Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, sustine ca au fost depuse pana acum cinci scrisori de intentie, dar ca nici un investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru a participa la privatizarea societatii Laminorul Braila.
Facind parte din delegatia guvernamentala care s-a deplasat la inceput acestei saptamani in judetele Galati si Braila, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea s-a intalnit cu reprezentantii sindicalistilor de la Laminorul Braila. Zbarcea a fost destul de zgarcit in declaratii, dar a precizat ca sindicalistii sunt optimisti in legatura cu viitorul societatii.
Pe 30 martie, AVAS a lansat la privatizare un pachet de actiuni reprezentand 69,9% din capitalul social al companiei Laminorul Braila. Structura actuala a actionariatului este AVAS – 69,99%, persoane juridice – 5%, Tubman (International) Limited – 16,21% si persoane fizice – 8,78%.
Societatea a fost cumparata, anul trecut, de grupul international Tenaris, impreuna cu Silcotub Zalau si Tubinox Bucuresti. Tenaris a preluat societatea Tubman International, care detinea participatii majoritare la cele trei firme.
Ulterior, Tenaris a transferat Laminorul Braila, cu titlu gratuit, in portofoliul AVAS.
Pe 24 martie, Consiliul Concurentei a solicitat ca Laminorul Braila sa returneze imprumutul de 95 miliarde de lei acordat la finele anului trecut de AVAS, impreuna cu dobanzile aferente, pentru ca finantarea a fost acordata prin incalcarea legislatiei privind ajutorul de stat. Creditul a fost contractat pe o perioada de trei ani, cu termen de gratie un an, la o rata a dobanzii echivalenta cu dobanda medie practicata de banci pentru creditele acordate clientilor nebancari. Potrivit practicii europene in domeniu, daca o institutie bancara sau de credit privata nu acorda imprumutul in conditii similare, acesta constituie ajutor de stat.