La finalul celei de-a douasprezecea sesiuni a Comisiei mixte romano-cipriote pentru colaborare economica, industriala si tehnica, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Zsolt Bogos, presedintele partii romane din comisie, a afirmat ca relatiile economice ale celor doua state se vor orienta in cea mai mare parte spre domeniul turistic, cu tot ce implica acest capitol.
Bogos a subliniat ca Ciprul este una dintre tarile in care balanta comerciala este favorabila Romaniei. -Numai in primele trei luni ale anului acesta, exporturile au crescut cu 308% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in 2005, fata de 2004, s-au majorat cu 90 de procente. Cea mai mare parte din aceste exporturi o reprezinta echipamentele navale si tot felul de ambarcatiuni maritime, adica 90% din totalul marfurilor exportate-, a precizat ministrul de stat. Pe plan secund se situeaza produsele industriale si de manufactura. Romanii importa din Cipru alimente si chimicale.
Responsabil in minister cu integrarea europeana, Bogos a mai afirmat ca delegatia din Cipru a fost incantata de planurile economice pentru viitorul apropiat ale Romaniei, apreciind ca investitiile firmelor cipriote in tara noastra vor fi considerabile. Conform statisticilor ministerului, la 30 aprilie 2006 erau inregistrate in Romania 1.931 de societati cu capital cipriot (locul 10), reprezentand 1,57% din numarul total. Capitalul investit este de 491,42 milioane de euro, reprezentand 3,73% din totalul investitiilor straine in Romania.
La 30 aprilie, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a fost de 31,57 milioane de euro. Pentru intregul an, autoritatile estimeaza schimburi comerciale in jurul valorii de 100 milioane de euro.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane