Consilierii judeteni din Mures intentioneaza sa revigoreze traficul feroviar pe liniile ferate cu ecartament ingust. Circulatia feroviara cu trenuletul cunoscut si sub numele de -Mocanita- va avea scop exclusiv turistic, iar sinele, precum si garniturile de tren, ar urma sa intre in patrimoniul industrial judetean. -Importanta liniei inguste consta in raritatea existentei acesteia la nivelul tarilor europene, precum si in solutiile tehnice folosite la punerea in functionare si exploatarea sistemului de transport-, spun reprezentantii CJ Mures, care reamintesc faptul ca linia ferata ingusta din judetul Mures a fost inaugurata in ianuarie 1915, ca mijloc de transport de interes local, constructia fiind finantata din fonduri private. Pentru a-si putea pune in aplicare proiectul de relansare a -Mocanitei-, alesii judetului Mures cer ca cele doua tronsoane de cale ferata ingusta din judet, de pe rutele Targu-Mures – Mihesu de Campie si Targu-Mures – Sovata – Campul Cetatii sa treaca in administrarea CJ Mures. Desi SAAF SA a preluat in administrare inca din 1998 calea ferata ingusta din Mures, pana acum societatea amintita nu a initiat nici un program de valorificare a liniilor, nu a initiat intabularea acestora in administrarea SAAF SA si nici nu a declansat procedura de realizare a cadastrului de specialitate.
In conditiile in care in ultimii ani sinele de cale ferata ingusta din judetul Mures au fost furate de hotii de fier vechi pe lungimi considerabile, unii dintre alesii judetului Mures au propus chiar o solutie alternativa. Astfel, alesii muresenilor spun ca, dupa preluarea caii ferate inguste de la SAAF, un studiu de fezabilitate va stabili exact oportunitatile. Potrivit consilierilor judeteni, una dintre variantele posibile ar fi transformarea traseului caii ferate in pista pentru biciclisti.
Precizam ca in judetul Mures a existat si un al treilea tronson de cale ferata ingusta, este vorba de cel spre domeniile de vanatoare ale coroanei de la Lapusna, locomotiva cu aburi a trenului regal fiind si acum in stare de functionare, potrivit specialistilor CFR,desi a fost construita acum mai bine de 100 de ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane