Home Economic-Financiar Ministrul Seres doreste concesionarea conductelor Petrotrans Ploiesti

Ministrul Seres doreste concesionarea conductelor Petrotrans Ploiesti

DISTRIBUIŢI

Din cauza tendintei ascendente care se manifesta la nivel mondial pe fondul diminuarii resurselor, pretul energiei nu se va micsora, considera Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. Cu aceeasi ocazie, oficialul roman a precizat ca ca pana acum nimeni nu era interesat de nivelul pretului de productie al energiei.

-In prezent, reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) lucreaza la caietul de sarcini pentru concesionarea conductelor de titei de la Petrotrans, care va fi posibila numai dupa ajustarea normelor metodologice incluse in ordonanta de urgenta privind atribuirea contractelor de achizitie publica, de concesiune a lucrarilor publice si a serviciilor-, a declarat Seres, prezent la Academia Tehnica Militara cu ocazia deschiderii anului universitar. Oficialii MEC au gasit concesionarea drept metoda optima pentru reabilitarea conductelor, intrucat este practic imposibila preluarea in totalitate a lor de catre un singur investitor privat.

Seres a mai anuntat ca strategia de privatizare a ultimelor trei filiale ale societatii Electrica, respectiv Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, a fost finalizata de MEC si se afla momentan pe lantul de avizare de catre celelalte ministere. -Investitorii vor achizitiona 34-35% din pachetul de actiuni, urmand o majorare de capital cu ajutorul careia participatia lor va creste la 51%-, a spus ministrul. Totodata, reprezentantii MEC au decis ca privatizarea celor trei filiale sa se realizeze simultan, insa separat, nu la pachet, asa cum se vehiculase in ultima perioada.

Energia – din ce in ce mai scumpa

Intrucat costurile de productie tind sa devina din ce in ce mai mari pe fondul diminuarii resurselor la nivel mondial, Codrut Seres estimeaza ca energia, de oricare tip ar fi ea, nu se va ieftini in viitor. -Daca pana acum nu ne prea pasa de costurile de productie, acum, intr-o perioada a majorarilor tarifelor la utilitati, trebuie sa gasim posibilitatile de a asigura cel mai mic pret posibil, intrucat costurile cu energia sunt foarte de importante petru cele mai multe ramuri industriale-, considera oficialul.

Privatizarea si investitiile straine sunt un capitol extrem de benefic pentru eficientizarea sistemului energetic national, a mai spus Seres, oferind drept exemplu tehnologiile moderne nou implementate la termocentralele de la Paroseni si Braila, care diminueaza considerabil costurile de productie. De asemenea, o capacitate-cheie este si dezvoltarea productiei de energie in cogenerare, pentru care MEC a pregatit o schema de ajutor astfel incat o parte din costurile energiei termice sa fie directionate catre cea electrica, norme care asteapta adoptarea unei hotarari de guvern.

De asemenea, Seres considera ca si solutia importului este viabila. -Nu este o rusine chiar sa importam, in unele situatii unde aceasta masura este mai ieftina decat productia autohtona. Trebuie sa avem in vedere ca tendinta de crestere se pastreaza si in ceea ce priveste consumul de energie, insa punerea in functiune a unitatilor 2 (n.r. – in vara anului viitor), 3 si 4 de la Cernavoda pana in 2011 va contribui masiv la acoperirea acestei cereri. Mai mult, reactoarele nucleare vor face din ce in ce mai vizibil scenariul unui excedent energetic, care se va orienta catre export-, a adaugat ministrul.

Pregatiti pentru iarna

In ceea ce priveste stocurile pentru iarna, Seres a apreciat ca nu vor exista probleme cauzate de un deficit de combustibil: -Pana la jumatatea acestei luni, vom avea in stoc 3,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 500 de milioane mai mult decat in sezonul trecut-. Ministrul a mai precizat ca stocurile complexurilor energetice Turceni si Craiova sunt in grafic, in timp ce, pentru cel de la Rovinari, cantitatea de lignit va fi suplimentata pana la mijlocul lunii viitoare. De asemenea, termocentrala Paroseni va primi de la Compania Nationala a Huilei, pana la sfarsitul anului, 83.000 tone de huila, cantitate suficienta pentru functionarea in bune conditii a noului grup de 150 MW, iar pentru termocentrala Mintia Deva vor fi livrate 6.500 tone de carbuni pe zi. Mai mult, Hidroelectrica a semnat deja contractele pentru ca o parte din energia exportata sa ramana pe piata interna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.