Modificarile aduse legislatiei privind impozitul pe venitul global, care vor intra in vigoare de la inceputul anului viitor, vor aduce o usoara relaxare fiscala, concomitent cu o crestere a veniturilor la bugetul statului, prin cumularea impozitelor provenite din inchirieri de locuinte, a declarat, ieri, in cadrul conferintei -Noi reguli de impozitare a veniturilor persoanelor fizice-, directorul Departamentului Doctrina Fiscala al companiei de consultanta KPMG Romania, Niculae Done.
Punctele slabe ale noilor reguli de impozitare sunt, in opinia lui Niculae Done, necorelarea deducerilor acordate prin Legea impozitului pe venitul global cu cele aplicate la impozitul pe profitul societatilor comerciale. Done a precizat ca legile romane nu fac o distinctie clara intre salariu si costul real al fortei de munca pentru angajator, care include si avantaje in natura acordate salariatilor, sume acordate pentru detasare si alte costuri.
Oficialul KPMG a adaugat ca se asteapta, pentru viitor, la scaderea cotei maximale de taxare, de la 40% la 35-38%, ca urmare a largirii bazei de impozitare.
Noile reguli de impunere aduse prin Ordonanta 7/2001 se refera la largirea sferei de aplicare a impozitului pe venit, la scutirea de impozit a unor venituri, la majorarea nivelului unor venituri scutite si a nivelului unor deduceri fiscale, precum si la introducerea in procedura de globalizare a unor venituri pentru care impozitul calculat in 2001 este definitiv, fara a se cumula cu alte categorii de venituri in vederea impunerii.
De la data de 1 ianuarie a anului 2002, in baza taxabila de aplicare a impozitului pe venit au fost introduse veniturile din activitatile agricole, care vor fi impuse cu o cota de 15% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Nivelul veniturilor din pensii scutite de impozit a fost majorat, de la 2.479.000 de lei lunar la cinci milioane de lei lunar.
Deducerile fiscale suplimentare, pentru contribuabilii care au in intretinere copii sau alti membri de familie si care se aplica deducerii personale de baza de 1.273.000 lei pe luna, au fost si ele majorate. Astfel, deducerile fiscale de 0,35 inmultit cu valoarea deducerii de baza pentru primii doi copii si 0,2 pentru ceilalti membri de familie, au fost majorate la 0,5 pentru ambele categorii de persoane aflate in intretinere. Insa daca in prezent sunt incluse in categoria persoane intretinute rudele de pana la gradul patru, de la inceputul anului viitor reglementarea se aplica numai rudelor de gradul unu si doi.
Deducerea personala de baza si deducerile suplimentare nu vor putea fi, incepand cu anul viitor, de trei ori mai mari decat deducerea personala. Aceasta limita este in prezent de 2,5 ori deducerea personala.
O alta noutate in privinta impozitului pe venit este cumularea veniturilor din inchirieri de constructii, inclusiv locuinte, cu veniturile din activitati comerciale, din profesii liberale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, cu veniturile din salarii si alte venituri din cedarea folosintei bunurilor. Cota forfetara de cheltuieli care se deduce din venitul impozabil este de 50% din venitul brut, la inchirierea de constructii, si de 30% in celelalte cazuri.
In plus, a fost schimbat modul de impozitare a tranzactiilor de transfer de proprietate a actiunilor si a partilor sociale. In acest sens, profitul obtinut in urma acestor tranzactii va fi impozitat cu o cota de 1%, in vreme ce, in prezent, cota de 1% se aplica asupra valorii tranzactiei.
Home Economic-Financiar Modificarea legislatiei privind impozitul pe venitul global va aduce o usoara relaxare...