Bancile comerciale vor inainta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) propuneri de modificare a proiectului privind normele de creditare a persoanelor fizice, care va intra in vigoare de anul viitor. -Noi vom promova punctul de vedere al comunitatii bancare. Normele vor suferi unele modificari, sper eu cat mai eficiente, asa incat sa nu ajungem sa aplicam norme mai slabe decat procedurile interne de scoring ale bancilor-, a declarat presedintele BRD-Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar. In opinia sa, noile norme privind creditul de consum si creditul ipotecar pentru investitii imobiliare vor avea ca efect descurajarea aspirantilor la clasa de mijloc: -Cum sa lovim in clasa statala, care sta cu mana intinsa, care nu produce decat deficit din balanta de plati? Lovim in clasa de mijloc, care este productiva-. Tot mai multe voci din mediul bancar sunt de parere sa noile reglementari sunt impuse de FMI. -Este comanda FMI sa nu ne ocupam de problemele importante, ci de lucruri care nu au legatura cu subiectul-, au declarat surse din mediul bancar.
Potrivit proiectului BNR, solicitantul unui credit de consum care are ca destinatie achizitionarea de bunuri trebuie sa dispuna de un avans de 25% din valoarea creditului. Cel mai probabil, aceasta conditie va fi eliminata, bancherii fiind de parere ca introducerea unui avans minim de 30% pentru creditele de consum poate induce un sentiment de falsa securitate.
-O persoana fizica, care doreste sa contracteze un credit de consum de 10 milioane de lei, imprumuta de la soacra sau de la parinti trei milioane, prezinta bancii situatia, dar in realitate nivelul de indatorare este tot de 10 milioane, asa ca trebuie sa fim atenti sa nu favorizam crearea unui sentiment de falsa securitate-, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Potrivit proiectului, la evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca ratele de credit si dobanda sa nu depaseasca o treime din veniturile nete ale solicitantului si familiei sale, calculate ca diferenta intre veniturile totale si obligatiile evidentiate in declaratia privind angajamentele de plata (contracte de credit, leasing, de cumparare in rate a bunurilor de folosinta indelungata sau de garantie).
Potrivit noilor norme, valoarea unui credit ipotecar nu poate depasi 75% din valorea imobilului, iar plafonul maxim de indatorare este de 35% din veniturile nete ale solicitantului si familiei sale, calculate ca diferenta intre veniturile totale si angajamentele asumate. -Simplist, inadecvat, pagubitor-! Asa califica majoritatea bancherilor comerciali noul regulament de creditare a populatiei, care va intra in vigoare, cel mai probabil intr-o forma modificata, de la 1 februarie 2004. Bancherii comerciali sunt de parere ca noile prevederi interzic accesul la finantare a clientilor buni platnici, in timp ce sectorul de stat ramane cersetorul economiei, cu cea mai mare pondere in deficitul balantei de plati.