Pe fondul eforturilor sustinute la nivel mondial pentru reducerea dependentei fata de resursele fosile, incadrate pe un trend clar de diminuare, tendintele din sectorul energetic sunt orientate din ce in ce mai mult spre utilizarea surselor neconventionale. In paralel, se urmareste eficientizarea tuturor categoriilor de energie prin reducerea consumului, dar si printr-un grad ridicat de protectie a mediului.
Noile norme Euro 5, care vor intra in vigoare anul viitor in Uniunea Europeana si in 2009 in Romania si Bulgaria, sunt percepute ca asigurand un procent optim de substante nocive pentru mediul inconjurator, raportat la tehnologiile existente. Cu o proportie de sulf de sub 10 ppm (parts per million), carburantul Euro 5 il va inlocui treptat pe predecesorul sau, Euro 4, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2005 si avea in componenta pana la 50 ppm de sulf.
Potrivit specialistilor din domeniu, introducerea unor standarde noi pe piata petroliera este deosebit de importanta pentru industria de rafinare, intrucat jucatorii de pe aceasta piata vor fi nevoiti sa investeasca masiv in echipamente, mai ales in capacitatile de desulfurare, incepand cu urmatorii ani, pentru a se alinia cerintelor comunitare. -Repercusiunile nu vor intarzia sa apara, iar ele sunt traduse in costuri mari de productie, ceea ce va duce, evident, la cresterea tarifelor carburantilor, inclusiv la pompa-, considera Adrian Petrus, vicepresedinte in cadrul diviziei de strategie din Rompetrol. El a mai aratat ca tendinta de orientare pe piata carburantilor auto este dominata de motorina, al carei consum a crescut cu 20 de procente in ultimii ani, estimandu-se ca, in scurt timp, sa il devanseze pe cel de benzina.
Combustibili neconventionali
Ca alternativa la combustibilii clasici, al caror pret este intr-o continua crestere din cauza valorii din ce in ce mai mari a titeiului, productia biocarburantilor a fost incurajata de Uniunea Europeana prin legi care permit acordarea de facilitati fiscale si chiar scuriri de taxe pentru producatorii care se orienteaza spre acest gen de resurse. O directiva europeana emisa in acest sens in 2003 stabileste, ca si ghid, o cota de piata de 2% pentru biocarburanti in 2006, care sa creasca pana la 5,7% in 2010. -Din pacate, nicio tara nu a atins inca nivelul de 2%, ci se oscileaza in jurul unui procent de 1,4. Romania se situeaza sub aceasta medie, datorita faptului ca Hotararea de Guvern 1844/2004, care reprezinta transpunerea acestei directive, nu contine nici obligatiile pe care le au jucatorii din acest domeniu, nici specificitatile Romaniei raportate la cerintele acestei piete-, a explicat Sebastian Gutiu, reprezentant al companiei Schoenherr si Asociatii.
Avantajele biocarburantilor
-Firmele nu isi pot dezvolta strategii pe termen lung, in lipsa unui cadru legislativ coerent-, a precizat Adrian Petrus, in timp ce Gheorghe Constantinescu, consilier in cadrul Petrom-OMV, considera ca nu doar marile companii, ci si cele mici si mijlocii pot avea un aport considerabil pe piata, daca isi vor dezvolta astfel de proiecte. Ambii specialisti din domeniul petrolier sunt de acord ca este necesara o campanie sustinuta de promovare a avantajelor activitatii de productie a biocarburantilor, care au in prim-plan diminuarea dependentei fata de resursele fosile, incurajarea agriculturii, dar si reducerea consistenta a poluarii.
-Romania are un potential extraordinar de dezvoltare a acestei piete a carburantilor, intrucat detine suprafate agricole vaste, care pot fi cultivate cu soia sau rapita, materiile prime pentru biocaburanti-, considera ministrul economiei din landul Baden Wutemberg, Ernst Pfister, prezent in Romania pentru a semna un protocol de colaborare cu omologul sau, Codut Seres. In acest context, oficialul german a precizat ca are in vedere initierea unui proiect-pilot pentru transformarea fermierilor romani in producatori de energie, prin contributia cu tehnologie si echipamente.