Home Economic-Financiar Ministerul Finantelor pregateste scutiri si esalonari ale datoriilor la buget

Ministerul Finantelor pregateste scutiri si esalonari ale datoriilor la buget

DISTRIBUIŢI

Guvernul vrea sa elimine treptat blocajul financiar din economie prin masuri pe care Ministerul Finantelor Publice (MFP) le va propune, pana la mijlocul anului, in urma unor discutii purtate de un comitet din care fac parte specialisti ai ministerelor Industriei, Transporturilor si Agriculturii. Atunci va fi prezentat un raport complet privind cauzele si solutiile blocajului financiar.

Printre cauzele blocajului se numara, potrivit specialistilor, saracia generala, lipsa unei reale economii de piata, proasta functionare a pietelor, managementul defectuos, subcapitalizarea economiei, modul in care monopolurile trateaza restul partenerilor economici si legislatia stufoasa. Legiuitorul roman foloseste foarte des cuvintele -poate- sau -pot-, ceea ce permite functionarului sa decida daca o firma -poate- sau nu sa beneficieze de unele reduceri sau scutiri, ceea ce genereaza aparitia -spagii-. Specialistii considera ca, la sedintele -comitetului-, instituit la MFP, ar trebui sa participe si reprezentantii BNR, pentru ca, desi exista acte normative privind folosirea unor instrumente de plata, precum cambia si biletul la ordin, acestea nu sunt folosite.

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, spune ca blocajul financiar are drept cauze indisciplina managementului societatilor si lipsa de functionalitate a legislatiei. In cele mai multe cazuri, bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale reprezinta baza formarii blocajului. -Vom veni foarte curand cu o legislatie imbunatatita legata de executarea silita a agentilor economici care nu isi achita datoriile la bugete-, a spus ministrul.

Pentru inceput, MFP pregateste un ordin de reducere, scutire, esalonare sau amanare a platii datoriilor pentru sume de pana la 500 miliarde de lei.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte al Uniunii Industriasilor (UGIR), spune ca facilitatile (reduceri, scutiri sau compensari) pentru plata unor datorii nu sunt decat -antinevralgice care nu elimina cauzele durerii de cap-. Acordarea facilitatilor ar putea genera coruptie si birocratie, pe care Guvernul ar trebui sa le controleze foarte atent. -Desigur, este foarte bun un antinevralgic atunci cand te doare capul, dar el trebuie luat in paralel cu eliminarea cauzelor durerii-, spune prim-vicepresedintele UGIR.

Specialistii cred ca succesul programului de eliminare treptata a blocajului financiar va fi asigurat de masuri punctuale (compensari, reduceri si scutiri de datorii ale societatilor care sunt cu adevarat viabile), in paralel cu masuri clare de relansare economica. Dar partenerii sociali sunt de parere ca, de data aceasta, Guvernul ar trebui sa-i consulte in mod real.

Ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, vrea sa disciplineze activitatea managerilor de la societatile din sistemul energetic si sa elimine treptat compensarile. MIR va reduce creantele Electrica SA cu 2.100 miliarde de lei (ceea ce reprezinta 35% din total), prin compensare intre societatile din domeniul energetic. Deja au fost solutionate circa 1.100 miliarde de lei si acum ministerul apeleaza la bugetul central si cele locale ca inca 1.000 de miliarde sa fie compensate. De altfel, platile compensatorii care se fac prin IMI, in cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, nu sunt de dorit, desi pot fi acceptate pentru moment. Acest mod de plata omoara economia, prin eliminarea circulatiei banilor, spun specialistii, mai ales ca nu este exclus ca, in aceste compensari, unele societati sa -scape- de plata TVA

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.