mai taxate tigarete din Romania sunt tocmai cele populare, fara insa ca reprezentantii Ministerului Finantelor sa ia in calcul acest aspect, atat din punct de vedere economic, cat si social.

In prezent, ponderea accizelor in pretul maxim de vanzare cu amanuntul (pret la taraba) este de 45,5% in cazul tigaretelor -Carpati- – 14.000 lei/pachet – fata de mai putin de 40% in cazul tigaretelor de lux (Marlboro, Kent sau Camel). De aici, majorarea accizelor se face in functie de -perspicacitatea- finantistilor. Daca se creste cota -ad-valorem-, atunci greutatea cade pe tigaretele de lux, daca nu, atunci greul e dus pe mai departe de -Carpati-, in timp ce Marlboro ori Kent -huzureste-.

Razboiul comercial dintre Philip Morris si BAT a pagubit bugetul

Sunt tari europene unde impozitarea este una si buna. 50% sau chiar mai mult din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, care pret este inscriptionat pe pachet. Dar pas sa se intample asa ceva. Ca odata te trezesti ca cei mai mari producatori prabusesc preturile la toate sortimentele (s-a facut anul de cand Kent si Marlboro s-au ieftinit brusc, de la 35.000 la 28.000 de lei/pachet) si gata, te remaniaza guvernul ca da bugetul faliment. O lectie dura primita anul trecut, chiar in mandatul lui Mihai Tanasescu, chiar de la cei care-i plangeau pe umar ca, vezi Doamne, produc in pierdere in Romania. Despre eventuale contramasuri ale Finantelor nu s-a mai auzit nimic, -s-a mers pe burta-, ceea ce i-a facut pe unii sa interpreteze ca finantistii ori n-au parghii, ori n-au -spate-.

Altfel spus, pare evidenta lasitatea ori impotenta finantistilor de a se impune in fata -greilor- din productia de tigarete, singura -tarie- fiind aceea de a refuza includerea timbrelor si a fondurilor speciale in accize, masura cu adevarat europeana, sau de a breveta smecheria cu cererea accizelor in avans, ceea ce ar duce la inmormantarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc.

JTI: -Respingem categoric ideea platii accizelor in avans-

-La intalnirea de luni, 2 iunie 2003, s-a discutat exclusiv despre consolidarea fondurilor speciale si a costului timbrului prin introducerea acestora in accize. Suntem uimiti de aparitia unei astfel de idei, cum am citit in presa, de achitare a accizelor in avans, idee pe care o respingem categoric. Ar insemna ca, pe langa plata taxelor, sa mai participam si la capitalizarea bancilor, caci ar trebui sa contractam credite pentru a plati taxele anticipat. Revenind la problema consultarilor cu Ministerul Finantelor, vreau sa accentuez costul ridicat al timbrelor de marcaj – 12 euro/1.000 de timbre, fata de numai 0,27 euro/1.000 de timbre, cat costa in Germania-, ne-a declarat Gilda Lazar, Corporate Affairs Director al Japan Tobacco International Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.