Home Economic-Financiar Ministrul Flutur incaiera concesionarii de terenuri cu fostii proprietari

Ministrul Flutur incaiera concesionarii de terenuri cu fostii proprietari

DISTRIBUIŢI

Sutele de mii de procese in care fostii proprietari au chemat statul in judecata pentru a putea intra in drepturi ar putea fi inlocuite, in scurt timp, cu un numar la fel de mare de procese, intre stat si concesionarii de terenuri, sau intre acestia si proprietarii care vor primi terenuri in exploatatiile agricole infiintate de concesionari. Sindicalistii din cadrul Federatiei Nationale Agrostar, din care fac parte peste 38.000 de angajati din agricultura, alimentatie, tutun, domenii si servicii conexe, au solicitat ieri ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, sa elimine din modificarile aduse legilor fondului funciar acele prevederi care dau posibilitatea fostilor proprietari sa intre si in posesia terenurilor concesionate de stat societatilor comerciale. Flutur a refuzat transant sa discute pe aceasta tema, recomandandu-le concesionarilor care nu si-au amortizat pana la aceasta data investitiile sa le recupereze pe cale judecatoreasca de la viitorii proprietari. -Proprietatea privata nu se negociaza. De aici pornind, purtam orice fel de discutii-, a precizat Flutur, inflexibil la solicitarile sindicalistilor, a caror credibilitate a fost pusa la indoiala de Flutur, doar pentru ca acestia lucreaza intr-o societate comerciala sau alta. Mesajul lui Flutur a fost catalogat de sindicalisti ca fiind -foarte grav-, acestia anuntand ca vor -sta in strada- pana cand ministrul isi va da demisia.


Lista revendicarilor cu care s-au prezentat sindicalistii de la Agrostar in fata ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a soldat cu prea putine raspunsuri concrete. Unul dintre acestea a fost un refuz clar si transant al ministrului de a -negocia- in vreun fel pe tema legilor proprietatii. Astfel, ca urmare a modificarii legilor fondului funciar, fostii proprietari vor putea sa intre si in posesia terenurilor concesionate in prezent de Agentia Domeniilor Statului firmelor private, pe care acestea au realizat investitii.

Ministrul sustine ca sindicalistii sunt -necredibili-

Gheorghe Flutur a declarat, dupa intalnirea cu o delegatie a sindicalistilor care au pichetat ieri Ministerul Agriculturii, ca se teme ca -in spatele solicitarilor acestora s-ar putea afla interesele unor baroni locali ale caror firme au diverse litigii cu statul. -Legile fondului funciar au intrat in linie dreapta, exista o asteptare din partea populatiei si noi trebuie sa facem dreptate in acest domeniu. Am vazut ca exista o temere a unor agenti economici care isi desfasoara activitatea in agricultura care au suprafete de teren concesionate. Le-am transmis sindicalistilor ca trebuie sa separam lucrurile-, a mentionat Flutur.

Daca terenurile sunt revendicate, concesionarul plateste

Conform modificarilor aduse legilor fondului funciar, in cazul terenurilor fostilor proprietari persoane fizice pe care s-au aflat bazine piscicole amenajate, sere sau plantatii de hamei, plantatii viticole sau pomicole, in prezent proprietatea statului, restituirea se face pe vechile amplasamente, daca sunt libere. Pentru terenurile fostilor proprietari persoane fizice, aflate in proprietatea statului, pe care s-au efectuat investitii, neamortizate pana la intrarea in vigoare a legii, fostii proprietari pot opta pentru reconstituirea pe vechiul amplasament, daca se obliga sa plateasca statului contravaloarea investitiei neamortizate, in termen de 10 ani, sau sa primeasca alte amplasamente de aceeasi categorie de folosinta cu terenul pe care l-au predat ori despagubiri. In cazul terenurilor proprietate de stat de pe care investitiile au fost vandute cu respectarea legii in procesul de privatizare, fostii proprietari pot opta pentru alt amplasament sau pentru despagubiri in bani la pretul pietei platite de proprietarul investitiei. Dupa plata integrala a despagubirilor, acesta va putea dobandi in proprietate terenul. Daca acesta, in termen de doi ani, nu plateste integral, fostii proprietari vor primi de la stat titluri executorii asupra proprietarului investitiei.

Consilierul ministrului agriculturii, Valentin Mircea, ne-a declarat ca, inca din momentul in care au concesionat terenul de la stat, societatile comerciale au semnat contractele de concesiune care contineau o clauza de retrocedare.

-De patru luni, ministrul e in campanie electorala-

Mesajul ministrului Flutur nu a fost primit cu bucurie de sindicalisti.

-Noi reprezentam sindicalistii care lucreaza in societati ce isi desfasoara activitatea pe terenuri concesionate. Acesti salariati au drepturile lor si daca acesta a fost mesajul ministrului, e foarte grav. Sa se astepte: vom sta in strada si va veni momentul in care ii vom cere si demisia. Noi l-am intrebat ce are de gand in perspectiva integrarii. De patru luni, ministrul Flutur e in campanie electorala si nu e preocupat de scaderea numarului de porci, de situatia culturilor, de productia de lapte sau tutun. Daca nu vor veni cu programe competente, fermele romanesti pentru care se pregatesc acele subventii de care vorbeste domnul ministru vor deveni o amintire-, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar. Sindicalistii ameninta ca vor continua protestul in a doua jumatate a lunii mai, printr-un miting la Bucuresti. Ei vor veni la miting cu utilajele agricole si, daca nici acest protest nu va avea rezultatele asteptate, agricultorii vor bloca principalele puncte vamale.

In alta ordine de idei, Flutur a mai -rezolvat- inca o revendicare a sindicalistilor: din toamna nu vor mai fi acordate nici un fel de subventii sub forma de bani sau cupoane, sprijinul ministerului urmand sa fie orientat, in special, catre gospodariile individuale, in vederea transformarii acestora in ferme comerciale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.