Home Economic-Financiar Noble Ventures va fi alungata definitiv de la Resita

Noble Ventures va fi alungata definitiv de la Resita

DISTRIBUIŢI

Situatia de la Combinatul Siderurgic din Resita este foarte aproape de un deznodamant cel putin tragic. Anuntata la acea vreme (in urma cu doi ani) de oficialii romani ca un veritabil succes in politica de privatizare, iata ca ultimele date infirma total ideea ca venirea americanilor este intotdeauna una fericita. Aventurierii de la Noble Ventures, dupa ce au pus pe butuci combinatul siderurgic, isi vor jucariile si vor pleca, evident fara sa plateasca ceva statului roman.

Mai exact, pana la 31 decembrie 2002, americanii fostului ambasador Rosapepe ar trebui sa plateasca a doua transa din contractul de vanzare-cumparare a combinatului resitean. Daca nici aceasta nu va fi platita, la fel ca prima, contractul dintre Noble Ventures si APAPS devine nul de drept, conform prevederilor din contractul de privatizare, CSR revenind in tolba statului roman. -Este extrem de putin probabil ca Noble Ventures va plati aceasta rata. Oricum, noi suntem pregatiti, iar pe 1 ianuarie 2003 vom inainta o nota prin care sa redevenim actionari majoritari la combinatul din Resita. Este mai mult decat probabil ca la CS Resita statul va redeveni actionar majoritar de la inceputul anului viitor-, sustine ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu.

Si iata cum, dupa o odisee de doi ani, intreprinderea resiteana a ajuns mai rau decat era initial. Tot acest proces, cu largul concurs al autoritatilor romane, mult prea indulgente cu un -investitor american strategic-, s-a sfarsit cum nu se putea mai prost. Toate actele de bunavointa ale statului roman prin varsarea catre combinat a sumelor necesare pentru plata salariilor muncitorilor resiteni au fost tratate de -investitor- cu spatele.

Pomenile cu Combinatul Siderurgic din Resita se apropie de sfarsit. In nici un caz americanii de la Noble Ventures nu vor plati si nu se vor ocupa de intreprindere, ci isi vor lua talpasita definitiv. Conform declaratiilor facute de ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, -daca Noble Ventures nu va plati a doua rata pentru CSR pana in 31 decembrie 2002, conform contractului de privatizare, el devine de drept nul, iar APAPS, pe 1 ianuarie 2003, va face demersurile necesare pentru a redeveni actionar majoritar la combinatul resitean-.

Acest anunt vine precum o manusa sindicatelor din aceasta uzina, care tot timpul s-au aratat reticente fata de noul patron american. Iar statul in loc sa taie in carne vie, s-a multumit sa vireze de fiecare data de la buget sume pentru plata salariilor muncitorilor. Nu au trecut nici sase saptamani de cand guvernul a efectuat ultimul virament in conturile Combinatului Siderurgic Resita (CSR) pentru plata salariilor, cele sase miliarde de lei reusind sa asigure, in prag de Praga, linistea necesara primirii in NATO. Iar sarabanda ajutoarelor sociale date de guvern are deja un an vechime. Practic, salariile mascate platite de stat angajatilor combinatului privatizat deja au ajuns sa faca o gaura in buget de peste 80 miliarde de lei.

Serviciile permanente iau sfarsit

Investitorul american -strategic- Noble Ventures, care a castigat in 2000 licitatia organizata de defunctul FPS pentru pachetul majoritar de actiuni, nu si-a onorat nici pe departe obligatiile asumate prin contractul de privatizare. Imediat dupa privatizare, Noble Ventures ar fi trebuit sa procedeze la o majorare de capital de cinci milioane de dolari si sa aduca un capital de lucru de 10 milioane. Nemaipunand la socoteala investitiile de 11,5 milioane de dolari care aveau ca scadenta 5 iunie 2001. La acestea se adauga un credit extern de 35 milioane de dolari contractat, cu garantia statului, de CSR pentru modernizarea cuptorului electric, credit care ar fi trebuit rambursat pana pe 15 septembrie 2001. Absolut nici un ban din promisiunile facute de americani nu a fost simtit de resiteni. Mai mult, americanii s-au dovedit incapabili sa plateasca chiar si salariile muncitorilor, fapt care a determinat izbucnirea de manifestari greviste, unele chiar insotite de agresarea fizica a conducerii.

Pomeni peste pomeni

Indiferent de guvernare, ivestitorii americani de la Resita au beneficiat de o clementa rara din partea autoritatilor romane. Dupa o lunga serie de amenintari din partea ministrului Ovidiu Musetescu cu rezolutionarea contractului de privatizare, tonul acestuia a coborat brusc, o data cu introducerea de catre americani a unui proces la Curtea de arbitraj international de la Washington, prin care i se cereau statului roman despagubiri in valoare de 200 milioane de dolari. Pe 24 mai 2001, guvernul emite o ordonanta prin care reesalona pe o durata de cinci ani datorii de 70 milioane de dolari ale CSR si anula penalitatile aferente acestora. In contractul de privatizare era stipulat ca in cazul in care se va produce acest fel de amnistie fiscala, investitorul va trebui sa plateasca statului inca doua milioane de dolari. Cum Noble Ventures nu dispunea de acesti bani, reprezentantii companiei americane au preferat sa nu semneze nici un protocol de reesalonare a datoriilor cu nici unul dintre creditori. In acest fel, ordonanta de guvern a ramas inoperanta, iar datoriile combinatului – la aceeasi valoare-record de peste 100 milioane de dolari.

Telenovela economica

Jumatate din anul 2001, combinatul s-a aflat in reorganizare judiciara, solutie la care s-a renuntat insa, dupa ce Noble Ventures a reusit sa convinga autoritatile romane cu promisiunea ca va aduce bani la Resita si va relua productia. Promisiune care a ramas o simpla vorba in vant, ca de altfel si cea a dlui Musetescu, potrivit careia BCR ar fi urmat sa acorde intreprinderii de pe malurile Barzavei un credit de 15 milioane de dolari.

In cele din urma, in luna iulie a acestui an, statul a redevenit actionar majoritar la Resita, cu 83%, prin conversia datoriilor in actiuni. Si dupa aceasta manevra insa, tot Noble Ventures a ramas sa asigure managementul combinatului, chiar daca in mai mult de doi ani de zile el s-a dovedit a fi defectuos. Si o data cu inceputul noului an, APAPS nu va mai permite picior de american la Resita.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.