BNR va modifica substantial Norma nr. 4 din 20.04.2006 privind procedura de notificare si inscrierea in registre a institutiilor financiare nebancare. Noua norma va reglementa, pe langa tipologiile de credite pe care le vor putea acorda aceste institutii, si procedura de notificare, precum si cerintele, termenele si documentatia necesare inscrierii in registre a institutiilor financiare nebancare, persoane juridice romane, a sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare, persoane juridice straine, care functioneaza in conformitate cu prevederile OG28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Una dintre modificarile deosebit de importante se refera la faptul ca doar daca -sunt legate de activitatea de creditare- institutiile financiare nebancare pot include in obiectul de activitate una sau mai multe din activitatile prevazute la art. 7 din OG 28/2006, printre acestea numarandu-se diversele tipologii de credite, factoring, scontare, leasing financiar, emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului sau alte forme de finantare de natura creditului. Exceptie fac casele de amanet, casele de ajutor reciproc si persoanele juridice fara scop patrimonial care acorda credite exclusiv din fonduri publice ori puse la dispozitie in baza unor acorduri interguvernamentale, cu caracter rambursabil/nerambursabil.
Activitati in functie de tipul institutiei
Dar noile norme vor prevedea expres care tipologie de institutie financiara nebancara poate efectua anumite activitati de creditare. Astfel, doar casele de amanet vor putea acorda credite cu primire de bunuri spre pastrare, in timp ce acordarea de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor sau pensionarilor pentru sprijinul, prin intermediul imprumuturilor, a membrilor se va putea face doar de catre institutiile financiare nebancare organizate sub forma caselor de ajutor reciproc.
Deosebit de important e si faptul ca activitatea de acordare de credite ipotecare precum si cea de leasing financiar nu vor putea fi incluse decat in obiectul de activitate al institutiilor financiare nebancare ce fac obiectul inscrierii in Registrul general si numai ca obiect principal de activitate.
De asemenea, persoanele juridice fara scop patrimonial, care acorda credite exclusiv din fonduri publice ori puse la dispozitie in baza unor acorduri interguvernamentale, cu caracter rambursabil sau nerambursabil, nu vor putea include in obiectul principal de activitate alta preocupare decat pe cea specifica acestei indeletniciri.
Dosarul de inscriere
Inscrierea acestor institutii in Registrul general de la BNR se va face in termen de cel mult 6 luni de la intrarea in vigoare a Legii 266/2006 pentru aprobarea OG 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale publicata in Monitorul Oficial la 29 iunie 2006. In acest scop, vor remite BNR cererea de inscriere in acest registru insotita de o serie de documente prevazute de lege. In cadrul de fata trebuie amintite hotararea organului statutar privind majorarea capitalului social dupa data intrarii in vigoare a Legii 266/2006, daca majorarea a avut loc, inclusiv documentul emis de institutia de credit la care au fost efectuate varsamintele in cauza, descrierea activitatii desfasurate, a structurii organizatorice, precum si situatiile financiare aferente ultimilor 2 ani, cuprinzand bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarii capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie, politicile contabile si notele explicative. Daca o astfel de entitate s-a constituit in mai putin de 2 ani, se va remite cea mai recenta situatie financiara, iar in situatia in care entitatea solicitanta a fost supusa unui proces de reorganizare prin fuziune dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 266/2006, se va remite si bilantul de fuziune.