Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) -PETROM-, Liviu Luca, face o declaratie care vine sa confirme ceea ce Ministerul Industriei nu recunoaste: Societatea Nationala a Petrolului PETROM este obligata de ministrul Dan Ioan Popescu sa livreze gratis titei rafinariilor private. In acest fel, rafinariile care acum sunt in proprietatea unor oameni de afaceri controversati precum Corneliu Iacobov, patron al Rafo Onesti, si Ioan Niculae, detinatorul Astra Ploiesti, sunt finantate de SNP la presiunea ministrului industriilor. Normal ar fi ca aceste societati sa-si asigure materia prima din productia interna, contra cost bineinteles, iar in cazul in care nu sunt de acord cu conditiile impuse, sa recurga la importul de titei.
Atat timp cat aceste afaceri care beneficiaza de protectia MIR vor continua sa se deruleze, principalul perdant va fi statul. Liviu Luca afirma ca, in timp ce SNP este obligata sa importe pe valuta cantitati mari de titei, rafinariile private beneficiaza gratis de acest produs. Controlarea preturilor de catre stat aduce prejudicii insemnate SNP si in scurt timp aceasta va ajunge in situatia de a nu isi mai putea achita darile la stat. Anul trecut, importul de titei al SNP s-a dublat, iar profitul brut a scazut la jumatate.
-SNP este obligata de Ministerul Industriei sa dea pe gratis titei rafinariilor private, sa dea pe gratis gaze producatorilor de ingrasaminte, iar pe de alta parte, noi inchidem Doljchim. Nu este normal ca noi sa dam titei, iar rafinariile care il primesc sa nu plateasca. Suntem obligati sa importam titei si il importam pe bani, nu pe povesti si, in acelasi timp, trebuie sa tinem pretul produselor petroliere la nivelul pe care ni-l dicteaza statul. Aceasta nu este o piata libera si, dat fiind situatia prezentata, va spun cu toata responsabilitatea ca nu stiu daca ne apuca septembrie. Se vor inchide portile la noi. Daca nu vom rezista presiunilor de a da titei, gaze si produse pe degeaba, nu vom putea plati salariile si darile la bugetul statului, iar in aceasta situatie, Ministerul Finantelor ne va executa pe noi, cei mai mari platitori la bugetul statului-, a spus Liviu Luca.
Daca pana acum, conducerea Ministerului Industriei a vorbit numai despre faptul ca SNP, ca societate nationala, are obligatia de a livra o cota din productia interna de titei rafinariilor private, Dan Ioan Popescu nu a vorbit niciodata despre incasarea de catre PETROM a contravalorii marfii livrate. Asa se face ca, in timp ce SNP importa pe bani grei titei, rafinariile private beneficiaza gratis de acest produs. Ba, mai mult, acestea isi orienteaza catre export produsele pentru care incaseaza valuta, lasand astfel pe umerii SNP responsabilitatea de a asigura necesarul intern de carburanti. -Desi SNP PETROM a fost in permanenta receptiva la problemele economico-sociale, nu acelasi lucru l-au dovedit o parte din clientii sai, beneficiari ai produselor livrate (titei, gaze naturale, pacura), care nu inteleg ca achitarea la termen a obligatiilor contractuale este vitala pentru functionarea intregului sistem. Neincasarea la timp a contravalorii produselor vandute si deprecierea continua a acestora, pe masura devalorizarii monedei nationale, perturba activitatea economiei nationale. Dorim sa va aducem la cunostinta ca aceasta situatie conduce la imposibilitatea derularii in conditii normale a activitatii SNP PETROM, creeaza o stare de tensiune interna in randul angajatilor, acutizeaza conflictele economice intre SNP si partenerii sai de afaceri, afecteaza bugetul statului prin scaderea capacitatii de plata a SNP si, foarte grav, reduce atractivitatea societatii pentru potentialii investitori interesati de procesul de privatizare a SNP-, se arata in scrisoarea deschisa, al carei text a fost adoptat de Congresul FSLI PETROM si urmeaza sa fie trimis presedintelui Ion Iliescu si premierului Adrian Nastase.
Semnalul de alarma tras de liderul sindical arata inca o data ca cea mai profitabila companie din Romania (inca) este supusa unor presiuni politice fara precedent, care nu au nimic de-a face cu economia de piata. Situatia este confirmata si de situatia economico-financiara, care arata ca, daca la sfarsitul anului 2000, societatea inregistra un profit brut de 141 milioane de dolari, la sfarsitul anului trecut, profitul brut era de numai 71 milioane de dolari. Intr-un singur an, cantitatea de titei din import prelucrat de SNP PETROM s-a dublat. Astfel, daca in anul 2000 s-au prelucrat circa 1,4 milioane tone de titei din import, in 2001, cantitatea prelucrata din import a fost de doua milioane de tone.
Petrolistii nu sunt multumiti nici de politica salariala promovata de Ministerul Industriei si Resurselor, iar tensiunea va creste pe masura ce va fi pus in aplicare programul de restructurare anuntat de Dan Ioan Popescu. Presedintele FSLI PETROM spune ca, in timp ce se fac eforturi deosebite pentru a nu fi disponibilizati angajati ai societatii, -MIR incearca sa introduca, prin ordonanta de urgenta, societatea Melana Savinesti in cadrul SNP PETROM-. In plus, Liviu Luca apreciaza ca darea in administrare a statiilor de distributie nu este o solutie viabila.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane