Numarul cardurilor emise de bancile din Romania sub marca Visa a depasit pragul de un milion, ritmul de crestere din acest an fiind in medie de 60.000 de carduri pe luna, cel mai rapid dintre tarile cu peste 50.000 de carduri emise, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, vicepresedintele Visa CEMEA, Radu Obreja.
-In urma campaniei din vara, au fost emise 100.000 de noi carduri. Prin campania internationala Visa Olympics, care a inceput si in Romania, Visa urmareste sa recruteze noi posesori de carduri, singura modalitate de a ajunge catre o piata mai mare si mai puternica a posesorilor de carduri, singurii care au puterea sa convinga comerciantii de faptul ca acestia trebuie sa sprijine tranzitia catre metodele de plata electronice-, a adaugat Radu Obreja.
La finele lunii septembrie, numarul cardurilor Visa emise in Romania se ridica la 903.202, fata de 354.051 la 30 septembrie 2000. Ritmul de crestere a numarului de carduri a fost mai ridicat decat cel al volumului de tranzactii, a caror valoare a fost de 354 milioane de dolari, fata de 165 milioane de dolari la finalul perioadei similare de anul trecut.
Radu Obreja explica aceasta evolutie prin faptul ca s-a largit plaja detinatorilor de carduri, dincolo de posesorii cu venituri foarte mari spre cei cu venituri medii, care nu au putut sustine acelasi ritm de crestere a valorii tranzactiilor.
In Europa de Est, Romania ocupa locul patru in functie de numarul cardurilor Visa emise, dupa Polonia, cu aproape sapte milioane de carduri, Cehia cu doua milioane, si Ungaria, cu 1,7 milioane de carduri.
Clasamentul se pastreaza si in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, unde Polonia a inregistrat aproximativ 12,8 miliarde de dolari. In Romania, a spus Obreja, volumul tranzactiilor a crescut destul de sustinut ca procentaj, insa a pornit de la o valoare foarte mica.
Un impediment in calea dezvoltarii platilor electronice, des invocat, il reprezinta atitudinea comerciantilor, care refuza sa utilizeze acest sistem de plata. Obreja sustine ca este o deficienta de mentalitate care trebuie modificata atat printr-un efort de educare din partea bancilor comerciale, cat si ca urmare a presiunii date de folosirea intensa a cardurilor.
-Activitatea bancilor a fost foarte agresiva in ultimul an. Romanii sunt tot mai familiarizati cu utilizarea cardului, dar persista inca o mentalitate de a vedea numerarul. In scurt timp, vor fi introduse in Romania cartile de credit, care vor stimula o crestere mai accentuata a utilizarii cardului-, a conchis Obreja.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane