In timp ce primul-ministru, Adrian Nastase, se plangea, vineri, de putinatatea incasarilor bugetare, anuntand ca austeritatea va ramane dominanta politicii financiare si in lunile ce vor urma, Societatea Nationala Tutunul Romanesc si-a -consolidat- o datorie de 300 miliarde de lei la plata accizelor catre bugetul de stat, aferenta primelor sase luni ale acestui an, ne-au informat surse din interiorul societatii. Ritmul acumularii datoriilor s-a accelerat in al doilea trimestru al acestui an, volumul restantelor acumulate pe primele trei luni ale anului in curs fiind de -doar- 110 miliarde de lei.
SNTR-ul omului de afaceri Ioan Niculae isi poate permite acumularea de datorii la zi, chiar daca este inregistrat cu mii de miliarde de lei datorii scutite sau reesalonate, multumita unei ordonante de urgenta promovata de acelasi Guvern care anunta acum prelungirea austeritatii. Ordonanta care prevede ca reesalonarea ramane valabila chiar daca nu se platesc datoriile curente, scadenta acestora fiind abia la 20 decembrie. Sursele noastre anticipeaza ca, in acest ritm, tinand cont si de ratele de reesalonare care trebuie platite din luna iulie (circa 30 miliarde de lei lunar), datoriile curente (dar restante) ale SNTR ar putea depasi 700 miliarde de lei la sorocul stabilit in ordonanta, acestea neputand fi nicidecum achitate din… vanzarea in pierdere a tigarilor.
Moment in care reesalonarile se vor anula, devenind scadente, la fel ca si scutirile la plata penalitatilor si majorarilor de intarziere, prevazute in ordonanta: -Nerespectarea termenelor si a conditiilor in care s-au aprobat inlesnirile la plata atrage anularea acestora, inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma neplatita si obligatia de plata a majorarilor de intarziere si a penalitatilor de intarziere calculate de la data la care termenele si/sau conditiile nu au fost respectate-. In total, circa 3.000 miliarde de lei, care nu mai pot fi reesalonate, SNTR nemaiputand primi, legal, nici ajutor de salvare, nici de restructurare, in lipsa vreunei alte gaselnite guvenamentale
Cert este ca, in conditiile de mai sus, un volum de datorii restante si scadente de peste 3.000 miliarde de lei va pune Ministerul Finantelor in imposibilitatea legala de a mai acorda SNTR licenta de fabricatie a produselor de tutun, fapt echivalent cu falimentul Tutunului Romanesc.
Societatea Nationala Tutunul Romanesc inregistreaza, pe primele sase luni ale acestui an, datorii de 294 miliarde de lei, aferente neplatii accizelor datorate bugetului. Datorii restante si curente in acelasi timp, daca le privim prin ochii guvernantilor care au aprobat, in decembrie 2001, acordarea de noi facilitati pentru Tutunul Romanesc, care, daca se vor acumula in acest ritm pana la data de 20 decembrie, vor depasi binisor 3.000 de miliarde impreuna cu reesalonarile si scutirile care vor redeveni scadente potrivit Ordonantei 180/2001. Fapt care are drept consecinta legala neacordarea licentei de productie pentru anul urmator, situatie echivalenta cu falimentul societatii.
-Austeritatea- nu priveste Tutunul Romanesc
Primul-ministru, Adrian Nastase, a afirmat vineri, 19 iulie 2002, la sedinta Biroului Executiv Central (BExC) al PSD, ca austeritatea va ramane dominanta politicii financiare si in perioada urmatoare, intrucat nu exista posibilitati de crestere a veniturilor la bugetul de stat in cel de-al doilea semestru: -Vreau sa subliniez ca dominanta politicii financiare va fi si in perioada urmatoare austeritatea, oricat de neplacut ar suna. In urma analizei executiei bugetului general consolidat pe primele sase luni ale acestui an, precum si a estimarilor pentru semestrul II, este evident ca, in aceasta etapa, veniturile nu pot fi majorate-, a explicat premierul. Pe de alta parte, s-a recunoscut si de catre oficialii Ministerului Finantelor ca nivelul incasarilor bugetare s-a situat cu mult sub nivelul asteptarilor. -Nu s-au implicat prea mult in colectarea veniturilor si au acordat cu usurinta facilitati-, a explicat, recent, Andrei Saguna, presedintele Curtii de Conturi a Romaniei. Cum nu se poate mai adevarat. -Oricat de neplacut ar suna-, reamintim ca Tutunul Romanesc se muleaza perfect pe sablonul exprimarii presedintelui Saguna, SNTR beneficiind parca de la ministerul lui Mihai Tanasescu de -clauza societatii cele mai favorizate-.
