Home Economic-Financiar Musetescu a negociat, ieri, la Resita cu niste -americani speriati-

Musetescu a negociat, ieri, la Resita cu niste -americani speriati-

DISTRIBUIŢI

In incercarea de a dezamorsa situatia exploziva de la combinatul siderurgic, ieri, s-a deplasat la Resita o delegatie guvernamentala, care l-a avut in frunte pe insusi ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu.

Negocierile au inceput in cursul dupa-amiezii, la ele participand atat reprezentantii firmei americane Noble Ventures, actionarul majoritar, ai sindicalistilor, precum si ai societatii Petrotub Roman, cu care CS Resita are diferende comerciale. Discutiile, care s-au prelungit pana seara tarziu, s-au desfasurat la Casa de Cultura din localitate, sub presiunea celor peste 1.000 de sindicalisti adunati in piata din fata cladirii. La un moment dat, Musetescu a iesit de la negocieri si le-a spus manifestantilor ca patronatul american -este speriat- si ca ii roaga sa nu recurga la manifestari ostile. Ministrul privatizarii a precizat ca a venit la Resita in calitate de mediator, sperand sa indrepte ce a fost gresit in contractul de privatizare si -sa impuna patronului o conduita fireasca-.

Situatia creata dupa privatizarea Combinatului Siderurgic Resita are cauze mult mai complexe decat s-ar parea la prima vedere. La insolvabilitatea si greselile manageriale ale investitorului american Noble Ventures se mai adauga si unele balbaieli ale statului roman in ceea ce priveste datoriile istorice ale combinatului.

Astfel, prin contractul de privatizare se prevede faptul ca plata datoriilor existente la data semnarii contractului, in valoare de 1.120 miliarde de lei, va fi reesalonata, iar mare parte din penalitati – anulate. In acest caz, valoarea actiunilor combinatului ar fi crescut, iar investitorul ar mai fi trebuit sa plateasca, tot in rate, o diferenta de aproximativ doua milioane de dolari.

Din cauza izbucnirii, imediat dupa semnarea contractului de privatizare, a scandalului reesalonarilor acordate pe diferite liste de catre fostul ministru al finantelor, Decebal Traian Remes, combinatul resitean nu a mai beneficiat de aceasta facilitate. Ulterior, dupa instalarea noului Guvern al PDSR, nu a existat cadrul legal pentru acordarea reesalonarilor.

Totusi, acesta este un aspect minor al problemei, mare parte din responsabilitate revenindu-i investitorului american. Acesta a incercat sa dea vina pe conducerea Petrotub Roman, care nu i-ar fi platit la timp contravaloarea a 3.300 milioane tone de produse metalurgice livrate la Roman. Reprezentantul firmei Noble Ventures, Charles Franges, este nemultumit si de modul in care au fost efectuate platile de catre Petrotub, mare parte din ele prin compensare.

-Asa am lucrat ani de zile cu combinatul din Resita si nu au fost niciodata probleme. Noi le asiguram, in contrapartida cu produsele pe care le preluam de la ei, gaze, energie, electrozi, produse refractare si fier vechi. Domnul Franges trebuie sa inteleaga ca, in industria metalurgica, platile nu se fac de pe o zi pe alta si intotdeauna cu bani gheata-, ne-a declarat ieri, in replica, directorul general al Petrotub, Dorel Barzan Romano.

Domnul Romano s-a dus si el ieri la Resita, pentru a discuta cu investitorul american, in incercarea de a ajunge la o solutionare amiabila a neintelegerilor, care sa permita continuarea colaborarii dintre cele doua unitati.

Alte acuze la adresa lui Franges au fost aduse de liderul sindical din combinat, Iancu Muhu. Este vorba, potrivit domnului Muhu, de politica manageriala paguboasa pentru societate dusa de investitorul american. Astfel, Combinatul Siderurgic Resita a incheiat contracte pentru livrarea de tagla catre firme din Turcia si Italia la preturi situate intre 146 si 160 dolari/tona, fata de 240-248 de dolari/tona, cu cat se vindea inainte de privatizare.

Privatizarea Combinatului Siderurgic Resita a avut loc anul trecut, cand firma americana Noble Ventures a preluat de la FPS pachetul de 94,4% din actiunile unitatii. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 85,25 milioane de dolari, suma care includea si investitiile ce urmau a fi realizate.

Daca la vremea respectiva transferul de proprietate a fost considerat de toata lumea, inclusiv de sindicate, o mare reusita a procesului de privatizare, ulterior au inceput sa apara problemele legate de neplata salariilor si de nerespectarea programului investitional. Tensiunea a crescut treptat la Resita si a culminat cu iesirea in strada a muncitorilor, care au si blocat, in mai multe randuri, circulatia pe drumul national spre Caransebes.

De la data de 5 martie, la Combinatul Siderurgic Resita, practic, nu se mai lucreaza, pentru ca unitatea a fost debransata de Electrica si Romgaz, din cauza neachitarii facturilor. Liderul sindical Iancu Muhu il acuza pe Franges ca vrea sa -saboteze- combinatul. In luna ianuarie a acestui an, la Resita s-au produs 500 tone si, in februarie, 8.000 de tone, comparativ cu productia din -zilele bune-, de aproape 13.000 tone lunar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.