Prezent la Cernavoda, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a anuntat ca cel de-al doilea reactor al centralei nucleare va putea functiona la capacitate maxima la mijlocul anului viitor, urmand ca, pana in septembrie, sa intre oficial in circuitul comercial.
In prezent, unitatea 2, constuita in parteneriat cu firma AECL din Canada si cu italienii de la Ansaldo Nucleare, este finalizata in proportie de peste 90% si se afla in faza finala a probelor tehnologice fara combustibil. -In maximum doua saptamani, vom pompa in moderatorul reactorului 300 de tone de apa grea, iar in decembrie-ianuarie vom incarca intregul circuit cu combustibil nuclear adus de la Pitesti-, a precizat Viorel Marculescu, director adjunct al unitatii.
In martie-aprilie este preconizat sa inceapa productia propriu-zisa de energie, insa numai la un sfert din capacitate, care deja va fi vanduta pe piata. Productia va fi apoi majorata, gradual, in etape de cate 25%, iar dupa fiecare dintre ele reactorul va fi oprit pentru a se analiza rezultatele. Din iulie, unitatea va functiona la puterea sa nominala, adica 700 MW/ora, timp de 10 zile, urmand ca, dupa o ultima revizie, sa intre oficial in circuitul comercial.
Din acel moment, Nuclearelectrica va furniza circa 20% din totalul energiei produse in Romania, procent care, potrivit lui Marculescu, va propulsa compania in topul producatorilor de profil. Investitiile totale la unitatea 2 se ridica la 917 milioane de euro, insa exista posibilitatea de a aparea costuri suplimentare.
In ceea ce priveste construirea reactoarelor 3 si 4, Seres a declarat ca se iau in consideratie trei scenarii pentru constituirea companiei de proiect: capital 100% de stat, majoritar de stat sau majoritar privat. Previziunile arata ca, din momentul constituirii companiei de proiect, va dura cel putin sase ani pana la finalizarea reactoarelor, costurile estimandu-se la 2,2 miliarde de euro.
Potrivit ministrului, energia produsa in reactoarele nucleare este mai ieftina de aproape trei ori decat cea furnizata de Termoelectrica si cu 30% fata de costul celei provenite din complexurile energetice.