Fondurile de aproximativ 5,4 miliarde de euro ale liniei preventive de împrumut pe care România o are de la FMI, UE și Banca Mondială ar putea fi insuficiente în cazul unei retrageri masive a băncilor europene din țară, potrivit unei analize a Morgan Stanley, citată de Bloomberg.
Linia preventivă de la creditorii internaționali "ar putea fi insuficientă în cazul unei reduceri puternice a expunerii", se arată în nota Morgan Stanley.
Grupul financiar american consideră, însă, improbabil un astfel de scenariu în regiune.
"Continuăm să considerăm că nu există motive pentru o retragere «big bang» din regiune. Pentru bănci, în principal, credem că implicarea FMI și a Comisiei Europene în oricare țară în Europa Centrală și de Est ar fi încurajatoare în mod deosebit", se arată în nota pentru investitori.
O retragere a băncilor ar putea determina mai multe țări din Europa de Est, nu numai România, să apeleze la FMI.
Statele din regiune ar putea fi nevoite să folosească fondurile de care dispun prin acordurile actuale sau să negocieze pachete de ajutor financiar de la Fond în cazul unei acutizări a retragerii de fonduri de către băncile occidentale.
Țările care nu au în prezent acorduri cu FMI ar trebui să negocieze astfel de înțelegeri "pentru a spori încrederea suficient încât acest scenariu să nu se materializeze", au scris economiștii Morgan Stanley.
Europa de Est, unde instituțiile de credit din Vest controlează circa 80% din sectorul bancar, riscă un deficit de finanțare în contextul în care băncile-mamă sunt afectate de deteriorarea calității portofoliilor de împrumuturi și de încetinirea creșterii economice. Ieșirile de capital ar exacerba criza creditelor în regiune și ar lovi cererea internă. Băncile occidentale au împrumutat 139 de miliarde de euro Europei de Est, estimează Morgan Stanley.
Dan Marin