Pe 21 martie, la Conferinta interguvernamentala pentru negocieri de aderare, desfasurata la Bruxelles, Romania a deschis cinci noi capitole de negociere: libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a persoanelor, energie, politica regionala si protectia mediului. La ora actuala, practic, din numarul de 31 de capitole, tara noastra a deschis negocierile pentru 22. Expertii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) au participat la elaborarea formei finale a documentului de pozitie pentru toate cele cinci capitole. Trebuie retinut faptul ca MIR este integrator la capitolele libera circulatie a marfurilor si energie.
– Ce pasi a parcurs exact Romania pentru a ajunge in acest stadiu al negocierilor?
– La nivelul MIR au fost luate o serie de masuri, cum ar fi cea legata de cresterea numarului expertilor implicati in probleme de integrare. Mai precis, in afara celor direct implicati in relatiile cu UE, in elaborarea directivelor ce au fost adoptate in contextul acquis-ului comunitar, au fost atrasi experti de la directiile tehnice de specialitate.
O a doua masura se refera la accelerarea ritmului de preluare in legislatia romaneasca a directivelor comunitare care vizeaza, pe de o parte, libera circulatie a marfurilor si, pe de alta parte, energia. In 2001 am preluat 55 de directive comunitare din totalul de 154 care reveneau MIR, iar pentru acest an ne-am propus sa preluam alte 70 de asemenea directive. Aceasta, in conditiile in care din 1973 pana in 2000, inclusiv, au fost preluate doar noua astfel de directive. Practic, la sfarsitul acestui an vom avea preluate 134 de directive, restul de 20 urmand sa fie preluate in perioada urmatoare sau in momentul aderarii. Majoritatea directivelor au fost adoptate prin hotarari de Guvern, dand posibilitatea tuturor ministerelor si institutiilor implicate sa prezinte propunerile lor. In acelasi timp, am asigurat ca intrarea in vigoare a acestor hotarari sa intervina intr-un termen de sase pana la 12 luni de la publicarea in -Monitorul Oficial-. Prin aceasta decizie, am urmarit, in primul rand, ca noile reglementari sa fie bine cunoscute de catre operatorii economici afectati si sa le dam timp suficient pentru pregatirea aplicarii lor, iar in al doilea rand, pentru a putea organiza o serie de discutii pe tema implementarii acestora. Cu alte cuvinte, pentru a asigura conditiile de aplicare a directivelor adoptate. O alta masura a fost crearea cadrului institutional in concordanta cu exigentele comunitare, astfel incat, si din acest punct de vedere, directivele sa poata fi aplicate. Asa au fost promovate acte normative privind reorganizarea Asociatiei Romane de Standarde, a Asociatiei Romane de Acreditare, a Biroului Roman de Metrologie.
– Ce a trebuit sa intreprinda MIR pentru deschiderea capitolului de libera circulatie a marfurilor?
– In afara adoptarii directivelor ca atare si a crearii conditiilor de aplicare, a fost nevoie, in domeniul liberei circulatii a marfurilor, sa realizam si sa promovam o lege fundamentala, aceea privind evaluarea conformitatii produselor, in virtutea careia MIR a devenit coordonator national in domeniul infrastructurii calitatii produselor. Intentiile noastre sunt ca, in trimestrul patru 2002, pe baza rezultatelor vizand adoptarea directivelor comunitare, sa incepem discutiile cu Comisia Europeana pentru incheierea in plan bilateral a Protocolului de Evaluare a Conformitatii Produselor. Dupa intrarea in vigoare a acestui protocol, practic, institutiile romanesti abilitate cu certificarea produselor vor putea aplica pe produsele romanesti marcajul CE, astfel incat aceste produse sa circule liber pe piata unica europeana. In plan economic, acest lucru inseamna ca se elimina costurile actuale cu omologarea produselor pe pietele externe si, in consecinta, va creste competitivitatea comerciala a acestora pe piata europeana. Un alt element care a constituit o premisa favorabila pentru deschiderea negocierilor se refera la adoptarea in practica romaneasca a standardelor europene armonizate, aferente directivelor preluate in legislatia romaneasca. MIR a reusit in 2001 sa adopte circa 400 asemenea standarde si ne propunem sa mentinem ritmul de preluare si in acest an.
– Concret, cand vor intra pe piata europeana primele produse romanesti purtand marcajul CE?
– In mod cert, in cursul anului 2003, in momentul finalizarii negocierilor si al intrarii in vigoare a Protocolului de evaluare a conformitatii produselor.
– Ce se intampla de acum inainte cu aceste doua capitole de negociere?
– Practic, as putea spune ca greul incepe de aici incolo, pentru faptul ca va trebui sa urmarim ca toate obiectivele fixate prin documentul de pozitie sa fie realizate conform calendarului convenit. Iata de ce, in perioada urmatoare, in calitate de minister integrator pentru aceste capitole, vom continua sa organizam intalniri periodice cu toate institutiile romanesti vizate de cele doua capitole, in asa fel incat sa urmarim respectarea calendarului stabilit. MIR mai este integrator pentru un al treilea capitol de negocieri, respectiv politica industriala. Practic, noi am depus documentul de pozitie la CE si pentru acest capitol, iar la evaluarile realizate impreuna cu expertii europeni, in cursul lunii ianuarie a rezultat necesitatea unor actualizari a documentului initial. Apreciem ca, in cursul lunii aprilie, vom putea prezenta forma revizuita si completata a acestui document de pozitie, astfel incat, in cursul acestui an, sa deschidem negocierile si pentru acest capitol.
– Adoptarea directivelor comunitare este impusa doar de ratiuni legate de nevoia de integrare?
– Cu sau fara integrare europeana, preocuparile noastre sunt de dezvoltare a relatiilor economice si de cooperare cu tarile membre ale UE. De altfel, UE a devenit de departe principalul nostru partener comercial, cu o pondere de circa 70% pentru exporturile romanesti. Deci, daca dorim ca acest obiectiv de dezvoltare a exporturilor pe piata europeana sa devina realitate, este, fara indoiala, nevoie ca produsele romanesti sa raspunda exigentelor pietei europene, definite prin directivele comunitare. In consecinta, produsele care se vor exporta pe aceasta piata in mod obligatoriu trebuie sa satisfaca exigentele tehnico-calitative impuse la nivelul UE. Iata de ce eu cred ca nu integrarea europeana ne obliga la alinierea produselor romanesti la exigentele pietei europene, ci mai degraba obiectivul de dezvoltare a relatiilor economice cu UE.
– Cand credeti ca vor fi finalizate negocierile pentru cele doua capitole?
– Incheierea negocierilor urmeaza sa se decida in urmatoarea perioada de timp, in functie de eventualele observatii sau solicitari suplimentare pe care tarile membre ni le vor prezenta in legatura cu Documentul de pozitie. Sunt convins ca negocierile pentru aceste doua capitole vor putea fi inchise in cursul acestui an. Obiectivul Guvernului este ca in 2002 sa deschida toate capitolele spre negociere cu UE.