100 de ani de aviatie mondiala si, totodata, 100 de ani de aviatie romaneasca au fost aniversati ieri pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni, in prezenta ministrului Miron Mitrea.
Cu aceasta ocazie, dl Mitrea a inaugurat noul terminal de pasageri pentru curse interne, dupa ce, in urma cu peste trei ani, ministrul de atunci, Traian Basescu, inaugurase darea in folosinta a terminalului destinat plecarilor internationale. Intr-o prima faza, noul terminal, inaugurat ieri, va fi destinat prelucrarii traficului intern de pasageri. Fara a implica costuri suplimentare, aceasta investitie poate fi adaptata fara probleme in scopul prelucrarii traficului international.
Proiectul a fost conceptia companilor Sea Milano si Iptana SA, avand in vedere identificarea solutiilor optime pentru reorganizarea si modernizarea spatiului existent. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la 10,5 milioane de euro, finantarea lucrarii fiind facuta atat din fonduri publice, cat si din alocatii proprii ale AIBO.
Terminalul de curse interne dispune de facilitati bazate pe o tehnologie de ultima ora, care permite accesul a peste 400 de pasageri pe ora, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri. Capacitatea anuala a terminalului este de jumatate de milion de pasageri.
Ministrul Miron Mitrea a lansat ieri, inaintea demonstratiei aeriene ce a avut loc cu acest prilej, o idee in premiera – aceea a -botezarii- aeroportului. -Toate aeroporturile din Europa au un nume, nu al localitatii in care sunt situate. Sper ca pana la finele anului, in urma unui concurs de idei, sa-i gasim un nume si principalei porti aeriene a Romaniei-, a declarat dl ministru. Domnia sa a precizat ca au existat foarte multe oferte pentru privatizarea aeroportului. -Am discutat si cu premierul Adrian Nastase si am convenit ca nu are rost sa-l vindem, pentru ca ne aduce profit-, a declarat ministrul transporturilor, constructiilor si turismului. Oficialul guvernamental a precizat ca, incepand din acest an, si cel de-al doilea aeroport bucurestean, cel de la Baneasa, a trecut pe plus.
Aici a avut loc ieri, tot cu ocazia Zilei Aviatiei, o demonstratie de zbor a unor avioane care functioneaza pe principiul motorului diesel, aduse in Romania de Grupul Ana, ele fiind de fabricatie austriaca. Interesant la acest tip de avion este consumul redus, cifrat la aproximativ 200 de euro/ora de zbor. De asemenea, este de mentionat manevrabilitatea ridicata, similara cu a unui autoturism.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane