Home Economic-Financiar Mobilizare sindicala impotriva proiectului bugetului de stat

Mobilizare sindicala impotriva proiectului bugetului de stat

DISTRIBUIŢI

Liderii confederatiilor sindicale nesemnatare ale Acordului Social – Blocul National Sindical (BNS) si Cartel Alfa – apreciaza ca actualul proiect al bugetului de stat a fost construit superficial, tinta Guvernului fiind respectarea angajamentelor externe, nu interesul intern. -Forma actualului proiect de buget – total lipsit de transparenta – demonstreaza preocuparea actualului Guvern fata de exteriorul tarii, tinta fiind doar respectarea angajamentului fata de FMI. Iar aici ma refer la solicitarea exprimata de Fond legata de deficit-, a declarat, vineri, Dumitru Costin, liderul BNS.

-Supraevaluari de bugete cu iz de deturnare de fonduri-

-Proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale ramane, pana la urma, tot o chestie facuta pe genunchi-, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, apreciind ca proiectul de buget -este presarat cu estimari ireale, cu calcule si cu supraevaluari ale unor bugete care au iz de deturnare de fonduri-.

Potrivit sindicalistilor, constructia proiectului de buget se bazeaza pe o serie de acte normative care urmeaza sa apara. -Or, legea spune clar ca bugetul se consolideaza pe legislatia in vigoare, nu pe cine stie ce acte normative care urmeaza sa fie adoptate cine stie cand-, a precizat liderul BNS, referindu-se la modificarea cadrului legislativ privind asigurarile sociale, impozitul pe venit sau fondurile speciale. El a adaugat ca modificarile legislative au fost sugerate prin unele declaratii facute de membri ai Guvernului, precum si prin scrisoarea suplimentara semnata cu FMI.

Doua ministere, doua prognoze diferite pe acelasi indicator

Sindicatele mai sustin ca din actualul proiect de buget de stat si al asigurarilor sociale lipsesc o parte din indicatorii prognozati pentru elaborarea acestora. -Unii indicatori sunt prezentanti diferit in prognozele oficiale ale Ministerului Muncii si Ministerului Dezvoltarii si Prognozei-, a spus Costin. El a dat drept exemplu numarul mediu de salariati pentru anul viitor, aratand ca intre estimarile celor doua ministere este o diferenta de 200.000 de angajati.

Liderii sindicali mai reclama supraevaluarea unor subcapitole de venituri, cum ar fi cel privind impozitul pe salariu (prevazut sa creasca – potrivit proiectului de buget – cu 38%) si cel privind TVA (crestere de 33%). Ei apreciaza ca veniturile estimate sunt imposibil de realizat luand in calcul o rata a inflatiei de 17%, o crestere a salariului real de 4,6% si o crestere a numarului de salariati cu aproximativ 1,5 milioane.

Liderul BNS si-a exprimat -nedumerirea- si fata de sumele prevazute drept -alte cheltuieli- in bugetele alocate cercetarii (cu 582% in plus fata de anul trecut), pentru agricultura (majorat cu 147%) sau pentru rezervele de stat (de 10 ori mai mare decat anul trecut). Totodata, cresteri importante sunt prevazute pentru deplasari si detasari in tara si strainatate sau pentru achizitionarea de materiale si prestari de servicii cu caracter functional.

Prea multi bani pentru partide

-Incorecte ni se par si cresterile cheltuielilor pentru partidele politice, carora le-au fost puse la dispozitie fonduri care depasesc cu peste zece procente rata inflatiei-, a mai spus Costin. La polul opus se afla cheltuielile de personal si cele pentru asistenta sociala si pensii, cu cele mai mici cresteri, a mai subliniat el.

Pe alta parte, miscarea sindicala reclama faptul ca in actualul proiect nu se regasesc puncte negociate cu Guvernul de cele doua confederatii si parafate de Cabinetul Adrian Nastase. -Fac referire la cresterea salariilor bugetarilor, scaderea impozitelor, restructurarea si reconversia profesionala a personalului din industria de aparare, minerit, sectorul energetic si din transporturi-, a mai spus Costin.

Sindicalistii sustin ca au fost incalcate si punctele negociate privind asigurarile sociale: biletele de odihna pentru pensionari si bugetari sunt suportate tot din sistemul public, iar reducerea constributiei la fondul de somaj nu se regaseste in textul legii. De asemenea, sindicatele sustin ca nu este respectat nici angajamentul Guvernului de reducere a contributiilor la asigurari sociale cu 4,67 procente.

-Inca o data Guvernul isi incalca promisiunile, la nici trei luni dupa ce am negociat un nou acord. Daca in perioada urmatoare nu se produc mutatii substantiale in proiectul de buget, promitem Guvernului ca rupem documentele si vom iesi la bataie pentru a ne sustine obiectivele negociate in iunie-, a mai declarat Costin.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.