Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a identificat solutii de fluidizare a resurselor financiare in vederea reducerii arieratelor societatilor din subordine, in termen de o luna, de la 5.000 la 4.000 miliarde de lei, a declarat, ieri, ministrul de resort, Miron Mitrea. Oficialul MLPTL va prezenta azi in Guvern strategia de dezvoltare a CFR pe termen mediu si lung, care vizeaza in principal cresterea vitezei de deplasare a trenurilor si siguranta circulatiei (prin imbunatatirea infrastructurii feroviare, utilizandu-se preponderent finantari externe). Totodata, strategia contine un plan de modernizare a materialului rulant (incluzand automotoare si rame electrice) si o noua politica de tarifare. -Aceasta va insemna o crestere a subventiei pentru abonamentele si biletele de tren personal clasa a II-a si o reducere a acesteia la trenurile de rang superior, pana la eliminare in cazul trenurilor Inter City sau Internationale-, a precizat Miron Mitrea.
In perioada urmatoare, ministrul va incerca sa convinga autoritatile din Uniunea Europeana sa aprobe redeschiderea rutei trenului Orient-Express pe relatia Paris-Bucuresti. In cazul in care va primi aviz favorabil, MLPTL va achizitiona de la compania italiana Pendolino cateva vagoane de tren de mare viteza.
Ministrul transporturilor a subliniat ca va mentine controalele pe trenuri pana cand toti pasagerii vor fi constienti ca trebuie sa-si cumpere bilete de calatorie. El a adaugat ca toate trenurile nerentabile vor fi anulate de catre CFR Calatori, compania neputand suporta in continuare pierderi, ca urmare a numarului mare de calatorii frauduloase. -In acest an, subventia atribuita CFR Calatori se ridica la 4.065 miliarde de lei. Ea va fi diminuata in mod constant in anii urmatori, intrucat politica noastra urmareste cresterea investitiilor si nu a subventiei. Din sumele obtinute ca urmare a reducerii costurilor vor fi finantate lucrarile de reparatie si modernizare a caii ferate-, a spus Mitrea. El a mai precizat ca in acest an vor fi reluate contractele de furnizare a materialului rulant incheiate de CFR Calatori si Metrorex cu societatea Astra Vagoane Calatori din Arad, care au fost intrerupte -din motive ciudate-, in urma cu cativa ani. Totodata, in perioada urmatoare, MLPTL va reincepe discutiile cu mari companii europene si mondiale producatoare de material rulant – intre care Alstom, Siemens si Bombardier – pentru achizitionarea de rame electrice si automotoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane