Banca Nationala a Romaniei va emite in curand o noua norma privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati a Romaniei. Noul proiect, practic, completeaza legislatia in materie contra spalarii banilor si finantarii operatiunilor suspectate a avea caracter terorist. Masura raportarii se extinde asupra tuturor celor care fac plati externe, indiferent sub ce forma, inclusiv in cazul investitiilor de portofoliu in strainatate, dar nerespectarea prevederilor acestei noi norme va atrage sanctiuni aspre impotriva celor implicati, in special in cazul bancilor.
Toti cei care vor intra sub incidenta acestei norme trebuie sa cunoaca faptul ca, in sensul acesteia, balanta de plati include toate tranzactiile ce se refera la bunuri, servicii, venituri, transferuri fara contraprestatie, gen: donatii, ajutoare, cadouri si alte asemenea, precum si la creante si obligatii financiare.
Miscarile din conturile Nostro si Loro, sub lupa
In categoria rezidentilor sunt inclusi si cetatenii straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestati cu documente de identitate emise conform legii, persoanele juridice cu sediul in Romania, ambasadele, consulatele, agentiile si alte reprezentante si misiuni ale Romaniei in strainatate sau sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice, precum si ale oricaror alte entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania.
Vor fi raportate si operatiunile cu instrumente financiare derivate, gen -contractul futures- si -contractul options-, transferuri neutre, adica operatiuni care implica miscari in conturile Nostro sau Loro ale institutiilor de credit, fara a constitui operatiuni de natura balantei de plati, ca de exemplu operatiuni valutare intre rezidenti sau operatiuni valutare intre nerezidenti, si operatiunile nemonetare, adica operatiunile de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial, cum ar fi bartere, compensari (netting), aranjamente de cliring si altele de aceasta natura.
Raportarile statistice sunt obligatorii atat pentru operatiunile derulate prin institutiile de credit pentru persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine, cat si pentru operatiunile derulate prin institutii de credit nerezidente, prin alti intermediari financiari, rezidenti sau nerezidenti, precum si pentru cele in relatie directa cu nerezidentii. La efectuarea platilor catre nerezidenti, a caror valoare este egala sau mai mare decat 12.500 de euro sau echivalentul acestei sume in alte valute, clientii institutiilor de credit, rezidenti, vor avea obligatia de a completa un formular special prevazut intr-o anexa a noii norme. In cazul platilor ordonate prin sistem computerizat (electronic banking) sau prin alte modalitati de teletransmisie, clientii ordonatori au obligatia punerii la dispozitia institutiilor de credit a formularului in cauza, completat, in maximum 10 zile calendaristice de la efectuarea platii. E important de stiut ca, in cazul ridicarilor de valuta in numerar din conturi deschise la institutii de credit, pentru plati catre nerezidenti, inclusiv cheltuieli pentru deplasari externe, formularele in cauza se completeaza numai de catre persoanele juridice.
Bancile risca retragerea autorizatiei de functionare
In cazul platilor efectuate in cadrul unui acreditiv, formularul se va completa in maximum 15 zile calendaristice de la efectuarea platii de catre client sau institutia de credit, in functie de procedura stabilita de comun acord.
Persoanele juridice rezidente vor trebui sa completeze formularul in cauza si, in cazul depunerilor de valuta in numerar la institutiile de credit, daca aceasta provine din incasari de la nerezidenti, pentru sumele egale sau mai mari decat 12.500 euro sau echivalentul in alte valute.
In cazul in care o banca sau o institutie emitenta de moneda electronica, persoane juridice romane sau o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine nu respecta prevederile privind raportarile in cauza, atunci BNR le va putea aplica sanctiuni care merg de la atentionari pana la amenzi de 1% din capitalul social si chiar retragerea autorizatiei de functionare, potrivit Legii 58/98, republicata.