„STS și compartimentul specializat al SRI vor gestiona www.imminvest.ro, iar data deschiderii aplicației va fi comunicată vineri sau la începutul săptămânii viitoare. Niciun IMM nu s-a înregistrat până acum”, a declarat vineri Dumitru Nancu, director general FNGCIMM.
Nancu a explicat că la ora deschiderii platforma a înregistrat un număr foarte mare de accesări, de la 2.700 la ora 8:30 la 397.000 de accesări pe minut, din 132.000 de conexiuni, în condițiile în care în România există 475.000 de IMM. Aplicația a fost testată înaintea deschiderii oficiale, de către angajații instituțiie dar și în regim dechis, și a întregistrat 3 milioane de utilizatori în două ore, a explicat directorul, menționând că nu are o confirmare oficială a unui atac cibernetic, existând doar suspiciuni.
Nancu a detaliat că www.imminvest.ro este un registru electronic, pe care firmele pot depune documentele solicitate, iar decizia acordării este luată de bancă, care analizează solvabilitatea IMM-ului și transmite fondului acceptul.
Programul e prevăzut să funcționeze până în 2026, în limita unui plafon inițial de 15 miliarde de lei, cu 22 de bănci implicate, plafonul putând fi suplimentat.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA – IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 47 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 23 de state membre ale UE, precum și din Turcia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, Federația Rusă și Kosovo), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.