Proiectul noului Cod rutier a fost deja aprobat de Senat si urmeaza sa fie supus dezbaterii in Camera Deputatilor. Pe langa reglementarea unui nou sistem de stabilire a amenzilor, care, implicit, conduce la cresterea majoritatii sanctiunilor, in special a celor penale, noul Cod rutier contine o serie de reglementari spectaculoase, care vor implica responsabilitatea mai multor categorii de institutii si autoritati. Permisul de conducere va fi retinut de politisti daca soferul a cumulat 15 puncte de penalizare sau daca comite o serie de fapte penale prevazute in noul cod, unele inexistente in actualele reglementari.
Si cei predispusi la consum de droguri vor avea o viata grea, riscand inchisoare de pana la 7 ani, doar pentru faptul ca le-ar trece prin cap sa refuze testarea ceruta de politisti. Carutele – cauza atator accidente, soldate cu pierderi de vieti omenesti – vor fi confiscate, in situatia in care vor fi surprinse pe drumuri unde nu au acces, potrivit noii legi, iar conducatorii de atelaje vor fi aspru sanctionati. Potrivit noului act normativ, amenzile pot ajunge la 31 milioane de lei, adica de 10 ori salariul minim pe economie.
Proiectul noului cod stabileste punctul-amenda drept baza de calcul a cuantumului tuturor sanctiunilor pecuniare, care se vor aplica tuturor contravenientilor care participa la circulatia rutiera.
Amenda maxima ajunge la 31 milioane de lei
Un punct-amenda reprezinta, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare de guvern. Au fost stabilite cinci clase, dintre care ultima se refera strict la persoanele juridice.
Cele cinci clase sunt delimitate dupa cum urmeaza: clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda; clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda; clasa a IV-a: 9-20 puncte-amenda si clasa a V-a: 21-100 puncte-amenda. Practic, la aceasta data, cea mai mare amenda prevazuta de noul cod este de 31.000.000 lei.
Pietonii vor plati toate daunele daca vor fi gasiti vinovati
Pentru intaia oara in Romania, pietonii vor suporta intreaga raspundere pentru faptele lor facute pe drumurile publice. In cazul in care traverseaza printr-un loc interzis, pe culoarea rosie a semaforului sau comit alte fapte, care conduc la accidente rutiere, pe langa amenzile contraventionale, vor putea fi actionati in judecata in vederea recuperarii de la acestia a tuturor daunelor provocate. Deosebit de important e faptul ca sunt asimilati cu pietonii inclusiv rolerii, patinatorii sau cei care imping sau trag anumite vehicule sau se deplaseaza in carucioare de constructie speciala.
Medicul de familie risca doi ani de puscarie
Potrivit art. 22 din proiect, Ministerul Sanatati va trebui sa emita un ordin, publicat in Monitorul Oficial, care contine afectiunile incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie. Dar o mare responsabilitate, chiar disproportionata in raport mijloacele pe care le are la dispozitie, le va avea medicul familie, care va fi obligat sa trimita la examinare orice sofer pe care il are in evidenta, in cazul in care ar constasta ca acesta ar suferi de una dintre afectiunile din ordinul ministerului. Mai mult, respectivul medic va trebui, de urgenta, sa anunte Politia rutiera de pe raza pe care are cabinetul, in cazul in care respectivul sofer e declarat inapt de comisia de examinare si a primit oficial o comunicare in acest sens. Daca medicul de familie nu respecta aceste prevederi, din diverse motive, si soferul in cauza produce un accident de circulatie, care are drept consecinte moartea sau ranirea cuiva, atunci e pasibil de inchisoare, de la 3 luni la 2 ani, sau cu zile-amenda.
Soferii drogati – inchisoare de la 5 la 7 ani
Pe langa alcool, va exista si o lista, emisa de Ministerul Sanatati, a substantelor sau produselor stupefiante si a medicamentelor interzise soferilor aflati in trafic. Cutiile in care sunt ambalate astfel de medicamente vor contine obligatoriu un avertisment explicit in acest sens. La art. 79 din proiect se prevede ca orice sofer aflat in trafic, care se sustrage, se impotriveste sau refuza sa se supuna -recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 7 ani-. Daca soferul este depistat pozitiv la una dintre substantele interzise sau are o alcoolemie mai mare de 0,8 g/l alcool pur in sange ori de 0,4 g/l in aerul respirat, atunci va face inchisoare stricta de la 1 la 5 ani.
Amenzi mari si chiar inchisoare pentru amplasari ilegale de panouri publicitare
Articolul 86 va face ordine si in domeniul amplasarii panourilor publicitare sau a constructiilor in -zona drumului-. Astfel, orice modificare, lucrare de constructie, modernizare, reabilitare a drumurilor publice, amplasarea unor constructii sau panouri si reclame publicitare, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii, vor fi pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu zile-amenda. Cu pedeapsa cu inchisoarea, de la 3 luni la 2 ani, sau zile-amenda vor fi pedepsiti cei autorizati sa execute lucrari pe partea carosabila, daca nu iau masuri corespunzatoare de semnalizare a obstacolelor sau lucrarilor si din aceasta cauza s-au produs accidente de circulatie cu victime omenesti.
De asemenea, neasigurarea iluminatului public in zona drumurilor publice din intravilanul localitatilor; neinlaturarea obstacolelor, care impiedica vizibilitatea; nesemnalizare corespunzatoare la nivel cu calea ferata; amplasarea in zona drumului public de dispozitive, care pot fi confundate cu indicatoare rutiere sau cu instalatii care servesc la semnalizarea rutiera; amplasare de orice fel de constructii sau practicarea actelor de comert pe acostament sau partea carosabila sau in zona de siguranta a drumului public in afara localitatilor vor fi pedepsite cu amenzi prevazute de clasa a V-a.
Carutele care nu circula regulamentar vor putea fi confiscate
Sunt prevazute conditii concrete in care Politia poate confisca un vehicul sau instalatii de pe autovehicule. Astfel, pot fi confiscate de catre Politia rutiera toate mijloace speciale de avertizare luminoasa si sonore montate ilegal, dispozitivele care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului, placutele cu numar de inmatriculare ce nu corespund standardelor si carutele, cand circula pe drumuri publice interzise lor sau cand abordeaza alte trasee decat cele pentru care au autorizatie.
In schimb, aparatura de depistare a radarului va fi permisa daca nu va perturba functionalitatea sistemelor de supraveghere a circulatiei.