La mai putin de sase luni de la preluarea mandatului de ministru, Miron Mitrea a reusit sa instaleze in toate functiile-cheie din societatile si regiile din subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) apropiatii sai sau ai partidului din care face parte, care au cotizat cu greu in campania electorala. Asa se face ca fostul Minister al Transporturilor – o institutie devenita exemplu de eficienta a administratiei publice – a ajuns astazi un fief al fostilor lideri de sindicat sau al rudelor acestora.
De la autobaza la carma ministerului
Miron Mitrea a dovedit inca din prima zi de ministeriat ca este marcat pentru vecie de experienta sindicala, iar maniera in care conduce unul dintre ministerele-cheie ale Romaniei este cel putin ingrijoratoare. Cei mai apropiati colaboratori ai sai (intre care trei secretari de stat) sunt fosti colegi de sindicat, care nu au nici un habar despre responsabilitatile functiilor pe care le detin. Fosti sefi de autobaza sau fosti colegi de sindicat ai dlui Mitrea, care n-au lucrat in viata lor o zi in administratie si a caror experienta profesionala se rezuma la a conduce o mie de soferi de basculanta, gestioneaza astazi programe de mii de miliarde de lei si traseaza strategii in domeniul aviatiei, al constructiei de autostrazi s.a.m.d.
Structura actualului staff al MLPTL arata limpede ca, pentru a deveni demnitar PDSR, nu-ti trebuie experienta, realizari si recunoastere profesionala, ci doar relatii stranse cu cei care fac legea in partidul de guvernamant. Un astfel de caz este cel al lui Sergiu Sechelariu, responsabil cu toate proiectele de constructie de locuinte din tara, care face o figura aparte in galeria secretarilor de stat alesi de dl Mitrea. Si nu din cauza celebritatii fratelui sau – primarul orasului Bacau – sau a experientei profesionale (singura firma la care a lucrat este cea proprie), ci pentru ca este raspunzator de toate licitatiile care se organizeaza pentru proiectele de locuinte si alte lucrari publice. In aceasta calitate, Sergiu Sechelariu, un personaj mai mult decat mediocru, pe care ministrul Mitrea nu risca niciodata sa-l lase sa vorbeasca in fata presei, este unul dintre oamenii -cheie- din MLPTL.
In jurul fiecarui -fruntas- din acest minister roiesc zeci de -consilieri- adusi din afara, in cea mai mare parte din sindicate. Miron Mitrea a fost foarte generos la acest capitol. Nu a facut discriminari in a angaja rude ale liderilor din CNSLR Fratia sau din BNS (poate in virtutea viitoarei fuziuni?).
Directorii au fost maziliti
La nivelul posturilor caldute, nu numai ca nu s-a aplicat mult vehiculata reducere de personal, ci s-a procedat la o suplimentare considerabila. In schimb, au fost -disponibilizati- aproape toti directorii generali si adjuncti ai societatilor din subordinea ministerului. Corpul de Control al ministrului a lucrat din greu vreo doua luni, cautand nod in papura tuturor fostilor manageri. Aproape fara exceptie, toti cei intrati in colimator au fost debarcati din posturi, anunturile de destituire fiind facute direct in presa. N-au contat nici un fel de criterii in aceasta -selectie-, nici faptul ca oamenii isi castigasera posturile prin concurs si nici rezultatele financiare ale societatilor conduse de acestia. In foarte multe cazuri, singura lor vina a fost aceea ca au fost angajati in functii intre 1996-2000 si ca au conlucrat cu fostii ministri ai transporturilor din acea perioada.
Cel mai ilustrativ caz este cel al fostului director al SN -CFR Marfa-, George Buruiana, care a condus in mod exemplar aceasta societate, pe care a adus-o in topul marilor companii din Romania. CFR Marfa a inregistrat, in intervalul in care a fost condusa de dl Buruiana, rezultate financiare foarte bune, motiv pentru care a fost inclusa, in vederea privatizarii, in proiectul de matrice PSAL II.
N-au scapat de furia ministrului nici directorul Companiei Tarom, Gabriel Dumitrescu – numit in functie cu o luna inainte de venirea lui Miron Mitrea la minister – si nici directorii Registrului Auto Roman, Autoritatii Rutiere Romane, Administratiei Nationale a Drumurilor, Metrorex, Administratiilor Zonelor Libere si al Portului Constanta si ai altor societati.
In graba de a-i inlocui pe acestia, Miron Mitrea a facut greseli, pe care acum nu le mai recunoaste si pe care nu le poate justifica. De exemplu, a prezentat presei, in numeroase randuri, sectiuni de rapoarte ale Corpului de Control, in care fostii directori sunt incriminati de fapte comise de predecesorii acestora inainte de 1996. Totodata, a prezentat anumite societati din subordinea MLPTL drept falimentare, din cauza unor afaceri dubioase facute de fostii administratori. Au trecut mai mult de patru luni de cand ministrul Mitrea acuza conducerea SAAF de afaceri ilicite si de -gauri- in buget de sute de miliarde de lei, iar astazi nu mai aminteste nimic despre aceste lucruri. De altfel, o trasatura constanta a dlui ministru este aceea de a nu-si mai recunoaste unele declaratii facute anterior, chiar daca acestea sunt consemnate.