Cabinetul Nastase fura peste noapte 1.500 de miliarde de la patroni si angajati, prin modificarile Legii sistemului privat de pensii, adoptate cu cateva zile inainte de a intra in vigoare. Noile reglementari referitoare la Legea pensiilor sunt contestate si de patroni, si de sindicate, si de specialisti. Majorarea cu 5% a Fondului CAS va duce la cresterea relativa a incasarilor la buget de la patronii cinstiti, scaderea salariului net al angajatilor, dar si o crestere puternica a inflatiei, spun analistii. La un total de 8,5 milioane de angajati si un salariu mediu brut de 3.411.998 de lei, majorarea aduce la bugetul de stat inca 1.455,385 miliarde de lei. Cu toate acestea, nivelul pensiilor nu creste. Patronatul IMM-urilor este nemultumit de modul in care Guvernul a modificat legea, iar toti analistii si specialistii sustin ca masura va genera inflatie. Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati sustine ca, -in orice conditii, cresterea fiscalitatii provoaca inflatie, iar legea ii impune angajatorului o crestere de costuri si un nivel de fiscalitate ridicat, pe care el trebuie sa le recupereze probabil prin cresterea preturilor-. Efectul final va fi o saracire a populatiei. Sindicalistii spun ca o lege care afecteaza cel putin zece milioane de oameni, salariati si pensionari, nu trebuie scoasa -pe sest-, cu trei zile inainte de aplicare, fara dezbatere publica. Si analistul economic Varujan Vosganian spune ca modificarea va genera inflatie, iar singura solutie ar fi fondurile private de pensii.
Noile reglementari ale Cabinetului Adrian Nastase referitoare la Legea pensiilor sunt contestate si de patroni, si de sindicate, si de contabili. Majorarea cu 5% a Fondului Contributiei de Asigurari Sociale (CAS), de la 30% la 35%, va avea ca efecte imediate cresterea relativa a incasarilor la buget de la patronii cinstiti, dar si scaderea nivelului salariului net al angajatilor, iar in viitor se asteapta o crestere puternica a inflatiei.
Prin noua Lege a pensiilor, modificata de Cabinetul Nastase printr-o ordonanta de urgenta cu cateva zile inainte de a intra in vigoare, Guvernul PDSR si-a facut calculul ca va aduce la buget inca cel putin 1.455 de miliarde de lei, marind birul pus pe spatele patronilor cinstiti, dar micsorand si salariile nete ale angajatilor cu circa 150.000 de lei pe luna. La un numar total de 8,5 milioane de angajati, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSSE) si la un salariu mediu brut de 3.411.998 lei comunicat pentru luna ianuarie a acestui an, un calcul simplu arata ca majorarea cu 5% duce la plata la bugetul de stat de catre partron a unei sume suplimentare de 170.600 de lei. Aceasta ar insemna o crestere totala a veniturilor bugetare de 1.455,385 miliarde de lei.
Cu toate acestea, spun sindicalistii, nivelul pensiilor nu va creste. -Guvernul intentioneaza ca pensia sa ramana egala, incalcand principiul egalitatii-, ne-a declarat Petru Dandea, vicepresedintele Cartelului ALFA. -In Romania, exista pensii de 100.000 de lei, si foarte multe, in timp ce se gasesc si pensii cu un nivel de 236 milioane de lei. Noua lege ar fi trebuit sa reimpuna un calcul la nivelul intregii perioade lucrate, si nu numai pe ultimii cinci ani lucrati, asa cum s-a facut pana acum, cand tot felul de oameni care au falimentat banci au iesit la pensie cu salariul de acolo-, a mai spus Dandea.
-Noi am transmis premierului o scrisoare deschisa, in care ii aratam doar lucrurile foarte grave si ii cerem o intalnire in urmatoarele zece zile. Vad ca BNS deja a anuntat, dar va spun ca si Cartelul ALFA, daca PDSR continua sa opereze diferit pe probleme identice, va discuta serios denuntarea pactului social-, a adaugat liderul sindical.
