De zece zile, Autoritatea Nationala Vamala este in plina reorganizare, fiindca va functiona ca un organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor, in cadrul ANAF. Atributiile noului organism sunt mult mai complexe, printre altele avand dreptul de a efectua investigatii, supravegheri si verificari, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in cazurile in care sunt semnalate situatii de incalcare a legislatiei vamale de catre persoane fizice si juridice.
Dar una dintre cele mai importante si laborioase activitati in care se va implica noua Autoritate Vamala va fi cea de organizare si executarea controalelor privind respectarea prevederilor legale privind miscarea produselor accizabile pe teritoriul Romaniei, care, de asemenea, implica serioase activitati de investigare si supraveghere. Autoritatea va fi condusa de un vicepresedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, numarul total al posturilor fiind de 4.588. De la 1 ianuarie va avea un reprezentant la Misiunea Romaniei pe langa UE, sau in alte organisme internationale, care asigura legatura operativa pe probleme vamale. Deosebit de important e faptul ca noul sef al vamilor va putea emite ordine cu caracter individual sau normativ si instructiuni de aplicare a reglementarilor vamale, publicabile in Monitorul Oficial.
Concurs pentru ocuparea posturilor
Reorganizarea a fost determinata si de disparitia punctelor vamale cu atributii -clasice- de la frontiera cu Ungaria si Bulgaria, ca urmare a integrarii Romaniei si a acestor tari in UE. Pe langa Directia de antifrauda vamala, in organigrama autoritatii vor aparea Directia de supraveghere produse accizabile si tranzite si cea de urmarire si incasarea creantelor. Desigur, din actuala structura, multi salariati isi vor pierde locul de munca, dar pentru aceasta categorie de personal legea prevede masuri reparatorii.
Totusi, o parte din acest personal va fi redistribuit in alte functii vacante, cu alte atributii, pe baza de examen, incepand cu 1 ianuarie. Examenele respective vor trebui organizate pana la data de 15 decembrie 2006, iar regulamentul de organizare al acestuia trebuie aprobat de catre noul sef. Pana la aceasta data ar trebui cunoscute noile posturi scoase la concurs, fiindca legea prevede ca acest -inventar- trebuia facut pana la data de 10 noiembrie.
-Stapana- produselor accizabile
Revenind la noile atributii ale Autoritatii vamale, una dintre cele mai importante pare a fi organizarea si controlul respectarii prevederilor legale privind supravegherea miscarii produselor accizabile pe teritoriul national. De asemenea, Vama va avea dreptul sa propuna masuri cu privire la imbunatatirea activitatii de colectare si incasare a veniturilor provenite din produse accizabile si de intarire a capacitatii de control in inchiderea circuitelor miscarii produselor accizabile. Ciudat este faptul ca Vama va avea si dreptul de a acorda asistenta de specialitate contribuabililor in domeniul miscarii produselor accizabile, aspect care incalca, la prima vedere, principiul separarii activitatii de control de cea de consultanta. Totusi, pana la emiterea vreunui act normativ care va preciza forma unei astfel de -consultanta-, nu se pot face alte speculatii pe acesata tema.
Un rol deosebit de important ii va reveni Vamii in ceea ce priveste raportul cu organismele din UE, fiind abilitata, printre altele, sa administreze si sa gestioneze aspectele vamale ce decurg din aplicarea sistemul cotelor tarifare comunitare. Dar in aceasta relatie, poate cea mai importanta atributie se refera la -realizarea controalelor Fondului European de Garantare Agricola, delegate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in calitate de organism responsabil in plan national de derularea si gestionarea fondurilor europene pentru agricultura.- Tot Vama va raporta Comisiei Europene, dupa data de 1 ianuarie, cazurile de frauda si neregularitati privind drepturile vamale mai mari de 10.000 de euro, cum de altfel va incasa si contabiliza resursele proprii traditionale ale bugetului comunitar, gen taxe vamale, contributii agricole sau taxe antidumping.