Home Economic-Financiar Ministerul Sanatatii patroneaza comertul ilegal cu proteze auditive

Ministerul Sanatatii patroneaza comertul ilegal cu proteze auditive

DISTRIBUIŢI

Sub ochii si sub egida Ministerului Sanatatii, Institutul de fonoaudiologie si de chirurgie functionala ORL -Prof. Dr. Dorin Hociota-, desfasoara, pe langa activitatile clinice legale de diagnostic si tratament, acte de comert in afara cadrului legal. Concret, institutul in cauza, infiintat in 1972, produce si comercializeaza proteze auditive destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale.

Surdul, imparat in tara orbilor

Dupa ce de ani buni, activitatea s-a desfasurat doar sub auspiciile -traditiei-, dupa cum se exprima prof. dr. Romeo Calarasu, directorul institutului, in acest an, Institutul -Dorin Hociota- a primit unda verde (certificat de acreditare) sa desfasoare in continuare operatiuni de comert si productie – de fapt asamblare de componente importante, fara a fi intrunite conditiile legale. Reprezentantii unor firme de renume mondial care incearca sa desfasoare in Romania astfel de activitati de protezare, cum ar fi Beltone sau Philips, acuza conducerea institutului de repetate tentative de denaturare a unui mediu concurential normal, inclusiv presiuni facute asupra medicilor ca acestia sa indrume pacientii pentru protezare numai catre institutul condus de Romeo Calarasu. De precizat ca operatiunea de protezare tine nu atat de domeniul medicinei, cat mai ales de cel al tehnicii medicale, ca in cazul oftalmologiei si al vanzarii de ochelari. Daniela Bartos, ministrul sanatatii, promite ca va dispune verificarea aspectelor sesizate, mai ales ca Ministerul Sanatatii este promotorul Contractului-Cadru pe 2001 (de acordare a asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate), acelasi minister inchizand ochii la nerespectarea prevederilor acestuia. Romeo Calarasu afirma ca activitatea pe care o desfasoara in aceasta ramura este strict profesionala, chiar daca cifra de afaceri anuala (impropriu spus, deoarece nu este vorba de o societate comerciala, cum prevede legea) bate binisor milionul de dolari. Adaptand la situatia de fata un proverb autohton, surdul este imparat in tara orbilor.

Servicii si comert in baza traditiei

Activitatea de protezare a inceput efectiv in Romania, in 1978, in cadrul Centrului medical de fonoaudiologie si chirurgie functionala ORL din subordinea Ministerului Sanatatii. Baza legala care permitea centrului sa desfasoare activitati de productie si comercializare era Decretul 151/1975, emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania, care permitea institutiilor de stat sa dezvolte activitati producatoare de venituri pentru realizarea unor actiuni proprii, fara finantare de la buget: -Institutiile de stat pot organiza, cu aprobarea, dupa caz, a ministerelor (?ë), subunitati cu gestiune economica, fara personalitate juridica. Aceste subunitati pot avea independenta operativa, cont la banca, pot beneficia de credite bancare-. Ideea de baza a functionarii centrului era, pe atunci, obtinerea unor proteze auditive cat mai ieftine, montate in cadrul centrului, subansamblele fiind aduse in Romania in general pe barter, la schimb cu vagoane de mere sau de rulmenti. Aceasta a fost baza legala pe care centrul de audiologie, ulterior institut, a desfasurat, pe langa activitatile normale pentru o clinica, in conditiile legislatiei europene, si activitati de comert cu tehnica medicala. Intre timp, decretul in cauza a fost abrogat, dar institutul a continuat sa presteze si servicii de comert in baza -traditiei-. La data de 12 martie 2001, institutul a primit certificat de acreditare, emis de Casa de Asigurari de Sanatate, in baza caruia primeste compensatii de la CNAS pentru protezele asamblate si vandute, restul sumei fiind achitat din buzunarele bolnavilor. Acreditarea, acordata in baza Contractului-Cadru se 2001, s-a facut fara respectarea prevederilor acestuia, care stipulau prezentarea unui certificat de la Registrul Comertului, certificat ce nu putea fi eliberat dat fiind faptul ca institutul nu este societate comerciala. Mai mult, institutul desfasoara si activitati de prestari servicii, si acestea neinscrise in lege ca posibilitati de finantare pentru institutii si spitale, emitand si un certificat de garantie pe antetul caruia este scris cu majuscule Ministerul Sanatatii (?!), dupa care semneaza ca vanzator -Unitatea de deservire prin care se asigura intretinerea si reparatiile in termenul de garantie Institutul de fonoaudiologie si chirurgie functionala ORL-.

Sub umbrela protectoare a ministerului

Prof. dr. Romeo Calarasu, directorul general al institutului (profesor in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, prorector al acesteia si presedinte al Comisiei ORL, numit prin ordinul Danielei Bartos la data de 4 aprilie), afirma ca isi desfasoara activitatea sub umbrela ministerului, in mod legal, dat fiind ca a fost acreditat de Casa de Asigurari de Sanatate: -Toata activitatea este sub egida Ministerului Sanatatii. Se lucreaza cu personalul Ministerului Sanatatii, in spitalele Ministerului Sanatatii, cu banii Ministerului Sanatatii. Noi facem politica statului. Suntem unitate bugetara. Totul este pe chitante, pe bonier, banii se duc in banca. Avem conturi bancare speciale, avem aprobari, totul legal. Suntem subunitate abilitata de Ministerul Sanatatii pentru a produce si vinde proteze auditive- (?!!).

Cat priveste faptul ca ar interzice medicilor sa colaboreze cu altcineva decat cu unitatea pe care o conduce, directorul institutului de audiologie afirma ca nu le-a interzis nimic, le-a facut cel mult recomandari, recunoscand insa ca medicii au serioase motive sa pastreze bunele relatii cu el: -Eu le-am zis ca nu este fair sa trimita pacientii sa faca protezarea la cineva. Au venit si-au oferit 10%, 20%, mita, ciubuc la doctorii mei. Le-am zis ?çTu n-ai cu ce opera, dar trimiti sa iei mita, ciubuc de la acela. Daca nu se poate aici, atunci trimiti la altul?ê. Atat le-am zis la doctori. Asta s-a interpretat ca eu le interzic. Nu le interzic. Ce este treaba asta? Toti se tem ca fac prostii. Pana acum nu a intrat nici unul?ë dar daca mai continua treaba asta, eu il trimit sa rezolve acolo unde este dator. Nu ii mai acopar cu nimic. Cine s-a ocupat de asta nu poate sa nu greseasca. De-aia toti se tem. Deci, stii ca faci prostii, atunci pastreaza bunele relatii cu ala care te ajuta. N-am interzis nimanui-, a precizat doctorul Calarasu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.