Si patronatul este nemultumit de modul in care Guvernul a gasit de cuviinta sa actioneze la modificarea legii. -Desi avem un pact de liniste si pace, nu am fost consultati nici noi, nici Consiliul Economic si Social, aceasta ordonanta a aparut peste noapte-, spune Dumitru Fundatura, de la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). -Vineri am avut o intalnire cu toti membrii nostri de la cele 72 de filiale si toti, dar toti ne-au cerut sa intervenim la Ministerul Muncii, la Guvern. Pentru ca, iata, din nou se plateste nemunca si nu se incurajeaza efortul facut de cel care vrea sa munceasca, sa creasca veniturile. Aceasta lege este data in sustinerea caderii economice, si acest lucru nu este deloc bun. Nu este o lege, este vorba despre ordonante, ceea ce ne face sa speram ca ele pot fi modificate din mers-, a mai spus reprezentantul CNIPMMR.
Marin Toma, presedintele Corpului Expertilor Contabili si al Contabilior Autorizati, spune ca aceasta masura va avea ca efect, in final, o crestere a inflatiei. -In orice conditii, cresterea fiscalitatii provoaca inflatie, iar din punctul de vedere al angajatorului, legea aceasta ii impune o crestere de costuri si un nivel de fiscalitate ridicat, pe care el trebuie sa o recupereze de undeva. Iar acest lucru se face cel mai simplu prin cresterea preturilor-, spune Toma. El este de parere ca efectul final va fi o pauperizare, o saracire a agentilor economici si a populatiei.
De altfel, sindicatele acuza responsabilii din Ministerul Muncii ca, de un an, ar fi trebuit sa puna la punct unele acte care sa le arate contabililor cum se calculeaza si cum se va face reforma in domeniul pensiilor, dar -acestia au dovedit o crasa incompetenta si nu si-au facut treaba-. -Pentru ca nu numai angajatorii vor plati mai mult, dar si salariatii. Aceasta, pentru ca salariul net se calculeaza scazandu-se din brut, in afara de CAS-ul cunoscut, si sanatatea, si somajul, astfel ca salariul net va fi mai mic, dupa calculele noastre, cu 150.000 de lei la nivelul salariului mediu pe economie-, spune vicepresedintele Cartelului ALFA, Petru Dandea. -Nu se poate ca o lege care afecteaza cel putin zece milioane de oameni, salariati si pensionari, sa fie scoasa ?çpe sest?ê, cu trei zile inainte de aplicare, fara dezbatere publica si fara alte anunturi-, a adaugat el.
De altfel, nici unele prevederi nu sunt clare, spun sindicatele. Pentru ca plata CAS se face diferit, la grupe de munca diferite, lucru inca necunoscut angajatorilor. Iar cel mai mult vor plati chiar regiile autonome si companiile nationale, care si asa traiesc din banii publici. De exemplu, la RATB inca nu se stie ce grupa de munca au soferii, dar directorul general Traian Neghirla spune ca regia bucuresteana de transport isi va plati datoriile. -La un fond de salarii de circa 20 miliarde de lei pe luna, aceasta majorare inseamna inca un miliard, un miliard si doua sute milioane de lei-, spune directorul Neghirla. El nu crede ca se va majora tariful, dar spune ca efortul respectiv va fi acoperit de bugetul regiei.
-Dupa parerea mea, Legea pensiilor este un paliativ, o solutie reala fiind urgentarea aparitiei fondurilor private de pensii, indiferent de formula de calcul-, spune analistul economic Varujan Vosganian. Pe termen scurt, noua lege va aduce bani la buget, dar ulterior va aduce inflatie. Pentru ca, in clipa de fata, raportul intre ceea ce da un patron cinstit si ceea ce ii intra in buzunar pensionarului este foarte mic. Aceasta, din cauza fiscalitatii mari, a numarului mare de pensionari si a gestionarii ineficiente a fondurilor de catre stat-, a conchis Vosganian.