Dupa ce, nu cu multa vreme in urma, laudase noul sistem de tarifare prin regularizare introdus de Electrica, premierul Adrian Nastase si-a schimbat brusc parerea si a desfiintat, intr-o declaratie, tot ce incurajase anterior. La videoconferinta cu prefectii de ieri, primul-ministru a cerut o evaluare a noului sistem, precizand ca vrea sa vada -daca e adevarat- ca acesta presupune o plata ridicata, care poate atinge chiar opt milioane de lei, la un interval de sase luni. Nastase considera ca Guvernul va plati -un pret foarte ridicat-, din punct de vedere politic si social, in cazul in care continua modificarile legate de facturile la utilitati.
Schimbarea convingerilor premierului, din teama de a nu agrava nemultumirile sociale, a cazut ca un bumerang peste conducerea Electrica, societate ce a cheltuit deja timp si bani pentru a incepe implementarea unui sistem pentru care credea ca are sustinere. Nastase spune acum ca autoritatile vor trebui sa coreleze preturile pentru electricitate si incalzire cu posibilitatile financiare ale populatiei, si asa nemultumita de preturile actuale. Noul sistem, introdus in luna mai in Bucuresti, presupune ca abonatul sa plateasca, lunar, factura la energie pe baza unui consum estimat pentru o perioada de sase luni. Aprecierea poate fi facuta atat de client, cat si de Electrica.
Citirea contorului si regularizarea urmeaza fie efectuate in a sasea luna, iar daca un abonat consuma mai mult decat cantitatea estimata pentru perioada mentionata, plateste diferenta. In timp ce in cazul in care consumul este in favoarea abonatului, atunci Electrica ii va restitui banii sau ii va compensa diferenta in facturile viitoare.
Nastase a mai spus ca reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor vor trebui sa vada -ce se intampla- la companiile nationale de utilitati publice, iar Executivul sa verifice daca regulile promovate de aceste companii sunt acceptabile din punctul de vedere al programului de guvernare.
Activitatea Electrica, data peste cap
Introducerea noului sistem, in special a celui informatic aferent, a bulversat, inca din luna aprilie, activitatea societatii Electrica, din cauza functionarii sale greoaie. Casieriile din Bucuresti ale companiei de distributie au fost luate cu asalt de bucuresteni, nemultumiti de modul in care li s-au facut citirea si facturarea consumului. Cea mai mare parte a plangerilor porneau de la faptul ca abonatilor nu li se citisera de peste doua luni contoarele, facturile fiind estimate la un consum nereal. Explicatiile casierilor pentru supradimensionarea facturilor au fost diferite, de la caz la caz. Greselile de estimare au dus chiar la situatii in care unui cetatean cu venit lunar de 1,5 milioane de lei i s-a calculat un consum de 2.000 kWh.
Situatia confuza de la nivelul punctelor de incasare a avut si un alt substrat. In fapt, s-a dorit, pentru o perioada, crearea ideii false ca Electrica nu mai poate gestiona si derula optim activitatea de citire-facturare si ca se impune externalizarea acesteia, pentru a fi preluata ulterior de societati apartinand liderilor de sindicat din societate.