De cateva luni, brokerii autohtoni au fost socati de faptul ca o societate de valori mobiliare, care ani de-a randul, de la infiintare, nu a avut un cuvant de spus printre greii pietei – ba mai mult, a stat mai bine de doi ani fara a activa – a inregistrat trazactii ale caror valori sunt de invidiat. Desi putini au auzit de GM Invest, aceasta firma a reusit, incepand cu luna mai – dupa ce a fost cumparata de cativa investitori -necunoscuti- -, sa se claseze in Top 10 al clasamentului SVM, intocmit de Bursa de Valori Bucuresti in functie de volumul tranzactiilor. Brokerii de pe piata spun ca reusitele GM Invest sunt trase parca la indigo cu cele inregistrate de -celebra- companie Gelsor, -mosita- de parintele FNI, Sorin Ovidiu Vintu.
Desi nimeni nu a dovedit ca SOV ar fi implicat direct in aceasta afacere, totusi actori de pe piata de capital sustin ca mai mult decat sigur, dupa falimentul Gelsor, parintele FNI si-a creat o noua retea, care sa activeze pe piata de capital – sector din care si-a constituit averea fabuloasa. Sursele noastre sustin ca, tinand cont de -ticurile- lui SOV – care profita ca legea nu-i interzice sa arunce in fata intermediari, astfel incat numele lui sa ramana in umbra -, mai mult ca sigur este implicat in SVM-ul GM Invest, ale carei performante inregistrate intr-o perioada extrem de scurta amintesc de -Fat-Frumos- din basmele cu zane bune, care crestea intr-o luna cat altii copii in 10 ani.
Cei cu care am discutat nu-si pot explica altfel cum se face ca diversi fosti clienti ai Gelsor – jucatori importanti pe piata de capital – au migrat dupa falimentul acestei societati chiar catre GM Invest, companie despre care, -oficial-, se spune ca a fost preluata de niste brokeri care au lucrat la Gelsor si au activat ca subalterni ai controversatului SOV. Interesant este insa ca acesti gelsorei s-au regrupat sub comanda unei persoane, careia, desi a fost nominalizata in declaratiile oficialilor BNR ca fiind un -bidon- utilizat de SOV in frauda Astra-BRS, i s-a permis extrem de usor de catre autoritati sa activeze pe piata de capital (cel putin pana la definitivarea dosarului BRS).
GM Invest – -copilul-minune- al pietei de capital, care creste intr-o luna cat altii in zece
Oficiali ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sustin ca GM Invest a primit autorizare sa functioneze ca societate de valori mobiliare in 13 martie *95, conform Adeverintei 290. La data respectiva, actionarii GM Invest erau Mitra Dan, Mitra Gheorghe, Ghinea Mariana-Gabriela, Ghinea Valentin si Bondac Georgeta. Din datele pe care le detinem, activitatea GM Invest nu a fost profitabila pana in 2000. Astfel, in 1998 si 1999, societatea a inregistrat pierderi nete de 277,47 si, respectiv, 131,69 milioane de lei. Surprinzator este ca in perioada 2000-mai 2002, cand a fost inactiva pe piata de capital, rezultatele financiare ale GM Invest s-au ameliorat. Astfel, in 2000 si 2001, SVM a obtinut un profit net de 146,219 si, respectiv, 11,17 milioane de lei. Cu toate ca rezultatele financiare ale GM Invest nu au fost remarcabile, firma era atractiva pentru potentialii jucatori de pe piata de capital, deoarece nu a fost sanctionata niciodata de la infiintare de catre CNVM pentru incalcarea reglementarilor privind piata de capital.
Asa ca, la 22 aprilie a.c. – la doua luni dupa ce Gelsor a fost suspendata de CNVM si declarata falimentara -, GM Invest si-a schimbat actionarii, Consiliul de Administratie si cenzorii. Surprinzator, o data cu schimbarea actionarilor, minuscula SVM, al carei capital a fost majorat de noii actionari de la 600 milioane de lei la 4,6 miliarde de lei, incepe sa intre in topurile pietei de capital. Reactivata in mai a.c., GM Invest isi trece in cont tranzactii insumand 10,55 miliarde de lei. Luna urmatoare, volumul tranzactiilor efectuate de GM Invest cresc -ca-n povesti-, atingand 28,88 miliarde de lei (+173,74%). Asa se face ca in iunie, cu o cota de piata de 3,07% din operatiunile efectuate la BVB, GM Invest a fost propulsata in Top 10 al SVM, care au efectuat tranzactii pe aceasta piata.
Gelsoreii se regrupeaza
Conform Registrului Comertului, GM Invest este o societate mixta romano-cipriota, ai carei actionari actuali sunt Golgojan Darius (38,5%) (n.r. – locuieste in Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, si este actionar la mai multe firme: Helios SRL Miercurea-Ciuc, Emporium SRL Bucuresti etc.), Turcin Ana Elena, Dumitrescu Camelia, Solomon Mircea – toti trei cu cate 0,5%, si Comac Limited (60% din actiuni; investitie de 2,76 miliarde de lei si 19.861 de dolari) – companie cu sediul declarat in Nicosia, Dervi*s Street, Margarita House 15, etaj 4, office 402.