Cand Guvernul fumeaza accizele
Sta marturie chiar controversata ordonanta prin care Guvernul Nastase i-a facut cadou lui Niculae o seama de facilitati fiscale pentru SNTR, care ii ofera omului de afaceri din Teleorman avantaje fara precedent pentru nici un agent economic din Romania. Orice act normativ prin care se aproba esalonarea la plata a datoriilor prevede ca neplata datoriilor curente atrage dupa sine anularea reesalonarilor. Altfel spus, statul accepta sa-i platesti -in rate- restantele, cu conditia sa nu care cumva sa intarzii cu datoriile -la zi-. Ordonanta de urgenta semnata de Adrian Nastase si contrasemnata de ministrii agriculturii, respectiv finantelor, a inovat practica in materie: -In cazul in care societatea si unitatile sale teritoriale nu achita la scadenta obligatiile curente la bugetul de stat, pot efectua plata acestora in perioada imediat urmatoare, impreuna cu majorarile de intarziere si penalitatile de intarziere aferente, dar nu mai tarziu de data de 20 decembrie a fiecarui an fiscal-. O exprimare -cu picioare scurte- care a permis SNTR lui Ioan Niculae sa nu-si faca griji prea mari vizavi de plata datoriilor la zi. Pentru ca, dupa cum ne-au marturisit surse din interiorul societatii, Tutunul Romanesc a acumulat, in primele sase luni ale acestui an, restante de 294 miliarde de lei la plata accizelor, ritmul acumularii datoriilor accelerandu-se, daca tinem cont ca volumul restantelor acumulate pe primele trei luni fusese de -doar- 110 miliarde de lei.
Sursele noastre anticipeaza ca, in acest ritm, tinand cont si de ratele de reesalonare care trebuie platite din aceasta luna (circa 30 miliarde de lei lunar), datoriile curente (dar restante) ale SNTR ar putea depasi 700 miliarde de lei la sorocul stabilit in ordonanta de mai sus (20 decembrie), neputand fi nicidecum achitate din… vanzarea in pierdere a tigarilor. Moment in care reesalonarile se vor anula, devenind scadente, la fel ca si scutirile la plata penalitatilor si majorarilor de intarziere, prevazute in ordonanta: -Nerespectarea termenelor si a conditiilor in care s-au aprobat inlesnirile la plata atrage anularea acestora, inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma neplatita si obligatia de plata a majorarilor de intarziere si a penalitatilor de intarziere calculate de la data la care termenele si/sau conditiile nu au fost respectate-.
Total, circa 3.000 miliarde de lei, care nu mai pot fi reesalonate SNTR primind pana acum atat ajutor de salvare, cat si ajutor de restructurare potrivit prevederilor Legii ajutorului de stat, nemaiexistand posibilitatea vreunui alt sprijin bineinteles, in lipsa vreunei alte gaselnite guvernamentale, pe seama careia se fac, deja, tot felul de speculatii. Cum bine a sesizat, de altfel, Andrei Saguna, in declaratiile date mass-media: -In alte tari, facilitatile de genul scutirilor, amanarilor si esalonarilor se acorda in deplina transparenta, pe considerente economice si sociale, fiind considerate exceptii, dar la noi astfel de facilitati au devenit regula. Cand exceptia devine regula, dispare orice regula, iar o societate fara reguli duce spre haos-.
Cert este ca, in conditiile de mai sus, un volum de datorii restante si scadente de peste 3.000 miliarde de lei va pune Ministerul Finantelor in imposibilitatea legala de a mai acorda SNTR licenta de fabricatie a produselor de tutun, fapt echivalent cu falimentul Tutunului Romanesc.