Anul trecut, intr-o declaratie televizata, controversatul Sorin Beraru, inculpat in dosarul penal CI-CO, sustinea ca Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) ar fi trebuit sa faca demersurile necesare pentru a reintra in posesia actiunilor CI-CO cesionate SIF Muntenia si, pe cale de consecinta, ar fi trebuit sa preia conducerea societatii. Motivul invocat de Beraru: Justitia ar fi constatat nulitatea cesiunii intre FPS si SIF Muntenia, avand ca obiect pachetul de 70% din actiunile CI-CO. Pornind de la aceasta declaratie si de la afirmatii recente ale unor actionari CI-CO, care sustin ca s-au retras din societate, -Curentul- a avut curiozitatea sa afle ce sanse are statul sa reintre in posesia CI-CO, societate disputata de trei ani de varii grupuri de interese datorita potentialului sau economic deosebit.
SIF Muntenia e actionar, APAPS ar putea redeveni…
Pornind de la declaratia lui Beraru, APAPS sustine ca, deocamdata, reintrarea Autoritatii in posesia actiunilor CI-CO e imposibila, desi in iunie 1999, Tribunalul Bucuresti a admis actiunea Bivuac Impex SRL si Agrom Trust SA (atunci actionari CI-CO cu 3,74% si, respectiv, 9%) de constatare a nulitatii absolute a actului de cesiune incheiat intre SIF Muntenia si FPS. Imposibilitatea reintrarii APAPS in posesia actiunilor CI-CO se datoreaza faptului ca SIF si FPS au declarat apel la Curtea de Apel, iar actiunea Bivuac si Agrom a fost respinsa pe fond ca neintemeiata, printr-o decizie ce stipuleaza ca -actul juridic de cesiune a actiunilor CI-CO indeplineste conditiile de fond si forma cerute de lege pentru incheierea valabila-. Drept pentru care SIF Muntenia a ramas actionar majoritar CI-CO cu 76,46% din actiuni. Nemultumite, Bivuac si Agrom (inainte ca statul sa dea CI-CO SIF Muntenia au depus la FPS o oferta de cumparare a pachetului majoritar de actiuni) au facut recurs la CSJ. Dar acesta a fost suspendat pana la finalizarea judecarii dosarului penal CI-CO. Asa ca acum, ationarul majoritar CI-CO este SIF Muntenia, care pana la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile de anulare a cesiunii trebuie sa-si exercite drepturile si indatoririle conferite de aceasta calitate. Insa decizia privind viitorul actionar majoritar CI-CO va fi luata de TMB, deoarece, in calitate de parti civile, Bivuac si Agrom au cerut si in dosarul penal constatarea nulitatii absolute a cesiunii intre FPS si SIF.
Oficialii RRA – in pauza de masa, Mihaescu – -pe teren-
Teodor Mihaescu, administratorul SIF Muntenia, sustine ca la ora actuala aceasta entitate detine 76,46% din capitalul CI-CO. Aceleasi date se regasesc si la Registrul Roman al Actionarilor (RRA), care tine evidenta actionarilor CI-CO. Insa la Oficiul Registrului Comertului si in Monitorul Oficial (105/2001, partea a IV-a) SIF Muntenia figureaza ca actionar CI-CO cu 92,1578%. Care este inregistrarea reala?
Tinand cont ca pe 22 mai 2000, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, TMB a admis retragerea Bivuac, Agrom, Global Trade SRL si Pestisorul de Aur SRL din actionariatul CI-CO si, implicit, anularea a 53.340 de actiuni CI-CO (17,0317% din capitalul social), ultima ar fi… Insa la RRA si la Mihaescu SIF Muntenia detine doar 76,46% din actiuni. De ce? Eugen Popescu, administrator actual al CI-CO (fost actionar al societatii, prin firmele care s-au retras), sustine ca presedinta RRA, Lucia Abil, a refuzat sa opereze modificarea actionariatului CI-CO, desi i-a fost comunicata sentinta defintiva si irevocabila care o obliga sa faca acest lucru. Contactata, Lucia Abil a refuzat sa vorbeasca, transmitandu-ne printr-un subordonat ca -este ocupata-. Desi functionarul RRA a sustinut ca putem discuta cu un alt oficial, cand a aflat ca ne interesam de CI-CO, ne-a spus sec: -Toata lumea e in pauza de masa-. Mai mult, omul ne-a dat de inteles ca subiectul CI-CO este tabu. Nici Teodor Mihaescu nu a putut fi gasit pentru a putea lamuri problema, deoarece era -pe teren-.
Mihaescu acuza, dar n-are nici o scuza
Tinand cont de inadvertentele privind structura actionariatului CI-CO de la RRA si ORCB, la ora actuala orice demers privind convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor CI-CO este impiedicat. Curios este ca Teodor Mihaescu nu a facut si nu da semne ca va face demersurile legale pentru ca RRA opereze modificarile necesare, astfel incat SIF Muntenia sa poata convoca AGA si sa-si numeasca noi administratori la CI-CO. In schimb, Mihaescu se multumeste sa acuze actualii administratori ai CI-CO (nu mai sunt actionari, dar au cerut RRA sa opereze modificari in structura actionariatului) ca recurg la matrapazlacuri pentru a bloca o eventuala AGA, pentru ca au devalizat scietatea. Logica ne indeamna insa sa concluzionam ca ceva este putred in Danemarca si chiar Mihaescu blocheaza la RRA modificarea actionariatului CI-CO, nefiind probabil in avantajul sau (deocamdata!) convocarea unei AGA la o societate care l-a -potcovit- cu un dosar penal. Basca si cu mustrari ale unor colegi de partid, pe care adminstratorul SIF Muntenia ii acuza acum ca i-au cerut favoruri, in speranta ca se vor speria de el si vor interveni la -sfatul specialistilor PSD- pentru a fi declarat un fel de -Alba ca Zapada a baronilor SIF-.