Surpriza mare vine cand studiezi componenta CA GM Invest, precum si lista cenzorilor si a angajatilor:
– Marin Serban (26 de ani) – presedintele CA, fost trader al lui SOV la Gelsor si nominalizat de BNR drept -bidon- in scandalul BRS-Astra;
– Liviu Corneliu Stoica (39 de ani) – membru in CA, fost sef al SVM Gelsor din Prahova;
– Costica Rucarescu (75 de ani) – cenzor permanent, fost colaborator al Gelsor;
– Mircea Pravalici (78 de ani) – cenzor permanent, fost colaborator al Gelsor;
– Dumitru Mihut si Cristian Lungu – ambii fosti traderi ai Gelsor.
-Un grup de investitori straini-
Intervievat de un cotidian central fata de succesul de piata al Invest din ultimele luni, o data cu schimbarea actionariatului si a echipei manageriale, Marin Serban sustine ca volumul ridicat al tranzactiilor pe care l-a reusit societatea s-ar datora atragerii de clienti noi. Clienti din care cea mai mare parte nu au legatura cu Gelsor, declara Serban, care nu exclude insa posibilitatea ca GM Invest sa fi preluat clienti ai Gelsor dupa ce aceasta a falimentat. Cat despre implicarea lui SOV in activitatea GM Invest, Marin Serban sustine ca parintele FNI -nu este nici client, nici actionar- al SVM pe care o conduce: -Nu am fi primit aprobare de la CNVM daca domnul Vintu s-ar fi aflat printre actionari-. Insa motivatia fostului trader al Gelsor este puerila, tinand cont ca legislatia ii permite lui SOV sa se implice in structura actionariatului GM Invest fara ca numele sau sa apara direct. Interesant este ca Serban nu a negat ca SOV ar putea fi implicat in Comac Limited, evitand insa sa precizeze cine se afla in spatele firmei cipriote. El a spus doar ca GM Invest -este detinuta in proportie de 40% de brokeri, iar restul – de un grup de investitori straini-.
-Intuiesc ce va framanta-
In incercarea de a-l intervieva telefonic pe Marin Serban, cu privire la posibila implicare a lui SOV in GM Invest, am avut neplacuta surpriza de a fi refuzati. Explicatia? -Poate cel mai bine ar fi sa nu avem discutii telefonice. Asa, in linii mari, intuiesc ce va framanta pe dumneavoastra. In al doilea rand, in acest moment, sunt in sedinta de tranzactionare-. Intrebat cand poate fi contactat, Marin Serban a spus, sec, -nu stiu-, dupa care ne-a explicat ca o intrevedere nu poate avea loc -in nici un caz dimineata-.
Deoarece Marin Serban a refuzat sa intalneasca reporterii de la Curentul, am avut curiozitatea de a vedea unde se afla GM Invest. Asa ca ne-am deplasat la sediul firmei, situat in Buestrului 24, sector 2. Plasat pe o straduta ingusta si necirculata, langa Stadionul Dinamo, sediul GM Invest permite locatarilor sai sa sesizeze cu usurinta miscarile straine. Desi nu am remarcat vreun personaj apropiat lui SOV (n.r. – erau parcate in fata casei doua automobile marca preferata a gelsoreilor: Opel, cu numere de leasing – B- 42268 si B 16731), la cateva case mai incolo, surpriza. In fata numarului 16, era parcat un Volkswagen Passat (B-18-KHI), condus, de obicei, de unul dintre oamenii de casa ai lui SOV, Bujor Barliga!
Accent Travel & Events, Gelsor Travel & Tours cu alta palarie, dar cu aceiasi gelsorei
Pentru a va face o imagine asupra (ne)implicarii lui SOV in noi afaceri dupa falimentul Gelsor, trebuie precizat ca firma cipriota Comac Ltd. figureaza ca asociat si la Accent Travel & Events, SRL infiintata in 1999 si reactivata recent. In societatea respectiva (are un capital social de 25 miliarde de lei), alaturi de Comac Ltd (detine 60% din partile sociale) figureaza ca asociati Lucian Boronea (30%) si Mihalache Tiberius (10%). -Intamplarea- face ca personajul din urma (actualmente cetatean american, cu domiciliul in 117 S. Main Street Mishawaka – oras din statul Indiana, situat la aproximativ 120 de mile est de Chicago, proprietarul mai multor cladiri situate pe S. Main Street din Mishawaka si care detine functia de presedinte al US & International Travel and Tours), nascut in localitatea Cataloi (n.r. – judetul Tulcea, foarte drag lui SOV) sa fi lucrat ca director la… Ati ghicit! La Gelsor.
