Home Economic-Financiar Numai companiile care lucreaza in beneficiul societatii vor primi ajutoare de stat

Numai companiile care lucreaza in beneficiul societatii vor primi ajutoare de stat

DISTRIBUIŢI

La reuniunea Consiliului Consultativ pentru Negocierea Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana au fost luate in discutie compatibilizarea ajutoarelor de stat acordate in Romania cu normele UE, reducerea ajutoarelor fiscale si a arieratelor, dar si o cat mai buna comunicare cu companiile romanesti, pentru ca acestea sa cunoasca noile reguli de acordare a ajutorului de stat si sa se creeze o cultura a concurentei. Temele de discutie in cadrul reuniunii au urmarit, in principal, sectoarele catre care ar fi oportuna orientarea ajutoarelor de stat, in vederea asigurarii unei competitivitati sporite a economiei nationale, respectand regulile comunitare in domeniu. Totodata, au fost stabilite si modalitatile de atragere a investitorilor, in conditiile reducerii facilitatilor fiscale acordate de stat, precum si solutii pentru evitarea eventualelor probleme ale agentilor economici, care ar putea deriva din compatibilizarea legislatiei privind ajutorul de stat. Pe ordinea de zi s-a mai aflat identificarea principalelor modalitati de eficientizare a controlului si evaluarii ajutoarelor de stat, perspectivele dezvoltarii IMM-urilor, oportunitatile sectoarelor sensibile, modalitati de imbunatatire a coerentei intre politicile din domeniul concurentei, privatizarii, fiscalitatii, politicii industriale si a investitiilor.

Psihoza in firmele romanesti

Vasile Puscas, ministru delegat, negociator-sef cu UE, a subliniat ca pentru a finaliza negocierile de aderare in cursul anului 2004, trebuie dovedit ca, intr-adevar, se aplica acquis-ul comunitar. -S-a creat o adevarata psihoza ca firmele romanesti nu vor mai fi sustinute. Nu este adevarat, este posibila acordarea de ajutoare de stat in continuare, dar numai daca firmele beneficiare produc ceva pentru societate si daca nu afecteaza mediul concurential. Aceste masuri sunt obligatorii in orice economie de piata functionala, iar negocierile de aderare a Romaniei la UE nu fac decat sa accelereze aplicarea lor-, a declarat Vasile Puscas. In acest sens, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, a aratat ca legislatia romaneasca transpune in totalitate acquis-ul comunitar privind ajutoarele de stat, iar in cadrul ultimelor consultari cu Comisia Europeana, aceasta a apreciat evaluarile facute de consiliu privind ajutoarele de stat in domeniul siderurgic, acceptand totodata solutiile gasite. -Consiliul a deschis trei investigatii inainte de acordarea ajutoarelor de stat, pentru verificarea informatiilor furnizate de companii. Pentru a creste transparenta si a contribui la consolidarea culturii concurentei in Romania, am organizat o serie de seminarii, dezbateri etc, privind criteriile de acordare a ajutorului de stat in Romania-, a precizat Berinde. De asemenea, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice sustin ca deja s-au luat masuri pentru compatibilizarea ajutoarelor de stat in zonele libere si defavorizate, eliminandu-se unele facilitati fiscale, printre care si reducerea arieratelor si, mai ales, oprirea cauzelor si evitarea acumularii de noi arierate.

Aproape 40 de ajutoare de stat acordate in ultimii patru ani

Consiliul Concurentei a monitorizat toate ajutoarele de stat autorizate in perioada 2000-2004 ca ajutoare de stat individuale sau alocari specifice individuale in cadrul unor scheme de ajutor de stat. In cadrul acestei actiuni, care s-a derulat de la inceputul anului si pana in prezent, au fost verificati 29 de agenti economici, care au beneficiat de 38 de forme de ajutor de stat. Ca urmare a acestei activitati, s-a constatat urmatoarele: 16 ajutoare de stat se afla in derulare, 12 ajutoare de stat au fost efectiv acordate, opt ajutoare de stat au fost pierdute din cauza nerespectarii conditiilor prevazute in actul normativ sau in decizia emisa de Consiliul Concurentei, iar doua ajutoare de stat nu au fost inca acordate de catre furnizori. De asemenea, unii beneficiari nu tin o evidenta specifica a ajutoarelor de stat primite, acestia fiind atentionati in respectarea pe viitor a acestei obligatii. Aspectele urmarite de Consiliul Concurentei s-au referit la respectarea de catre beneficiari a conditiilor impuse de actele normative in domeniu, precum si incadrarea acestora in pragurile de intensitate maxima admisibila.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.