Home Economic-Financiar Neclaritatile lasa investitorul la interpretarea instantei de judecata

Neclaritatile lasa investitorul la interpretarea instantei de judecata

DISTRIBUIŢI

Odata cu data de 1 ianuarie 2007, actuala lege a investitiilor nr. 332/2001 isi va inceta aplicabilitatea, motiv pentru care guvernul a pregatit un proiect de lege cu scopul declarat de a asigura o tranzitie fara sincope de la cadrul legislativ existent la cel propus, in regim de urgenta. Si noul proiect de lege prevede o serie de facilitati, care vor fi acordate investitorilor, sub forma unor mult blamate -scheme- de ajutor de stat. Este adevarat, vor fi putini cei care vor putea profita de acestea.

In decursul anilor, diversele guverne au mai incercat scheme de acest fel, dar lipsa de coerenta a condus la esecuri si scandaluri, pana la urma fiind favorizati doar cei -initiati- si, in special, anumiti investitori straini, care, dupa ce -si-au vazut sacii in caruta-, au plecat din Romania cu punga plina. Fiind in stadiu de proiect, apreciem ca inca initiatorii mai pot face modificari la anumite articole, care, in fapt, reprezinta cheia realizarii unei legi viabile si aplicabile, fara a fi nevoie ca ulterior sa fie modificata pentru a preintampina scandaluri si litigii interminabile.

-Cheia- inutilitatii: art. 6 si 7

In opinia noastra, cheia intregii afaceri se regaseste in formularile de la articolele 6 si 7, restul fiind suficient de precise si clare, dar fara efect. Articolul 6 se refera la -obiectivele investitiilor pentru care se acorda facilitati. Dar alin. 2, lit. a are formularea: -dezvoltare regionala. Acestea cuprind: investitii in dezvoltarea rurala, a infrastructurii etc.- Introducerea sintagmei -etc.- intr-un text de lege da impresie de neseriozitate, lasand la indemana judecatorului, in caz de litigiu, sa stabileasca ce-o fi gandit initiatorul. In opinia noastra, trebuia definit, potrivit vointei legiuitorului, ce inseamna notiunea -dezvoltare regionala-, avandu-se in vedere ca nu exista o definitie unitara a acesteia si apoi sa enumere precis tipologia de obiective, specifice acestei categorii, care pot face obiectul legii. Or, astfel de investitii sunt specifice categoriei publice -private efectuate strict sub umbrela autoritatilor locale.

O formulare la fel de contradictorie are si alin. 2, lit. d, in formularea -dezvoltarea resurselor umane si promovarea incluziunii sociale. Acestea cuprind indeosebi crearea de noi locuri de munca, angajarea de persoane defavorizate precum si pregatirea profesionala a angajatilor.- Daca acest text de lege se limita doar la sintagma -dezvoltarea resurselor umane si promovarea incluziunii sociale-, atunci lucrurile erau clare, in sensul ca legea permitea crearea de institutii de sine statatoare, menite acestor obiective. Dar partea a doua a paragrafului se refera efectiv la dezvoltarea unor astfel de activitati in cadrul unor obiective economice existente, care, in ceea ce priveste ajutorul de stat, intra, in marea lor majoritate, sub incidenta legislatiei din domeniu.

Si prevederile din acelasi paragraf, litera c, referitor la cercetare-dezvoltare, sunt doar aparent favorabile dezvoltarii domeniului din cauza restrictivitatii introduse de definitia notiunii -dezvoltare precompetitiva- de la art. 3, lit. g, unde se precizeaza ca -activitatea de dezvoltare precompetitiva nu include schimbarile periodice ale produselor, liniilor de productie, procesului de fabricatie, serviciilor existente si ale altor operatii in derulare, chiar daca aceste schimbari constituie imbunatatiri.-

Daca acest articol 6 al legii se coroboreaza cu definitia -dezvoltarii precompetitive-, cu legea concurentei si a ajutorului de stat, pretentios intitulatul proiect al Legii investitiilor se reduce, in proportie covarsitoare, doar la facilitatile acordate celor care vor investi in infrastructura si in protectia si reabilitarea mediului inconjurator, in parteneriat public-privat cu autoritatile locale, notiunea de investitie, in acceptiunea unanim acceptata in mediul real de afaceri, fiind practic exclusa. Or, in cadrul noului proiect de lege, ori se modifica art. 6 si 7, ori se schimba titlul legii, spunandu-se clar ca odata cu integrarea europeana facilitatile pentru investitii in obiective economice, altele decat cele specifice infrastructurii, sunt de domeniul trecutului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.