Home Economic-Financiar Ne vom putea asigura si in strainatate

Ne vom putea asigura si in strainatate

DISTRIBUIŢI

Atat persoanele fizice, cat si firmele romanesti se vor putea asigura si in strainatate – chiar daca societatile de asigurare respective nu au reprezentante in Romania – o data cu intrarea in vigoare a unui proiect de lege pentru modificarea legislatiei in domeniu.

Totodata, proiectul, elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, isi propune sa extinda si in afara granitelor tarii notiunea de asigurare de raspundere civila pentru pagubele produse tertilor. Este vorba, de fapt, de mai vechea propunere care a starnit valuri in randul posesorilor de autoturisme: de unificare a asigurarii RCA cu Cartea Verde.

Proiectul aduce si alte vesti, nu tocmai placute, pentru detinatorii de autovehicule. Astfel, de la intrarea in vigoare a noii legi, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neasigurat pentru RCA va constitui infractiune si se va pedepsi cu amenda penala de la trei la zece milioane de lei. O diferenta majora fata de textul de lege aflat in vigoare in momentul de fata, unde respectiva fapta este considerata doar contraventie, iar amenda este intre 50.000 si 200.000 de lei.

Mai mult, chiar daca timp de un an, spre exemplu, ne tinem masina in garaj, tot suntem obligati sa o asiguram. Aceasta deoarece, in termen de un an, se va pune la punct o baza de date unica la nivel national, care va tine evidenta masinilor inmatriculate si a celor asigurate pentru raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara granitelor.

Baza de date respectiva va fi utilizata, dupa cum specifica initiatorul proiectului, in primul rand pentru identificarea autovehiculelor care nu au asigurare RCA.

-Lista acestora va fi comunicata organelor competente pentru a putea fi luate masurile prevazute in legislatia care reglementeaza circulatia pe drumurile publice-, se precizeaza in document. Cu alte cuvinte, ne putem trezi cu amenda direct acasa, chiar daca masina sta la caldurica in garaj.

Controlul asupra detinerii unei asigurari va fi mult mai strict si din alta cauza. Prezentarea dovezii existentei unei asigurari de raspundere civila auto va fi obligatorie la efectuarea de modificari in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a masinii, precum si la efectuarea verificarilor tehnice periodice. In prezent, aceasta dovada este necesara doar la inscrierea in circulatie a autovehiculului.

O decizie cu doua taisuri

Deschiderea pietei pentru asiguratorii care nu si-au infiintat sucursale sau filiale in Romania are doua taisuri, considera surse competente din domeniu.

Dincolo de necesitatea alinierii la directivele europene, ne-au declarat sursele citate, pe piata pot patrunde nu numai companii de asigurare din spatiul UE, ci si din estul Romaniei. Contractarea unor asigurari cu societati din Rusia sau Ucraina poate implica riscuri serioase pentru persoanele fizice sau juridice romane, care pot fi victimele unor tepe clasice sau moderne.

Sursele considera ca, in cazul Romaniei, este prea devreme pentru o asemenea aliniere, avand in vedere ca si actualele membre ale Uniunii Europene si-au mentinut restrictiile pe piata multi ani de la momentul aderarii. Pe de alta parte, in mod cert vor fi resimtite efecte negative la nivelul companiilor de asigurari cu capital romanesc.

Contributii la Fondul de Garantare

Proiectul de act normativ modifica si prevederile referitoare la constituirea Fondului de Garantare, care este destinat platilor de indemnizatii rezultate din contractele de asigurare neonorate.

Modificarile propuse sunt in sensul unei clarificari, chiar prin lege, a cuantumului contributiilor obligatorii ce revin fiecarei societati de asigurare. Fondul este constituit, administrat si utilizat de catre CSA, care va stabili anual o cota procentuala care se va aplica asupra volumului primelor brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe. Cota respectiva nu va putea fi mai mare de 10%. Proiectul mai contine si o alta prevedere care ar putea incurca planurile anuale de afaceri ale companiilor din domeniu. Anume, in caz de deficit al Fondului, CSA va putea majora si in cursul anului contributia stabilita prin norme.

O alta contributie a asiguratorilor va fi virata la Fondul de protectie a victimelor strazii, constituit pentru cei pagubiti de accidentele provocate de autovehicule neinmatriculate, precum si de tramvaie. Aceasta contributie nu va putea depasi 5% din totalul primelor brute incasate pentru RCA. Disponibilitatile ambelor fonduri vor putea fi pastrate de CSA la banci autorizate de catre BNR, fiind purtatoare de dobanda.

In alta ordine de idei, se clarifica si situatia in care un proprietar de masina are asigurare la mai multe societati. Despagubirile in caz de accident vor fi platite integral de compania la care s-a adresat pagubitul, urmand ca ulterior asiguratorul respectiv sa se indrepte impotriva celorlalte societati, in scopul recuperarii banilor respectivi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.