Surprizele continua cand studiezi cu atentie datele lui Lucian Boronea. Nascut in 1970 in Toplita (n.r. – tot -coincidenta-? Toplita, Harghita, judet unde figureaza firma Helios SRL Miercurea-Ciuc, in care este asociat Darius Golgojan – detine 38,5% din GM Invest), Boronea este administrator si director general al Accent Travel & Events. Insa inainte de a fi activat in aceasta agentie de turism, Boronea a lucrat la Gelsor Travel & Tours – entitate din imperiul SOV).
Si ca tacamul sa fie complet, Accent Travel & Events are sediul chiar la adresa la care a functionat Gelsor Travel & Tours: Episcopiei nr. 5, ap. 2. Tot -coincidenta-: numerele de telefon ce apartineau Gelsor Travel & Tours sunt acum ale agentiei administrate de Boronea.
-Prefer sa nu comentez-
-Am pastrat doar sediul si numerele de telefon, in rest nu a mai ramas nimic din vechea agentie (n.r. – Gelsor Travel & Tours)-, ne-a declarat telefonic Lucian Boronea. Intrebat daca Accent Travel & Events SRL are ceva in comun cu Gelsor Travel & Tours, Boronea a negat, cu o voce tremuranda, orice legatura intre aceste doua entitati. Insa cand a fost luat prin suprindere si chestionat vizavi de prezenta Comac Ltd. in calitate de asociat la Accent Travel & Events SRL si in actionariatul SVM GM Invest SA, in care activeaza fosti brokeri ai Gelsor, Boronea a refuzat sa vorbeasca. -Prefer sa nu comentez. Nu stiu…-, a spus acesta, sustinand ca nu a auzit de GM Invest si ca nu stie ca firma cipriota, care-i este asociat in Accent Travel & Events, este o persoana juridica care il leaga (in)direct de GM Invest. -As prefera ca dvs., in masura in care acceptati… Prefer sa nu fac comentarii, pentru ca, ma rog, este o… hai sa-i spunem o istorie, de care nu vreau sa mai vorbesc si prefer sa merg in continuare cu agentia. Ma rog, avem… am destule pe cap ca bussines ca sa nu incerc sa ma complic. Este punctul meu de vedere. Dumneavoastra, ca ziarist, imi spuneti ca vreti sa va faceti meseria si sunt convins ca aveti si o intelegere fata de…-, a spus Boronea, care a adaugat ca este dispus sa ne ofere detalii despre noua afacere, insa -mai tarziu-, nu ca ora, ci -ca perioada de timp-. Adica, -cu alta ocazie-. Care ocazie? Cea in care se va dovedi (poate!) implicarea directa a lui SOV in alte noi increngaturi de afaceri?
BNR si CNVM dau liber la -bidoanele- de la BRS pe piata de capital
La declansarea scandalului BRS-Astra, oficialii BNR l-au nominalizat pe Marin Serban (n.r. – alaturi de un alt fost broker al Gelsor, Virgil Stefan Iliescu) ca fiind unul dintre -bidoanele- utilizate de SOV & comp. pentru a sifona banii de la Astra. Ca atare, cel putin pana la definitivarea cercetarilor penale in dosarul BNR-Astra, asupra lui Marin Stefan planeaza suspiciuni privind onorabilitatea sa. Daca ar fi sa ne luam dupa acest aspect, CNVM nu ar fi trebuit sa accepte (cel putin din punct de vedere moral) sa-i acorde OK-ul lui Marin Serban pentru a ocupa functia de a conduce si administra o societate de valori mobiliare. Chiar Legea 31/*90 privind societatile comerciale precizeaza, la art. 6 si 135, ca onorabilitatea si moralitatea administratorului trebuie sa fie nestirbite. Interesant este ca atat CNVM, cat si BNR nu au vrut sa ne comenteze de ce nu conlucreaza, astfel incat -bidoanele- care au prejudiciat piata bancara si cea a asigurarilor sa fie impiedicate sa mai poata repeta -ispravile-.
SOV se poate ascunde linistit in spatele legii
Conform Legii 31/*90, la o societate pe actiuni, transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor se face prin inregistrarea transferului in Registrul Actionarilor, tinut de administratorii societatii si prin mentiunea facuta pe actiune in cazul in care vorbim de actiuni in forma materiala. Optional, se poate cere si inregistrarea la Registrul Comertului a transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor dobandite, insa inregistrarea nu are efect de opozabilitate, cum este la cesiunea partilor sociale la SRL. La SA, inregistrarea dreptului de proprietate asupra actiunilor, efectuata in Registrul Actionarilor tinut la sediul societatii, se face si la Registrul Comertului numai daca actionarii doresc. Asa ca, daca vrei sa afli de la sediul unei societati care-i sunt realii actionari, este practic imposibil atunci cand este vorba de interese. Singura posibilitate de a depista daca SOV este implicat direct sau indirect (n.r. – prin Comac Ltd.) in GM Invest ar fi ca actiunile SVM sa fie tranzactionate pe o piata reglementata, astfel incat societatea sa fie obligata sa-si tina Registrul Actionarilor la un Registru Independent Privat, entitate care, contra cost, ofera date despre actionari. Si SOV stie lucrul acesta!