Cu toate ca nu a trecut nici o luna de la renuntarea -cu cantec- la abonamentul pentru gaze, autoritatile lucreaza la o noua metodologie de tarifare cu scopul de a reveni la acest sistem, fiind -presati- si de noii proprietari ai celor doua societati de distributie, ne-au declarat surse din cadrul Autoritatii de reglementare. Pana in toamna noua metodologie de tarifare va fi definitivata, potrivit ministrului economiei, Codrut Seres, si va fi supusa dezbaterii publice. Reprezentatii companiei germane Ruhrgas, noul proprietar al Distrigaz Nord, sustin, de asemenea, ca varianta de tarifare cu abonament este preferabila.
Reprezentatii companiei germane Ruhrgas, noul proprietar al Distrigaz Nord, sustin ca varianta de tarifare cu abonament este preferabila. -Pretul trebuie sa includa costurile de furnizare, cat si alte costuri pe care operatorul le are, indiferent de gazul livrat. Deci, in vara, conductele trebuie intretinute, trebuie sa existe un element fix, inclus in pret, intr-o masura uzuala care este intalnita si in celelalte domenii, cum ar fi la electricitate-, a spus presedintele consiliului executiv al E.ON Ruhrgas International, Ulrich Schoeler. El a aratat ca Distrigaz Nord colaboreaza cu autoritatea in domeniul gazelor pe aceasta tema. -Cred ca deocamdata nu s-a decis nimic, autoritatea are in lucru acest proiect-, a mai spus oficialul companiei germane.
La randul lor, reprezentantii Gaz de France, care au preluat Distrigaz Sud, au declarat la data finalizarii procesului de privatizare ca prefera sistemul de tarifare cu abonament la gaze, deoarece este unul utilizat in intreaga Europa.
Abonament, doar dupa stabilirea unor masuri de protectie sociala
-In toamna acestui an nu va veni nimeni sa introduca o metodologie peste noapte-, a spus Seres, facand referire la ultimele informatii vehiculate despre reintroducerea abonamentului la gaze. El a aratat ca orice schimbare in reglementarea tarifelor va fi efectuata numai dupa o consultare cu reprezentanti ai consumatorilor, ai patronatelor si ai altor parti implicate. De asemenea, o revenire la metodologia care presupune existenta unei componente fixe (abonament) poate fi luata in calcul dupa stabilirea unor mecanisme de protectie sociala pentru categoriile defavorizate.
Suntem dependenti de importuri
Tinand cont ca rezervele interne de gaze sunt in scadere pe termen lung iar consumul creste de la an la an, Romania devine dependenta de importuri. In prezent, gazele importate pentru acoperirea consumului vin din Rusia, de la grupul Gazprom, cel mai mare exportator de gaze din Europa Occidentala. Cel mai mare contractor al grupului rusesc este chiar E.On Ruhrgas, care detine chiar o participatie de 6,5% din actiunile Gazprom, potrivit lui Schoeler. Schoeler nu a comentat pe tema relatiei cu gigantul rus Gazprom, ai carui oficiali au declarat recent ca vor sa intre pe piata romaneasca prin intermediul activelor preluate de E.ON. El a aratat ca E.ON este cel mai mare client al Gazprom in Europa pentru achizitia de gaze naturale, si cele doua companii au o foarte buna colaborare, avand protocoale si in trasportul de gaze. Totodata, grupul german va studia si alte oportunitati care vor aparea pe piata romaneasca, in special in privatizarea altor companii din sectorul energetic, printre care si Romgaz.
Gazprom -atentionat- in legatura cu proiectul de Nabucco
Desi proiectul Nabucco prinde contur pe zi ce trece, surse din cadrul Ministerului Economiei si Comertului au precizat ca trebuie atentionat si grupul rus Gazprom de -oportunitatile- acestei investitii.
-Asa este corect sa le cerem si lor parerea. Totodata poate vom obtine o reducere a pretului gazelor furnizate de Gazprom-, ne-au mai spus sursele citate. In prezent, pretul gazelor din import sunt la un nivel de aproximativ 200 de dolari/1.000 mc, valoare la care vor ajunge si gazele din productia interna pana in anul 2007. Potrivit sursei citate, pretul gazelor transportate prin conducta Nabucco din zonele asiatice vor ajunge la un pret de aproximativ 170-180 de dolari/1.000 mc. Anul trecut consumul national de gaze naturale a fost acoperit intr-o porportie de 35% din import, iar conform previziunilor pentru 2010, aproape jumatate din consum va fi asigurat din afara, ca urmare a scaderii rezervelor interne.