Pe piata romaneasca a tutunului se duce un razboi rece mai ceva decat cel dintre SUA si Rusia pe plan mondial, iar relatiile dintre marii producatori se deruleaza dupa acelasi model politic: intre -pupat toti Piata Independentii- si loviturile aplicate adversarilor nu e decat un pas. Unul -minim-.
Cuvantul -minim- este preferatul companiei Philip Morris, mai ales atunci cand se compune impreuna cu cuvintele -acciza- sau -pret-. Este binecunoscut faptul ca producatorul american a facut eforturi imense pentru a impune pe piata un pret minim la tigarete. Insa cele sapte luni de lobby si prieteniile costisitoare cu diversi ministri n-au fost de-ajuns pentru ca Philip Morris sa-si atinga obiectivul **specific**, datorita opozitiei ferme a Consiliului Concurentei si chiar a UE. Compania nu s-a dat insa batuta, directionandu-si eforturile spre obtinerea altui -minim-, respectiv acciza minima. Punct ochit, punct lovit, deoarece pe partea asta producatorul are, din cate se pare, mai multi sorti de izbanda.
Ce vrea, de fapt, Philip Morris ? Pai, sa faca astfel incat acciza minima sa fie 100% din acciza la L&M, cea mai vanduta marca de pe piata romaneasca in acest moment. Pana la atingerea obiectivului, Philip Morris mai are doar un pas. Mic sau, mai bine zis, -minim-.
De la 1 mai, a fost introdusa celebra taxa pe viciu care, potrivit calculelor, ar fi trebuit sa -umfle- pretul tigaretelor cu 10.000 de lei pe pachet. Veniturile colectate din taxa pe viciu urmau sa umple mai apoi buzunarele Ministerului Sanatatii, fara insa a diminua incasarile bugetare. Doar ca Philip Morris a fost de alta parere. Aplicand o politica pe care unii ar numi-o intelectual **down-trading**, altii i-ar zice in limbaj de business **compresie**, iar altii mai neaosi **dumping**, compania a marit pretul tigaretelor din portofoliul propriu cu doar 5.000 de lei, ceea ce i-a obligat pe restul producatorilor sa faca la fel. Cum cei 5.000 de lei nu acopera echivalentul taxei pe viciu, diferenta pana la 7.000 de lei pe pachet, care trebuia virata la Ministerul Sanatatii, trebuie suportata de catre companiile producatoare.
In plus, si bugetul de stat pierde, pentru ca nu mai incaseaza veniturile preconizate din acciza. Acciza la tigarete este mixta, in prezent 15,53 euro pe 1.000 de tigarete plus 30% din pretul de vanzare cu amanuntul (in total 32 euro pe 1.000 de tigarete din categoria cea mai vanduta – L&M, Winston, Pall Mall). Doar ca valoarea procentului de 30% depinde de pretul pachetului, care depinde de… Philip Morris!
Creste acciza minima
Lucrurile nu se termina aici. Din cauza ca preturile n-au crescut destul, nivelul accizei minime, 30,83 euro/1.000 tigarete, care ar fi trebuit sa fie 90% din acciza L&M, este de fapt 95%. Pentru Philip Morris, asta nu inseamna poate prea mult. Insa pentru alti producatori, situatia este diferita. De exemplu, din cei 26.000 de lei cat este pretul unui pachet Carpati, 84% reprezinta acciza. Si astfel, Philip Morris mai omoara o gaina, anihiland concurenta reprezentata de cea mai veche marca romaneasca de tigarete…
Scopul scuza insa mijloacele. In incercarea de a-si mari cota de piata cu orice pret, Philip Morris nu se sfieste sa le dea in cap competitorilor sai, asa cum procedeaza si alte piete in care opereaza. Politicile globale ale companiei demonstreaza ca situatia din Romania nu este singulara. Un exemplu extras dintr-un comunicat de presa al Philip Morris releva faptul ca Spania si Franta sunt alte doua piete in care PMI a aplicat politica sa de micsorare a decalajelor de preturi. In Franta, asta a dus la o majorare a cotei de piata a Philip Morris in anul 2005 cu 1,9 puncte procentuale, atingand nivelul-record de 41,7%. In Spania, -PMI a militat constant pentru introducerea unui sistem de accize minime sau a unui pret minim de referinta… In luna ianuarie ne-am vazut obligati sa scadem preturile pentru a ne putea proteja activitatea consolidata prin investitiile derulate in ultimul deceniu. In prezent, ca urmare a introducerii de catre guvern a unei accize minime incepand din luna februarie, am anuntat o revenire la preturile anterioare pentru marcile noastre mai importante-. Asta s-a intamplat, de altfel, si in Polonia, precum si in alte tari din Europa Centrala. Quod erat demostrandum…
Cu guvernul alaturi
Urmeaza Romania, unde Philip Morris si-a facut deja cunoscute intentiile. Mai mult, a reusit sa atraga sustinerea ministrului finantelor, un admirator al politicii fiscale si de preturi a PMI inca de pe vremea cand era consultant al companiei. Cu ajutorul lui Vladescu, Philip Morris a mai facut un pas in incercarea de oficializare a situatiei de facto pe care a impus-o actualmente pe piata prin politica de preturi. Astfel, in proiectul de modificare a Codului fiscal, adoptat miercuri de guvernul Tariceanu, se prevede cresterea accizei minime la 95%, fata de 90%, cat ar trebui sa fie in prezent conform legislatiei in vigoare. Cum s-ar zice, un pas -minim- pentru omenire, dar mare pentru compania mentionata.
O prietenie veche
Relatiile de prietenie ale lui Peter Imre, de la Philip Morris, cu membrii de vaza ai guvernului Tariceanu nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut public prietenia sa veche cu Imre, iar ministrul liberal al finantelor a facut adesea lobby in ministerul pe care-l conduce pentru seful de la Philip Morris. Imaginile cu premierul Tariceanu plimbandu-se ganditor, la malul marii, alaturi de Peter Imre au fost comentate intens de presa, iar primul-ministru a recunoscut ca se sfatuieste adesea cu vechiul sau prieten. Or, in aceste conditii, ce mai conteaza o banala acciza minima de 95%?